RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Mediu: UE propune noi măsuri pentru protejarea biodiversității împotriva unor specii invazive problematice

09 septembrie 2013

Comisia Europeană a propus astăzi un nou act legislativ pentru prevenirea și gestionarea amenințării crescânde pe care o reprezintă speciile invazive. În Europa există în prezent peste 12 000 de specii alogene. Aproximativ 15 % din acestea sunt invazive și se află într­o creștere rapidă. Propunerea a fost concepută ca reacție la problemele care sunt cauzate de aceste specii alogene invazive și care se manifestă pe tot mai multe planuri:


Detalii

Noi masuri de promovare a transportului pe caile navigabile interioare din UE

11 septembrie 2013

Comisia Europeană a anunțat noi măsuri1 pentru transportul unui volum mai mare de mărfuri pe râurile și canalele Europei. Deși barjele se numără printre mijloacele de transport cele mai favorabile mediului și cele mai eficiente din punct de vedere energetic, în prezent acestea transportă doar aproximativ 6 % din volumul mărfurilor europene în fiecare an. Noile propuneri vizează valorificarea potențialului neutilizat al celor 37 000 km de căi navigabile interioare din Europa. Aceste propuneri vor facilita transportul mărfurilor și vor conduce la continuarea ecologizării sectorului, precum și la încurajarea inovării și la îmbunătățirea oportunităților privind locurile de muncă.


Detalii

Foaia de parcurs a Comisiei Europene pentru abordarea riscurilor inerente sistemului bancar paralel

04 septembrie 2013

Comisia a adoptat astăzi o comunicare privind sistemul bancar paralel și a propus noi norme pentru fondurile de piață monetară (FPM).


Detalii

Zilele europene ale patrimoniului: 50 de țări oferă acces liber la situri istorice

29 august 2013

În septembrie, în cadrul unei inițiative comune a Comisiei Europene și a Consiliului Europei denumite Zilele europene ale patrimoniului, milioane de persoane vor beneficia de acces liber la mii de situri istorice și culturale, care sunt rareori deschise publicului, în 50 de țări.
Detalii

Inscrie-te acum la dezbaterea regionala pentru jurnalistii din Transilvania de Nord

02 septembrie 2013

Daca esti jurnalist profesionist, bloger sau student la jurnalism, te invitam sa te înscrii pentru a fi unul dintre cei 40 de participanti la dezbaterea regionala “Agenda Cetatenilor si Alegerile europarlamentare 2014”, in 14 septembrie 2013, la Cluj-Napoca.

Detalii

Prioritățile Parlamentului în a doua jumătate a anului 2013

19 august 2013

Chiar și în timpul verii, chiar dacă deputații nu mai au reuniuni oficiale, activitatea parlamentară continuă pentru pregătirea dosarelor legislative din a doua jumătate a anului. Parlamentul va trebui să decidă asupra unor chestiuni ce vor avea impact asupra vieții europenilor în anii ce vor urma: bugetul pe termen lung, reformele bancare, protecția datelor și protejarea muncitorilor cu contract temporar.Detalii

Proiectul VAMPIRE de cercetare a distrugerii vascularizației cancerelor obţine încă o bursă europeană

20 august 2013

Comisia Europeană acordă astăzi cea de-a 50-a bursă de cercetare în cadrul programului Doctorat industrial european (EID). Bursa, în valoare de 1,5 milioane de euro, este destinată cercetării unor noi anticorpi care vor elimina tumorile prin distrugerea vaselor de sânge care le irigă. Așa-numitul proiect VAMPIRE (Vascular Antibody-Mediated Pharmaceutically Induced tumour Resection - „rezecția tumorilor vasculare indusă farmaceutic și mediată de anticorpi”) este coordonat de Universitatea din Birmingham, Regatul Unit și de SomantiX, o companie olandeză de biotehnologie, cu sediul în Utrecht.
Detalii

Europei îi place conexiunea Wi-Fi: un nou studiu recomandă să se pună la dispoziție mai multe frecvențe

01 august 2013

Un nou studiu al Comisiei Europene confirmă că marea majoritate a cetățenilor europeni aleg să utilizeze conexiunea Wi-Fi la internet, iar tendința va continua. 71 % din volumul total al traficului de date fără fir din UE din 2012 a avut drept destinație telefoanele inteligente și tabletele care folosesc conexiunea Wi-Fi, această valoare putând crește la 78 % până în 2016.
Detalii

Autoritățile vamale au reținut mărfuri contrafăcute în valoare de 1 miliard EUR la frontierele UE în 2012

05 august 2013

Serviciile vamale din UE au reținut aproape 40 de milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în 2012, potrivit raportului anual al Comisiei privind acțiunile vamale pentru protejarea DPI. Deși această cifră este mai mică decât cifra din 2011, valoarea mărfurilor interceptate este în continuare ridicată, la aproape 1 miliard EUR.
Detalii

Comisia remediază lacunele legislative în materie de protecție unitară prin brevet

29 iulie 2013

Comisia Europeană a propus, astăzi, finalizarea cadrului juridic privind protecția prin brevet la nivelul UE, prin actualizarea reglementărilor UE privind competența judiciară și recunoașterea hotărârilor judecătorești (regulamentul cunoscut sub denumirea „Bruxelles I”). Modificările vor crea condițiile necesare pentru intrarea în funcțiune, odată ce va fi ratificată, a unei instanțe specializate în brevete europene - Curtea Unică în materie de Brevete, ajutând întreprinderile și inventatorii să își protejeze brevetele.
Detalii