RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Comunicate de presa

Inovarea contribuie la prosperitatea economica a Transilvaniei de Nord

22 septembrie 2009

Anul European al Creativităţii şi Inovării a fost marcat astăzi, la Cluj, în cadrul unei dezbateri publice care a reunit peste 100 de participanţi din judeţele Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord). Dezbaterea „2009 Anul European al Creativităţii şi Inovării” a avut loc între orele 10-14, la sala Transilvania a complexului expoziţional Expo Transilvania, în contextul mai larg al celei de-a VII-a ediţii a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii PRO INVENT 2009 (24-27 martie).
În cadrul târgului, organizatorul – Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord şi ADR Nord-Vest – a pus la dispoziţia publicului un stand cu materiale informative furnizate de Comisia Europeană

Detalii

Ziua Europei la Cluj-Napoca, organizata de Centrul regional ED Transilvania de Nord si ADR Nord-Vest

22 septembrie 2009

Sute de persoane au vizitat, ieri, standurile de informare amplasate in centrul istoric al Clujului, cu ocazia Zilei Europei 9 Mai. Evenimentul a fost organizat de Centrul Regional EUROPE DIRECT Transilvania de Nord şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Asociaţia Profesioniştilor în Presă Cluj.
Detalii

PUBLICATIE in premiera: Unde si cum putem obtine finantare pentru proiecte de dezvoltare in Transilvania de Nord

01 septembrie 2009

Centrul regional EUROPE DIRECT Transilvania de Nord anunta aparitia publicaţiei regionale „Unde şi cum putem obţine finanţare pentru proiecte de dezvoltare în Transilvania de Nord. Strategia UE pentru Creştere şi locuri de muncă & Fondurile structurale”. Publicatia integreaza, in premiera, informaţii deosebit de utile cu privire la programele de finanţare disponibile in perioada 2007-2013 in Romania şi la structurile regionale care le implementează.
Detalii

Cum votează deputaţii europeni

27 august 2009

Sute de mâini care se ridică. Degete ce apasă butoane. Mâini ridicate cu degetul mare în sus - sau în jos. Astfel votează deputaţii europeni, utilizând un limbaj al semnelor. În articolul de faţă vă prezentăm semnificaţia acestor gesturi. Statisticile arată că, în mandatul precedent (2004-2009), deputaţii europeni au votat de 25.467 de ori. De cele mai multe ori, eurodeputaţii votează prin ridicarea mâinilor, ca în adunarea greacă de sub Pericle.
Detalii

Lanţul Baltic: după 20 de ani

27 august 2009

În august 1989, două milioane de oameni si-au dat mana pe parcursul a peste 600 de km de-a lungul Estoniei, Letoniei si Lituaniei. Au făcut acest lucru pentru a atrage atenţia asupra situaţiei din ţările baltice, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la încheierea pactului Ribbentrop-Molotov între Germania şi Uniunea Sovietică - pact ce a dus la ocuparea celor trei state. La 20 de ani de la aceste evenimente, deputaţi europeni din aceste ţări ne vorbesc despre cum au trăit acea perioadă.


Detalii

Marile teme politice ale toamnei la Parlamentul European

27 august 2009

Până la sfârşitul anului, noii deputaţi europeni se vor reuni în plen în cadrul a şase perioade de sesiune. Pe ordinea de zi a şedinţelor se numără votul asupra candidaturii lui José Manuel Barroso la preşedinţia Comisiei Europene şi votul asupra întregului colegiu. Eurodeputaţii îşi vor mai concentra atenţia asupra noului referendum din Irlanda privind Tratatul de la Lisabona şi asupra reuniunii la nivel înalt de la Copenhaga privind protejarea mediului înconjurător.


Detalii

Trei comisari-desemnaţi vor fi audiaţi la Parlamentul European

27 august 2009

Săptămâna viitoare, deputaţii europeni vor examina în cadrul comisiilor parlamentare trei noi comisari-desemnaţi, care vor înlocui comisarii ce şi-au părăsit posturile înainte de sfârşitul mandatului. Unda verde finală va fi dată - în cazul în care cei trei îi vor convinge pe eurodeputaţi că sunt pregătiţi pentru posturile de comisari - în septembrie, la Strasbourg.
Detalii

Mai mult decât „a alege”

27 august 2009

Organizarea de misiuni de observatori electorali este unul din mijloacele prin care UE promovează şi sprijină democraţia în lume.


Detalii

UE investește încă 18 milioane de euro în viitorul internet mobil ultrarapid

20 august 2009

De la 1 ianuarie 2010, UE va injecta 18 milioane de euro în cercetarea care va sta la baza rețelelor mobile de următoare generație 4G. Comisia Europeană tocmai a luat decizia de a demara procesul de finanțare a cercetării în domeniul tehnologiei LTE (Long Term Evolution) Advanced, care va mări de până la 100 de ori viteza internetului mobil în comparație cu actualele rețele 3G. LTE devine principala opțiune pentru următoarea generație de rețele mobile, iar acest lucru se datorează și fondurilor substanțiale pe care UE le-a acordat cercetării în acest sector începând din 2004. Acum 25 de ani, Europa făcea din standardul GSM coloana vertebrală a telefoniei mobile moderne. Datorită cercetării comune a Europei și forței pieței unice europene, standardul GSM este utilizat în prezent de 80% din rețelele mobile ale lumii. LTE are toate șansele să înregistreze un succes la fel de strălucit grație finanțării comunitare a cercetării care continuă să aducă tehnologia de vârf în viața de toate zilele a cetățenilor europeni.


Detalii

Concurenta in UE pe timp de criza: raportul CE pe 2008

20 august 2009

Raportul privind politica în domeniul concurenței pe anul 2008, elaborat de Comisia Europeană, prezintă o imagine de ansamblu asupra principalelor evoluții ale politicii în domeniul concurenței și asupra celor mai importante măsuri de punere în aplicare, întreprinse la nivelul UE. Raportul prezintă modul în care instrumentele aferente politicii în domeniul concurenței au fost folosite pentru a face față crizei economice și financiare și evidențiază beneficiile pe care politica în domeniul concurenței le-a adus consumatorilor. Aceste activități nu au distras atenția de la celelalte măsuri de punere în aplicare a politicii în domeniul concurenței: procedurile împotriva comportamentelor anticoncurențiale, controlul concentrărilor economice și examinarea ajutoarelor de stat au continuat ca înainte.


Detalii