RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue
La 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, Centrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord vă propune o serie de articole, publicate pe parcursul anului 2017, despre avantajele statutului de membru al UE, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri.

Asigurările sociale în statele membre ale UE

04 iulie 2017

Printre avantajele statutului de membru al Uniunii Europene (UE) se numără și beneficiile reglementate la nivel comunitar în domeniul securităţii sociale. Principiul de bază consacrat prin Tratatul de la Roma referitor la eliminarea obstacolelor din calea liberei circulații a persoanelor între statele membre a impus și adoptarea unor măsuri de securitate socială care să împiedice cetățenii UE care lucrează și au reședința într-un alt stat membru decât al lor să își piardă unele sau toate drepturile de securitate socială.
Detalii

Posibilitatea de a studia în străinătate

21 iunie 2017

Un beneficiu major al integrării europene este libertatea de a studia în orice țară a Uniunii Europene.
Acest lucru este cuantificat și prin cei peste 3 milioane de studenți și profesori care au beneficiat de mobilități de studiu și de practică în cei 30 de ani care s-au scurs de la lansarea programului european Erasmus+pentru educație.
Detalii

Libera circulație a capitalurilor

05 mai 2017

În conformitate cu art. 63-66 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), completate cu articolele 75 și 215 din TFUE în ceea ce privește sancțiunile, libera circulație a capitalurilor este cea mai recentă libertate consacrată în tratat, fiind și cea mai cuprinzătoare, având în vedere dimensiunea sa unică ce include țările terțe.
Detalii

Infografice pe tema #10aniROînUE

05 mai 2017

Un set de 10 infografice care reflectă principalele beneficii pe care apartenența la Uniunea Europeană le-a adus Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest.
Detalii

Libera circulație a mărfurilor

03 aprilie 2017

În conformitate cu articolele 26 și 28-37 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), libera circulație a mărfurilor este prima dintre cele patru libertăți fundamentale ale pieței interne, fiind garantată prin eliminarea taxelor vamale și a restricțiilor cantitative, precum și prin interzicerea măsurilor care au un efect echivalent.
Detalii

Utilizarea unei monede unice europene

03 martie 2017

Studiul efectuat de Comisia Europeană și publicat în decembrie 2016 de World Economic Forum (https://www.weforum.org) referitor la principalele lucruri pentru care cetățenii europeni se bucură că sunt parte din Uniunea Europeană a indicat printre alte beneficii ale apartenenței la UE utilizarea unei monede unice în cea mai mare parte a Uniunii.
Detalii

Libertatea de stabilire și libera prestare a serviciilor

07 februarie 2017

În strânsă legătură cu libera circulație a persoanelor, cetățenii Uniunii Europene au indicat libertatea de stabilire și libera prestare a serviciilor pe teritoriul unui alt stat membru drept un alt beneficiu important legat de apartenența la UE.
Detalii

Libera circulație a persoanelor

09 ianuarie 2017

În urma unui studiu efectuat de Comisia Europeană și publicat în decembrie 2016 de World Economic Forum (https://www.weforum.org), s-au identificat principalele lucruri pentru care cetățenii europeni se bucură că sunt parte din Uniunea Europeană.
Cum era și firesc, cel mai mare procent dintre cetățenii europeni a indicat ca principal beneficiu al apartenenței la UE libera deplasare în spațiul european.
Detalii