RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Lansarea oficială a platformei REFIT, pentru revizuirea și simplificarea reglementărilor europene existente

30 ianuarie 2016

Pe 29 ianuarie, la Bruxelles, Comisia Europeană a găzduit prima reuniune a Platformei REFIT. Patruzeci și opt de membri reprezentând Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor  și toate guvernele statelor membre depun eforturi pentru a face legislația UE și punerea sa în aplicare în statele membre mai eficientă și mai eficace în atingerea obiectivelor sale .
Prin reunirea un grup divers de experți cu privire la impactul concret al legislației UE pe teren, această inițiativă va oferi o bază pentru atingerea scopului comun, acela de îmbunătățire a reglementărilor europene în vederea obținerii unor rezultate mai bune..
Găsiți detalii pe site-ul Comisiei Europene, accesând link-ul http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-188_en.htm

UE inființează un centru anti-terorist european

26 ianuarie 2016

Uniunea Europeană a lansat pe 25 ianuarie 2016 un nou centru de coordonare a luptei împotriva extremismului violent, în contextul în care Europa se confruntă cu cea mai semnificativă ameninţare teroristă din ultimii zece ani.
Instituția care găzduiește acest centru este EUROPOL.
Găsiți mai multe detalii AICI

2016 - A 9-a ediție a premiului Charlemagne pentru tinerii europeni

24 ianuarie 2016

Premiul Charlemagne este acordat acelor proiecte realizate de tineri care promovează buna înțelegere și dezvoltarea unui simț comun al identității europene și care dau exemple practice de europeni care trăiesc împreună ca o comunitate.
Premiul se acorda tinerilor cu vârsta între 16 și 30 de ani, iimplicat/ă într-un proiect cu dimensiune europeană, care promovează Europa în rândul tinerilor. Premiul constă în bani pentru dezvoltarea inițiativei și excursii la Aachen (Germania) și la Parlamentul European. Termenul limită de înscriere este 15 februareie 2016 !

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni dorește să încurajeze dezvoltarea conștiinței europene în rândul tinerilor europeni și participarea acestora la proiectele de integrare europeană.
Detalii

Seminar dedicat tinerilor, organizat de Transparency International UE și Colegiul Europei

20 ianuarie 2016

Pe 14 ianuarie 2016, Transparency International UE și Colegiul Europei au organizat evenimentul: "Care sunt provocările pentru instituțiile UE privind transparența și responsabilitatea ?". Seminarul a fost dedicat tinerilor pentru a facilita înțelegerea mecanismelor de responsabilizare la nivelul UE și pentru a promova participarea civică activă în monitorizarea integrității instituțiilor UE și a proceselor de luare a deciziilor.
Găsiți mai multe detalii pe site-ul organizației Transparency International UE www.transperencyinternational.eu sau direct AICI.

Dezbatere cu președinții Tusk și Juncker privind migrația, terorismul și referendumul UK

20 ianuarie 2016

Deputații Parlamentului European au discutat marți, 19 ianuarie 2016, cu Președintele Consiliului Donald Tusk și cu Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker privind rezultatele reuniunii din 17-18 decembrie a liderilor UE de la Bruxelles. S-au comentat cele mai importante subiecte dezbătute de șefii de stat sau de guvern la întâlnirea de la Bruxelles, cum ar fi presiunea migrației, excepțiile de la regulile Schengen și reacțiile statelor membre la propunerea recentă de creare a unei gărzi de protecție a granițelor și a zonelor de coastă. De asemenea s-au discutat aspecte legate de lupta împotriva terorismului și cererile de reformă ale UK înainte referendumului.
Găsiți AICI detalii furnizate pe site-ul Parlamentului European

Olanda a preluat președinția Consiliului UE pentru primele șase luni ale anului 2016

11 ianuarie 2016

în primele șase luni ale anului 2016, președinția Consiliului Uniunii Europene este asigurată de Olanda. Principiile sale de bază sunt: o Uniune care se concentrează pe esențial, creștere economică și o Uniune conectată cu societatea civilă.
Cele patru priorități vor fi migrația și securitatea internațională; inovarea și crearea de locuri de muncă; finanțe și zona euro; viitorul climei și politica energetică.
Consiliul Uniunii Europene este compus din câte un ministru din fiecare stat membru UE, în funcție de tema sau domeniul aflat pe agendă, și are ca principale misiuni adoptarea legislației europene, coordonarea politicilor generale ale statelor membre și aprobă bugetul anual al Uniunii Europene.

Găsiți AICI mai multe informații pe site-ul Biroului de presă al Parlamentului European.
Detalii

2016 - Centrul Europe Direct Transilvania de Nord găzduit de ADR Nord-Vest

30 decembrie 2015

În 2016, pentru al nouălea an consecutiv, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest va găzdui Centrul Europe Direct Transilvania de Nord, unul din cele 31 de centre similare din România care susţin activităţi dedicate exclusiv comunicării pe teme europene, în baza unui proiect finanţat de către Comisia Europeană prin Reprezentanţa sa din România.
Centrele Europe Direct reprezintă un punct de contact local pentru toate instituțiile UE și cooperează cu alți parteneri de informare activi. Ele completează și susţin activitatea reprezentanțelor Comisiei Europene și a birourilor de Informare ale Parlamentului European la nivel local și regional

Euroscola 2015 - rezultate finale la nivel naţional

12 decembrie 2015

Biroul de Informare al Parlamentului European în România și Ministerul Educației Naționale au anunţat la sfârşitul lunii noiembrie 2015 încheierea evaluării proiectelor prezentate în cadrul celei de-a VIII-a ediții a concursului național "Euroscola" 2015., etapă preliminară participării liceelor româneşti la Concursul Euroscola de la Strasbourg .
Din Regiunea Nord-Vest a fost selectat Liceul Teoretic "Aurel Lazar" din Oradea, Bihor, care în 11 martie 2016 va participa la Zilele Euroscola de la Strasbourg.
Găsiţi mai multe detalii pe site-ul Parlamentului European.

Detalii

Parlamentul a adoptat bugetul UE pe anul 2016

12 decembrie 2015

La sfârşitul lunii noiembrie, Parlamentul European a adoptat bugetul UE pe 2016, stabilind angajamentele la 155 miliarde euro, iar plățile la 143,9 miliarde euro, conform acordului de la 14 noiembrie dintre Parlament și Consiliu.
Parlamentul a asigurat sumele maxime posibile pentru migrație și refugiați, întreprinderi mici și mijlocii, studenți și programul UE de cercetare, Orizont 2020.

Educaţia gratuită ca mijloc de luptă împotriva radicalismului şi xenofobiei

19 noiembrie 2015


Pe 17 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Studenţilor. Anul acesta, de la Bruxelles, inima Uniunii Europene, tinerii au transmis un mesaj clar lumii întregi: educaţia gratuită reprezintă in mijloc de luptă împotriva radicalismului şi xenofobiei !
Mai multe detalii dspre ziua internaţională a studenţilor găsiţi pe site-ul Uniunii Europene a Studenţilor ESU: http://www.esu-online.org/news/article/6001/Students-worldwide-stand-up-for-free-education-as-a-tool-against-radicalisation-and-xenophobia/