RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue
Scurt istoric al relaţiilor dintre România şi Uniunea Europeană

2007
- România devine Stat Membru al Uniunii Europene
2005
-25 aprilie, în cadrul unei ceremonii oficiale, desfăşurate la Abaţia de Neumunster din Luxemburg, Preşedintele României, Traian Băsescu, semnează Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană
2004
- 17 decembrie - la Consiliul European de la Bruxelles, România primeşte confirmarea politică a încheierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană
2003
- 26 martie - Comisia Europeană prezintă ediţia revizuită a Parteneriatului de Aderare cu România
2002
- 12-13 decembrie - Consiliul European de la Copenhaga decide asupra aderării a 10 noi state membre şi adoptă foile de parcurs pentru România şi Bulgaria
2000
- februarie - in cadrul reuniunii Consiliului UE pentru Afaceri Generale, dedicată lansării Conferinţei Interguvernamentale, are loc deschiderea oficială a negocierilor de aderare a României
1999
- iunie - România adoptă Planul National de Aderare la Uniunea Europeană
1998
- noiembrie - Comisia Europeană publică primul "Raport de Ţară" privind procesul de aderare a României la Uniunea Europeană
1997
- iulie - Comisia Europeană adoptă Agenda 2000, care include Opinia asupra cererii de aderare a României la Uniunea Europeană
1995
- 1 februarie - intră în vigoare Acordul European
- iunie - România depune cererea de aderare la Uniunea Europeană
1993
1 februarie - Romania semneaza Acordul European (Acordul european instituie o asociere între România, pe de o parte, şi Comunităţile Europene şi Statele Membre ale acestora, pe de altă parte)

Aniversarea a 30 de ani de program ERASMUS+

15 iunie 2017

Pe 13 iunie 2017, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și președintele Parlamentului European Antonio Tajani au onorat aniversarea celor 30 de ani de existență a programului european ERASMUS+ la sediul Parlamentului European de la Strasbourg.
Detalii

IMM-urile din România vor beneficia de împrumuturi de 177 milioane de euro

12 mai 2017

Pe 11 mai, în prezența președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Junker, s-a semnat la București acordul dintre Fondul european de investiţii și Raiffeisen Bank pentru 177 de milioane de euro împrumuturi pentru întreprinderile mici și mijlocii din România.
Aproximativ 2000 de IMM-uri românești vor beneficia de avantajele obţinute prin intermediul acestui acord.
Găsiți mai multe informații AICI pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și comisarul european Corina Crețu, în dialog cu cetățenii României

02 mai 2017

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și comisarul european Corina Crețu vor intra în dialog direct cu cetățenii României, cu ocazia vizitei programate la București pe 11 mai 2017. Evenimentul va avea loc cu începere de la orele 16:30 la Muzeul Național de Arta al României.
Tematica vizată este legată de viitorul Uniunii Europene și de modul în care ea ar putea răspunde mai bine nevoilor și preocupărilor cetățenilor.
Pentru înscrieri, accesați AICI site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Frans Timmermans, vice-președintele CE, a efectuat o vizită la București

20 aprilie 2017

Pe 20 aprilie 2017, Frans Timmermans, vice-președintele CE, a efectuat o vizită la București, unde s-a întâlnit cu premierul Sorin Grindeanu și cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Detalii

#YOUth Parlamentor 2.0

24 februarie 2017

Concursul #YOUth Parlamentor 2.0 își propune să sprijine tinerii români care vor să transmită modul în care ei văd influența Parlamentului European în viața lor.
Concursul face apel la imaginația și creativitatea tinerilor și urmărește să îi implice într-o dezbatere despre rolul Parlamentului European și efectele activităților sale, impactul Parlamentului European în viața tinerilor.
Detalii

Interviul comisarului european Corina Cretu despre fondurile UE

20 februarie 2017

Pe 14 februarie 2017, comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu, alături de vicepreșdintele Comisiei Europene responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate Jyrki Katainen, a răspuns întrebărilor adresate de cetățeni în cadrul emisiunii "Real Economy" a postului de televiziune Euronews privind noile soluţii de finanţare pe care Uniunea Europeană le propune investitorilor, în afară de fondurile structurale.
Găsițí mai jos interviul acordat.


Discuțiile s-au focalizat prioritar pe Fondul European pentru Investiţii Strategice (http://www.eif.org/what_we_do/efsi/), creat de Banca Europeană de Investiţii împreună cu Comisia Europeană, care oferă mediului de afaceri oportunitatea unor împrumuturi avantajoase şi a unor garanţii financiare. Acest Fond oferă soluţii suplimentare de finanţare, pe lângă cele deja existente prin intermediul Fondului European Structural şi de Investiţii.

Intregul transcript al interviului îl puteți citi AICI.

România, de 10 ani membră a Uniunii Europene

05 ianuarie 2017

La 1 ianuarie 2017, România și Bulgaria au aniversat 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Comisarul european Corina Crețu în dialog cu ieșenii

29 septembrie 2016

Pe 1 octombrie 2016, la Iași, comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, se va întâlni cu cetățenii în cadrul Complexului Palas, unde va purta mai multe discutii despre programele implementate de Comisia Europeană.
Pentru detalii, accesați Agenda de pe pagina oficială a comisarului european Corina Crețu.

România în "Indexul mondial al inovării" 2016

17 august 2016

România a ajuns în 2016 în top 50 în "Indexul mondial al inovării", document realizat în cadrul proiectului Global Innovation Index (GII) de către Universitatea Cornell, Școala de Afaceri INSEAD și Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO), firma de consultanță strategică și de management "A.T. Kearney" și Academia Europeană pentru Managementul Inovării "IMP³rove".

Detalii

Ruxandra Draghia-Akli, noul director adjunct al DG RTD

01 august 2016

Conform anunțului publicat pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România, doamna Ruxandra Draghia-Akli a fost numită director general adjunct al Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare (DG RTD) din cadrul Comisiei Europene. Ea va prelua această funcție începând cu data de 1 septembrie 2016.
Dna Draghia-Akli este unul dintre cei 4 noi directori generali adjuncți, alături de dna Charlina Vitcheva - Centrul Comun de Cercetare (DG JRC), dl Mario Campolargo - Direcția Generală Informatică (DG DIGIT) și dl Carlos Alegria - Direcția Generală Interpretare (SCIC).

Prima pagina 1 2 3 Ultima pagina