RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

e-Guvernare: există îmbunătățiri, dar cetățenii cer eforturi suplimentare

29 mai 2013

Aproape o jumătate dintre cetățenii UE (46%) folosesc astăzi internetul pentru a căuta un loc de muncă, a folosi serviciile librăriilor publice, a transmite o declarație de impunere, a înregistra o naștere, a cere un pașaport sau pentru a utiliza alte servicii de e-Guvernare. 80% afirmă că serviciile publice online reprezintă o economie de timp, 76% apreciază flexibilitatea lor iar 62% afirmă că acestea îi ajută să economisească bani. Acești utilizatori sunt însă mai mulțumiți de serviciile bancare online (nota de satisfacție 8,5 pe o scară de la 0 la 10) și de cumpărăturile online (7,6) decât de serviciile publice online (6,5).


Detalii

Alegeri europene: doi din trei tineri au intenția de a vota

27 mai 2013

Aproape două treimi (64%) din tinerii europeni au intenția de a vota în cadrul alegerilor parlamentare europene din 2014, în timp ce aproximativ o treime (35%) declară că este puțin probabil să voteze, conform unui sondaj al Comisiei în ceea ce privește participarea tinerilor la viața democratică. Tinerii sunt mai puțin interesați de a-și exprima votul decât părinții lor și arată o insatisfacție tot mai mare referitor la modul în care funcționează politica. Cu toate acestea, tinerii doresc să participe și solicită mai multe oportunități de a fi implicați în politică. Tinerii arată o puternică identitate europeană și o mai mare apreciere a integrării europene decât alte grupe de vârstă.


Detalii

O nouă strategie industrială europeană în domeniul electronicii

23 mai 2013

Comisia Europeană lansează astăzi o campanie care urmărește realizarea de investiții publice coordonate în sectoarele micro- și nanolectronicii (spre exemplu, semiconductorii și cipurile din componența calculatoarelor), campanie concepută pentru a extinde baza de producție avansată din Europa.
Detalii

Noi măsuri pentru a ajuta România să utilizeze fondurile UE atât de necesare

22 mai 2013

Comisia Europeană a propus noi măsuri pentru a ajuta țările afectate de criză să utilizeze fondurile UE atât de necesare. Măsurile ar ajuta aceste state membre să găsească soluții la problema șomajului în rândul tinerilor, să sprijine întreprinderile mici și mijlocii și să plătească proiecte majore de infrastructură.
Detalii

31,5 milioane EUR pentru proiecte în materie de ecoinovare

20 mai 2013

Comisia Europeană a lansat o cerere de propuneri în valoare de 31,5 milioane EUR pentru cele mai bune 45 de proiecte în materie de ecoinovare. Întreprinderile din întreaga Europă pot transmite până la 5 septembrie 2013 propunerile lor menite să introducă pe piață soluții ecologice inovatoare.
Detalii

Doua noi regulamente UE pentru promovarea „serviciilor de informare inteligente” pe sosele

15 mai 2013

Comisia Europeană a adoptat două noi regulamente pentru a promova introducerea unor „servicii de informare inteligente”, cum ar fi avertismentele în timp real cu privire la condițiile rutiere periculoase și informațiile referitoare la locurile de parcare sigure și securizate pentru șoferii de camion. Serviciile de informare pot fi furnizate prin diferite mijloace, cum ar fi semnalizarea rutieră variabilă, radio-ul și aplicațiile de pe telefonul mobil.


Detalii

Șase grupuri științifice noi în sprijinul Strategiei pentru regiunea Dunării

16 mai 2013

Comisia Europeană împreună cu oameni de știință și factori de decizie politică din cele 14 țări din regiunea Dunării au lansat astăzi șase grupuri științifice menite să sprijine dezvoltarea economică în regiune. Cele șase grupuri se vor axa pe domeniile următoare: apă, terenuri și sol, bioenergie, aer, schimbul de date și armonizarea acestora și specializarea inteligentă.
Detalii

Ziua Europei, sarbatorita la Centrul de Cultura Urbana Casino, Cluj-Napoca

09 mai 2013

Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord si Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, alaturi de partenerii Institutul Francez din Cluj-Napoca si Primaria municipiului Cluj-Napoca au sarbatorit Ziua Europei in perioada 9-10 mai, printr-o serie de evenimente sub umbrela " 9 mai, Anul European al Cetăţenilor si Zilele REGIO Transilvania de Nord 2013.


Detalii

Comisia Europeana anunta 12 noi acțiuni de consolidare a drepturilor cetățenilor

08 mai 2013

Comisia Europeană a anunțat astăzi o nouă serie de acțiuni menite să consolideze drepturile cetățenilor UE, prin înlăturarea obstacolelor cu care se confruntă în continuare cetățenii în viața lor de zi cu zi. Raportul din 2013 privind cetățenia UE prezintă 12 modalități concrete de a-i ajuta pe cetățenii europeni să valorifice mai bine drepturile lor la nivelul UE, de la căutarea unui loc de muncă în altă țară a UE la asigurarea unei participări întărite la viața democratică a Uniunii.
Detalii

Regizorul danez Thomas Vinterberg va primi premiul MEDIA la Festivalul de film de la Cannes

13 mai 2013

Apreciatul regizor de film danez Thomas Vinterberg este câștigătorul din 2013 al premiului MEDIA al Uniunii Europene. Premiul se decernează pentru cel mai bun proiect cinematografic nou care are potențialul de a avea succes la public, eligibil pentru finanțare în cadrul programului MEDIA al UE, destinat cinematografiei.
Detalii