RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Bugetul UE, revizuit de Parlamentul European

30 martie 2017

Cadrul financiar multianual sau CFM este bugetul pe șapte ani al Uniunii Europene. Pe 29 martie 2017, Parlamentul European a votat pentru prima dată în istorie o revizuire a acestuia. 

Găsiți mai jos o prezentare privind bugetul multianual al UE.
 

Cartea alba și cele 5 scenarii posibile privind viitorul Europei

17 martie 2017

Cartea albă privind viitorul Europei, prezentată de Comisia Europeană la 1 martie 2017, stabilește posibile căi pentru viitorul Uniunii Europene. Uniunea se confruntă cu foarte multe provocări, de la globalizare la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la preocupările de securitate și creșterea populismului
Acesta este motivul pentru care Cartea albă oferă 5 scenarii de evoluție a Uniunii Europene până în 2025, în funcție de alegerile pe care cetățenii le vor face.


Sursa: http://europa.eu/!kG48tQ

Cartea albă marchează începutul, nu sfârșitul acestei dezbateri. Următorul pas va fi Summit-ul de la Roma, pe 25 martie 2017. Acolo, liderii Uniunii Europene vor veni împreună pentru a sărbători a 60-a aniversare a Tratatelor de la Roma, reflectând realizările din trecut și dezbaterea felului in care ar putea și ar trebui să arate viitorul comun al Uniunii.

Găsiți mai multe informații AICI, pe site-ul Comisiei Europene. Versiunea în limba română o puteți descărca de AICI.

Fondul european pentru investiții strategice FEIS 2.0

10 februarie 2017

În doi ani de la lansarea garanției FEIS (Fondul European de Investiții Strategice), împrumuturile acordate de Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) prin FEIS sunt pe cale să își atingă ținta inițială de 315 miliarde EUR investiții suplimentare în economia reală până în 2018.
În conformitate cu site-ul Comisiei Europene, s-a depășit deja jumătate din această țintă inițială (la începutul lunii februarie 2017 erau estimate 168 miliarde euro - cifre avansate în urma întâlnirii de săptămâna trecută a Consiliului de administrație al BEI).

Pentru alte informații, accesați AICI site-ul Comisiei Europene.

Comisia Europeană lansează o consultare publică cu privire la viitorul politicii agricole comune

03 februarie 2017

Modernizarea și simplificarea politicii agricole comune (Common Agriculture Policy - CAP), una dintre politicile de lungă durată ale Uniunii Europene, îi va permite să răspundă mai bine la provocările sociale, politice, de mediu și economice de astăzi.

Comisia Europeană a lansat pe 2 februarie 2017 prima etapă în modernizarea și simplificarea Politicii Agricole Comune, prin deschiderea unei consultări publice de trei luni. Contribuțiile primite vor sprijini activitatea Comisiei pentru a defini prioritățile de politică agricolă pentru viitor.

Vă invităm să vă spuneți punctul de vedere prin completarea unui chestionar, publicat de Comisia Europeană pe site-ul https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/FutureCAP.
Mai multe detalii găsiți AICI.

"Corpul european de solidaritate" - o inițiativă europeană pentru tineri

26 ianuarie 2017

Corpul european de solidaritate este noua inițiativă a Uniunii Europene care le oferă tinerilor șansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria țară sau în străinătate pentru a ajuta comunități și oameni din toată Europa.
Corpul european de solidaritate al Uniunii Europene, lansat la 7 decembrie 2016, oferă tinerilor posibilitatea de a câștiga o experiență valoroasă,  manifestându-și solidaritatea cu cei care au nevoie de ajutor.
La proiectele Corpului european de solidaritate pot participa persoane în vârstă de cel mult 30 de ani.

Pentru mai multe detalii accesați AICI site-ul dedicat inițiativei.

Parlamentul European și-a ales noul președinte

18 ianuarie 2017


Italianul Antonio Tajani (PPE) a câștigat alegerile pentru președinția Parlamentului European.
Pe 17 ianuarie 2017 s-a încheiat mandatul președintelui Martin Schultz, noul președinte Antonio Tajani fiind ales pentru o perioadă de 2 ani și jumătate.
Parlamentul European este ales pentru perioade de 5 ani, dar mandatul pentru președinte, vicepreședinți, chestori și președinți de comisii este de 2 ani și jumătate.

Pentru mai multe detalii accesați AICI site-ul Parlamentului European.

Mesajul președintelui Parlamentului European, Martin Schulz , la Consiliul European

19 decembrie 2016

Consiliul European s-a întrunit la Bruxelles, în data de 15 decembrie 2016, pentru a discuta despre cele mai urgente aspecte legate de migrație, securitate și relații externe. Cu această ocazie, președintele Parlamentului European, Martin Schultz, a îndemnat participanții să aibă "curajul de a lupta pentru Uniunea Europeană".
Martin Schulz a subliniat importanța cooperării și solidarității, în fața șefilor de guvern prezenți la summitul de la Bruxelles, "Voi toți ați fost de acord că aveți nevoie de UE, că UE este singurul mijloc de a face față provocărilor cu care ne confruntăm în acest secol. Acest spirit nu trebuie niciodată uitat și ar trebui să ghideze acțiunile fiecăruia de-a lungul anilor ce vor veni."
Găsiți AICI informții despre întâlnirea Consiliului European din 15 decembrie 2016 și principalele concluzii în urma acestei întâlniri.

Despre Parlemeter

12 decembrie 2016

Parlemeter-ul este un Eurobarometru (vezi pagina de pe site "Despre Eurobarometru"), special dedicat Parlamentului European. În fiecare an, sunt publicate rezultatele unor sondaje legate de opiniile cetățenilor privind situația de la nivelul UE, cât și din statele membre.

Puteți găsi rezultatele sondajelor pe site-ul Parlamentului European: http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/en .

Despre Eurobarometru

12 decembrie 2016

Eurobarometrul este o grupare de sondaje de opinie publică derulate frecvent de Comisia Europeană, începând cu anul 1970. Aceste sondaje adresează o gamă largă de probleme ridicate de statele membre privind Uniunea Europeană, indicând principalele probleme cu care se confruntă cetățenii.

Găsiți principalele sondaje efectuate, pe teme și ani, accesând AICI site-ul Comisiei Europene.
Detalii

Cele mai apreciate lucruri despre UE

22 noiembrie 2016

În urma unui studiu efectuat de Comisia Europeană cu o lună înainte de Brexit și publicat saptamana trecută de World Economic Forum (https://www.weforum.org), s-au identificat principalele lucruri pentru care cetățenii europeni se bucură că sunt parte din Uniunea Europeană. Cum era firesc, cel mai mare procent dintre cetățenii europeni a indicat ca principal beneficiu libera deplasare în spațiul european.
Găsiți în materialul video de mai jos, cele mai bune lucruri pe care UE le-a adus pentru cetățenii ei.

Prima pagina 1 2 3 4 5 Ultima pagina