RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Pentru ca drepturile cetățenilor să devină o realitate tangibilă: 500 de centre Europe Direct la dispoziția cetățenilor, peste tot în Europa

18 martie 2013

Astăzi, doamna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene, și Othmar Karas, vicepreședinte al Parlamentului European, au lansat o nouă generație de centre de informare Europe Direct. Noua rețea va oferi cetățenilor mai multe posibilități de a obține informații și sfaturi practice referitoare la exercitarea drepturilor în Uniunea Europeană.
Detalii

Comisia invită cercetătorii să depună candidaturi pentru burse în valoare totală de 227 milioane EUR

15 martie 2013

Comisia Europeană invită la depunerea de candidaturi pentru tranșa finală de burse Marie Curie alocate în cadrul celui de-al șaptelea Program-cadru pentru cercetare (FP7, 2007‑2013).
Detalii

Piața crescândă a drogurilor ilegale din UE demonstrează impactul crizei

13 martie 2013

Potrivit unui studiu publicat astăzi de Comisia Europeană, se preconizează un impact major al crizei economice asupra pieței drogurilor, de exemplu printr-o creștere a cererii de droguri ilegale. Studiul publicat astăzi cuprinde estimări potrivit cărora, pentru a câștiga bani, din ce în ce mai mulți tineri vor vinde sau chiar produce stupefiante, în special canabis cultivat la domiciliu. În același timp, se prevede că criza economică va conduce la reduceri în bugetele alocate politicii în materie de droguri, în special pentru tratament și pentru măsurile de reducere a efectelor negative.


Detalii

Parlamentarii europeni au votat mandatul de negociere al PE asupra pachetului de reformă a Politicii Agricole Comune

14 martie 2013

La 13 martie 2013, în ședința plenară a Parlamentului European (PE), parlamentarii europeni au votat mandatul de negociere al PE asupra pachetului de reformă a Politicii Agricole Comune, propus de Comisia Europeană.
Detalii

Comisia Europeana vrea să ușureze viața IMM-urilor

10 martie 2013

Cele 20,8 milioane de întreprinderi europene mici și mijlocii (IMM-uri) creează 85 % din toate locurile de muncă noi din Europa, angajând 2/3 din forța de muncă a UE și contribuind în mod semnificativ la inovare și la creșterea economică. Conform principiului „să gândești mai întâi la scară mică” și în concordanță cu Small Business Act din 2008, Comisia a pus IMM-urile în centrul agendei sale de reglementare inteligentă pentru sprijinirea creșterii economice și a creării de locuri de muncă în Europa.
Detalii

Mediu: Ce ar trebui să facem cu deșeurile de plastic?

07 martie 2013

Plasticul a devenit un material inevitabil în lumea noastră modernă. Materialele plastice sunt versatile și durabile, dar durabilitatea poate face ca eliminarea lor să fie problematică. O carte verde publicată astăzi de Comisia Europeană vizează lansarea unei dezbateri structurate despre modul în care am putea conferi sustenabilitate produselor din plastic pe întreaga durată a ciclului lor de viață și despre modul în care am putea reduce impactul deșeurilor de plastic asupra mediului.


Detalii

Lansarea rețelei de clase virtuale „eTwinning Plus” pentru școli

04 martie 2013

Rețeaua „eTwinning” a Comisiei Europene, care a încurajat 100 000 de școli din 33 de țări europene să comunice prin intermediul internetului, va fi extinsă începând de astăzi la școli din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina.
Detalii

Drepturile pasagerilor: cei care călătoresc cu autobuzul și cu autocarul în UE vor fi mai bine protejați

04 martie 2013

Începând cu data de 1 martie intră în vigoare Regulamentul (UE) nr. 181/2011 privind drepturile pasagerilor care călătoresc cu autobuzul și autocarul, care conferă noi drepturi acestei categorii de călători pe întreg teritoriul UE.
Detalii

Comisia Europeană revendică 414 milioane EUR, cheltuite incorect in agricultura

27 februarie 2013

În cadrul așa-numitei proceduri de verificare și închidere a conturilor, Comisia Europeană revendică astăzi o sumă totală de 414 milioane EUR, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE, cheltuite în mod incorect de statele membre. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăților și cu verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligația de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect. Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. Cifra menționată este cea oficială, dar, deoarece unele dintre aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, impactul financiar net al deciziei de astăzi va fi, de fapt, de aproximativ 393 de milioane EUR.


Detalii

Previziunile din iarnă pentru perioada 2012-2014: ieșire treptată din zona de turbulențe

25 februarie 2013

În timp ce situația piețelor financiare în UE s-a îmbunătățit substanțial începând din vara anului trecut, activitatea economică a fost dezamăgitoare în a doua jumătate a anului 2012. Cu toate acestea, principalii indicatori sugerează că PIB-ul în UE este în prezent aproape de nivelul cel mai scăzut posibil și se estimează că activitatea economică se va accelera treptat. Relansarea creșterii economice va fi inițial determinată de creșterea cererii externe. Investițiile interne și consumul intern ar trebui să crească mai târziu în cursul anului, și până în 2014 se așteaptă ca cererea internă să devină principalul motor al consolidării creșterii PIB.


Detalii