RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Diferențele considerabile între costurile diferitelor proiecte rutiere cofinanțate de UE

15 iulie 2013

Între 2000 și 2013, UE a alocat aproximativ 65 de miliarde de euro din cadrul Fondului european de dezvoltare regională (FEDER) și al Fondului de coeziune în vederea cofinanțării construcției și modernizării drumurilor. Auditul Curții a vizat 24 de proiecte de investiții rutiere din cadrul FEDER și al Fondului de coeziune în Germania, Grecia, Polonia și Spania pentru a evalua dacă acestea și-au îndeplinit obiectivele la un cost rezonabil. Costul total al proiectelor auditate a depășit trei miliarde de euro.


Detalii

100 de milioane euro pentru întreprinderile nou-înfiintate si IMM-urile din domeniul tehnologiilor

12 iulie 2013

Aproximativ 1 000 de întreprinderi nou-înființate și alte întreprinderi extrem de inovatoare vor primi, în cadrul unei noi etape de finanțare, granturi în valoare de 100 de milioane de euro din partea parteneriatului public-privat pentru internetul viitorului. Ajutorul este menit să contribuie la dezvoltarea de aplicații și alte servicii digitale, în domenii precum transportul, sănătatea, sistemele de fabricație inteligente, energie și mass-media.
Detalii

Nevoia de viteză: 45% dintre utilizatorii de internet din Europa doresc să își modernizeze conexiunea la internet sau să își schimbe furnizorul

09 iulie 2013

Conform celui mai recent sondaj la nivelul UE privind modul în care europenii folosesc internetul, criteriul principal al utilizatorilor de internet se conturează a fi viteza internetului. Aproape jumătate (45 %) din gospodăriile europene și-ar moderniza abonamentul internet sau ar schimba furnizorul pentru a avea o viteză în bandă largă mai mare, criteriu care ajunge din urmă prețul în cursa celor mai importanți factori în alegerea serviciilor de internet.


Detalii

Tabloul de bord al pieței unice - sub forma unui nou site internet

05 iulie 2013

Odată cu lansarea Tabloului de bord al pieței unice, care este disponibil numai online, a fost instituit un sistem de raportare mai detaliat și mai ușor de utilizat. Tabloul de bord al pieței unice încorporează rapoarte detaliate cu privire la 13 instrumente de guvernanță, precum monitorizarea transpunerii corecte a directivelor UE, analize ale procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, rețele de cooperare administrativă și diverse servicii de informare și de soluționare a problemelor.


Detalii

Experimentul macroregional al Europei: o primă evaluare

01 iulie 2013

Astăzi, Comisia Europeană a publicat primul studiu menit să evalueze succesul celor două strategii macroregionale ale UE și să facă recomandări pentru viitor.


Detalii

Lituania a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene

02 iulie 2013

Lituania a preluat la 1 iulie, presedintia rotativa a Consiliului
Uniunii Europene si isi va pastra aceasta functie pana pe 31 decembrie
2013.
Detalii

Acord politic privind o nouă orientare a politicii agricole comune

01 iulie 2013

Parlamentul European, Consiliul de Miniștri al UE și Comisia Europeană au ajuns la un acord privind o reformă a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de după 2013.
Detalii

Transport maritim: un prim pas în vederea reducerii emisiilor

28 iunie 2013

Comisia Europeană a făcut, astăzi,  primul pas în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de sectorul transporturilor maritime, propunând o legislație care va obliga proprietarii de nave de mari dimensiuni ce folosesc porturile UE să monitorizeze și să raporteze emisiile anuale de dioxid de carbon (CO2) ale navelor. De asemenea, Comisia a publicat o comunicare care stabilește strategia sa pentru abordarea și reducerea acestor emisii, de preferință prin intermediul unor măsuri la nivel mondial.


Detalii

Comisia Europeană solicită interzicerea la nivelul întregii UE a drogului de sinteză „5-IT”

26 iunie 2013

Comisia Europeană a propus ieri, înainte de Ziua internațională împotriva abuzului și a traficului ilicit de droguri, o interdicție la nivelul întregii UE a „5-IT”, o substanță de sinteză cu efecte de stimulare și halucinogene. Comisia a solicitat statelor membre ale UE să prevină răspândirea liberă a drogului pe teritoriul Europei, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia.


Detalii

Agenda digitală: noi norme specifice pentru protecția consumatorilor în caz de pierdere sau furt al datelor cu caracter personal

24 iunie 2013

Comisia Europeană instituie astăzi noi norme care precizează exact cum trebuie să reacționeze operatorii de telecomunicații și furnizorii de servicii de internet (FSI) în cazul în care datele cu caracter personal ale clienților lor sunt pierdute, furate sau compromise într-un alt mod. Scopul acestor „măsuri tehnice de punere în aplicare” este de a asigura că toți clienții sunt tratați echivalent în întreaga UE în cazul unei încălcări a securității datelor, precum și că agenții economici care își desfășoară activitatea în mai multe țări pot aborda aceste probleme la nivel paneuropean.


Detalii