RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue
Scurt istoric al relaţiilor dintre România şi Uniunea Europeană

2007
- România devine Stat Membru al Uniunii Europene
2005
-25 aprilie, în cadrul unei ceremonii oficiale, desfăşurate la Abaţia de Neumunster din Luxemburg, Preşedintele României, Traian Băsescu, semnează Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană
2004
- 17 decembrie - la Consiliul European de la Bruxelles, România primeşte confirmarea politică a încheierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană
2003
- 26 martie - Comisia Europeană prezintă ediţia revizuită a Parteneriatului de Aderare cu România
2002
- 12-13 decembrie - Consiliul European de la Copenhaga decide asupra aderării a 10 noi state membre şi adoptă foile de parcurs pentru România şi Bulgaria
2000
- februarie - in cadrul reuniunii Consiliului UE pentru Afaceri Generale, dedicată lansării Conferinţei Interguvernamentale, are loc deschiderea oficială a negocierilor de aderare a României
1999
- iunie - România adoptă Planul National de Aderare la Uniunea Europeană
1998
- noiembrie - Comisia Europeană publică primul "Raport de Ţară" privind procesul de aderare a României la Uniunea Europeană
1997
- iulie - Comisia Europeană adoptă Agenda 2000, care include Opinia asupra cererii de aderare a României la Uniunea Europeană
1995
- 1 februarie - intră în vigoare Acordul European
- iunie - România depune cererea de aderare la Uniunea Europeană
1993
1 februarie - Romania semneaza Acordul European (Acordul european instituie o asociere între România, pe de o parte, şi Comunităţile Europene şi Statele Membre ale acestora, pe de altă parte)

România, de 10 ani membră a Uniunii Europene

05 ianuarie 2017

La 1 ianuarie 2017, România și Bulgaria au aniversat 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Comisarul european Corina Crețu în dialog cu ieșenii

29 septembrie 2016

Pe 1 octombrie 2016, la Iași, comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, se va întâlni cu cetățenii în cadrul Complexului Palas, unde va purta mai multe discutii despre programele implementate de Comisia Europeană.
Pentru detalii, accesați Agenda de pe pagina oficială a comisarului european Corina Crețu.

România în "Indexul mondial al inovării" 2016

17 august 2016

România a ajuns în 2016 în top 50 în "Indexul mondial al inovării", document realizat în cadrul proiectului Global Innovation Index (GII) de către Universitatea Cornell, Școala de Afaceri INSEAD și Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO), firma de consultanță strategică și de management "A.T. Kearney" și Academia Europeană pentru Managementul Inovării "IMP³rove".

Detalii

Ruxandra Draghia-Akli, noul director adjunct al DG RTD

01 august 2016

Conform anunțului publicat pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România, doamna Ruxandra Draghia-Akli a fost numită director general adjunct al Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare (DG RTD) din cadrul Comisiei Europene. Ea va prelua această funcție începând cu data de 1 septembrie 2016.
Dna Draghia-Akli este unul dintre cei 4 noi directori generali adjuncți, alături de dna Charlina Vitcheva - Centrul Comun de Cercetare (DG JRC), dl Mario Campolargo - Direcția Generală Informatică (DG DIGIT) și dl Carlos Alegria - Direcția Generală Interpretare (SCIC).

Recomandările 2016 ale CE privind orientările de politică economică in Romania

20 mai 2016

În 18 mai 2016, Comisia Europeană a publicat recomandările specifice legate de politică economică pentru fiecare stat membru pentru următoarele 12-18 luni.
Pentru detalii privind cele patru mari recomandări pentru România, accesati AICI site-ul Reprezentanței Comisiei în România.
Detalii

Romania si procedurile de infringement adoptate de CE

03 mai 2016

Lunar, Comisia Europeană (CE) emite decizii privind acţiunile în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement procedures) de către statele membre referitoare la transpunerea în legislațiile naționale a prevederilor directivelor europene.
Începând cu 01.01.2007, data aderării României la Uniunea Europeană, din totalul de 523 de acţiuni declanşate de CE în raport cu România, un număr de 467 au fost clasate de Comisie în faza precontencioasă, iar 5 au fost soluţionate în faza contencioasă (conform site-ului MAE: http://www.mae.ro/node/36895)
Detalii

Proectul "Youth Parlamentor"

24 aprilie 2016

Proiectul "Youth Parlamentor" se adresează tinerilor, aducând împreună procupările acestora și activitățile Parlamentului European într-un format media inovativ. Proiectul este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication.
Găsiți detalii pe site-ul proiectului AICI.

Comisarul european Corina Crețu vizitează România

03 martie 2016

Comisarul european pentru politică regională, d-na Corina Crețu, va efectua în perioada 3-4 martie 2016 o vizită oficială la București. pentru o serie de întâlniri cu președintele României Klaus Iohannis și cu viceprim-ministrul Vasile Dîncu.
Detalii

Comisarul european Corina Cretu a lansat concursul RegioStars 2016

16 februarie 2016

Comisarul european Corina Cretu a lansat concursului RegioStars 2016. Pentru al 9-lea an consecutiv, concursul va premia proiectele de succes in managementul fondurilor europene. Termenul limita de inscriere este 15 aprilie 2016.
Detalii pe http://ec.europa.eu/regional_policy/en/regio-stars-awards/

Dacian Cioloș, desemnat consilier special al președintelui CE

07 iulie 2015

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a desemnat în luna  iunie pe domnul Dacian Cioloș în funcția de consilier special privind securitatea alimentară internațională.
Detalii