RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Despre noi

Centrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord reprezintă primul punct de acces către Uniunea Europeană şi instituţiile ei la nivel local şi regional în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.


Centrele de Informare Europe Direct (EDIC) oglindesc legătura pe care Comisia Europeană o are la nivel local cu cetăţenii. Europe Direct este o reţea la îndemâna publicului larg, o reţea a cărei menire este să comunice cu aceştia despre drepturile şi obligaţiile pe care le au în calitatea lor de cetăţeni europeni. La nivelul Uniunii Europene funcţionează 435 de Centre de Informare Europe Direct.


În România, reţeaua Europe Direct are 25 de centre răspândite în toate zonele ţării. Centrele dezvoltă anual programe de comunicare dedicate copiilor, tinerilor, precum şi publicului larg care este interesat de politicile europene, asigurând astfel pentru publicul local şi regional un prim contact cu informaţia europeană. De asemenea, centrele oferă feedback instituţiilor Uniunii Europene, comunicând la nivel central care sunt cele mai frecvente solicitări ale cetăţenilor.

Reţeaua este coordonată de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România, iar structurile-gazdă ale centrelor sunt selectate periodic în urma unei cereri de propuneri. Ultimul apel s-a desfăşurat în 2017, noile centre fiind selectate pentru o perioadă de trei ani, 2018-2020. Următorul apel se va lansa în cursul anului 2020.

La nivel european, Reţeaua Europe Direct este alcătuită din: Centrul de Contact Europe Direct, Centrele de Informare Europe Direct, Centrele de Documentare Europeană şi membrii Team Europe.

În România, cele 25 de Centre de Informare Europe Direct, 20 Centre de Documentare Europeană şi cei 25 de experţi în politici europene Team Europe reprezintă interfaţa Comisiei cu cetăţenii la nivel local şi au misiunea de a promova o cetăţenie europeană informată şi activă. Aceste reţele oferă informaţii generale şi specializate privind UE şi fac trimitere la surse de informare specializate, conştientizează publicul şi promovează dezbaterea pe teme europene.

 

De ce să apelez la Centrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord?

 

Centrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord face parte din reţeaua Europe Direct (EDIC) şi reprezintă primul punct de contact al cetăţenilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest cu Comisia Europeană şi cu celelalte instituţii ale Uniunii Europene. Centrul este co-finanţat 50% de Comisia Europeană şi 50% de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, cea din urmă găzduind fizic centrul de infromare. Centrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord a fost inaugurat în aprilie 2008, obiectivul acestuia fiind oferirea unui acces facil şi rapid tuturor cetăţenilor, atât din zonele urbane, cât şi din cele rurale ale regiunii, la informaţii privind toate domeniile în care Uniunea Europeană îşi desfăşoară activităţile şi modul în care acestea le afectează viaţa de zi cu zi. Pe lângă sediul principal din Cluj-Napoca, Europe Direct Transilvania de Nord mai are şi cinci puncte de informare prezente în celelalte judeţe ale regiunii (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), acestea aflându-se în incinta birourilor judeţene ale Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Centrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord oferă servicii de informare ajustate la nevoile locale/regionale, organizează acţiuni de comunicare şi este partenerul local pentru activităţile de comunicare ale Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Astfel, cetăţenii regiunii pot beneficia de informaţii în timp real, complete şi corecte, din surse oficiale. În plus, pe lângă informaţiile legate de activităţile proprii, centrul preia şi distribuie atât pe website-ul propriu, cât şi pe canalele de pe reţelele de socializare, informaţii publicate de Comisia Europeană şi Parlamentul European.

 

Cum mă poate ajuta centrul Europe Direct?

 

- oferă informaţii generale pe teme ale Uniunii Europene în toate limbile oficiale;
- oferă răspunsuri la întrebări despre legislaţia, politicile şi fondurile europene;
- organizează evenimente de comunicare pe teme europene;
- comunică instituţiilor Uniunii reacţiile publicului local sub formă de întrebări, opinii şi sugestii;
- oferă asistenţă pentru accesarea paginilor web ale instituţiilor Uniunii Europene şi altor resurse europene online;
- oferă publicaţii şi broşuri pe subiecte europene;
- promovează şi organizează dezbateri locale despre activitatea şi politicile Uniunii Europene;
- oferă datele de contact ale organizaţiilor la care aţi putea, eventual, să apelaţi.

Serviciul Europe Direct pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de telefon gratuit 00 800 6789 1011.


 

Cum contactez Centrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord?

 

  • La sediul din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, situat în punctul de lucru de pe Calea Dorobanţilor nr. 3, Cluj-Napoca, sau la punctele de informare din cadrul birourilor judeţene ale ADR Nord-Vest din Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Bihor, Satu Mare şi Sălaj.
  • Telefonic la numerele +40 264 431550 şi +40 264 599 544 sau prin fax la numărul +40 264 439222.
  • Prin e-mail, la adresa europedirect@nord-vest.ro.
  • Folosind numărul gratuit 00800 6789 1011 unde puteţi adresa direct Centrului de contact Europe Direct, localizat la Bruxelles, întrebările dumneavoastră, în oricare dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene (inclusiv limba română).

 

Programul de lucru

 

Programul cu publicul al Centrului Regional Europe Direct Transilvania de Nord este de luni până vineri, între orele 9:00-17:00.
Dacă doriţi să ne contactaţi în afara orelor de program vă rugăm să ne transmiteţi un e-mail pe adresa europedirect@nord-vest.ro.