RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Previziunile din iarnă pentru perioada 2012-2014: ieșire treptată din zona de turbulențe

25 februarie 2013

În timp ce situația piețelor financiare în UE s-a îmbunătățit substanțial începând din vara anului trecut, activitatea economică a fost dezamăgitoare în a doua jumătate a anului 2012. Cu toate acestea, principalii indicatori sugerează că PIB-ul în UE este în prezent aproape de nivelul cel mai scăzut posibil și se estimează că activitatea economică se va accelera treptat. Relansarea creșterii economice va fi inițial determinată de creșterea cererii externe. Investițiile interne și consumul intern ar trebui să crească mai târziu în cursul anului, și până în 2014 se așteaptă ca cererea internă să devină principalul motor al consolidării creșterii PIB.


Detalii

Expunerea la fumatul pasiv s-a redus, dar rămâne la un nivel prea ridicat

22 februarie 2013

Protecția împotriva fumatului pasiv s-a îmbunătățit considerabil în UE, potrivit unui raport publicat azi de Comisie. În 2012, 28 % dintre europeni au fost expuși fumatului pasiv în baruri - față de 46 % în 2009. Raportul se bazează pe rapoartele individuale elaborate de cele 27 de state membre în urma Recomandării Consiliului privind mediile fără fum de tutun din 2009 (2009/C 296/02), care solicita guvernelor să adopte și să pună în aplicare legi pentru a-și proteja pe deplin cetățenii de expunerea la fumul de tutun în spațiile publice închise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.
Detalii

O inițiativă cetățenească europeană a atins pragul de 1 milion de semnături

11 februarie 2013

Organizatorii inițiativei privind dreptul la apă (Right2Water) au anunțat că au strâns peste un milion de semnături. Aceasta ar putea fi prima inițiativă cetățenească europeană în favoarea căreia să se strângă numărul necesar de declarații de susținere. Organizatorii inițiativei consideră că „apa este un bun public și nu o marfă” și invită Comisia Europeană să „propună o legislație de implementare a dreptului omului la apă și salubritate, după cum este recunoscut de Organizația Națiunilor Unite, și de promovare a asigurării cu apă și salubritate ca servicii publice de bază pentru toți”.


Detalii

Comisia urmează să lanseze observatorul bioeconomic

14 februarie 2013

Comisia Europeană va înființa un observator pentru a inventaria progresele și pentru a măsura impactul dezvoltării bioeconomiei Uniunii Europene, a anunțat astăzi comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn. Observatorul va colecta date pentru a urmări evoluția piețelor, pentru a inventaria politicile UE, naționale și regionale în materie de bioeconomie, capacitățile de cercetare și inovare, precum și magnitudinea investițiilor publice și private în domeniu. Observatorul va fi coordonat de Centrul Comun de Cercetare, serviciul științific intern al Comisiei.


Detalii

Eurobarometru: la 20 de ani de la crearea cetățeniei UE, europenii sunt, în general, conștienți de drepturile lor

19 februarie 2013

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, publicat astăzi de Comisia Europeană, la 20 de ani de la crearea cetățeniei UE, europenii sunt, în general, conștienți de drepturile lor, dar nu știu întotdeauna ce anume presupun acestea. 81 % dintre respondenți știu că, pe lângă propria naționalitate, au statutul de cetățeni ai UE
Detalii

Comisia salută votul Parlamentului European în favoarea propunerii sale privind noua politică comună în domeniul pescuitului

07 februarie 2013

Comisia Europeană salută votul de astăzi al Parlamentului European cu privire la noua politică comună în domeniul pescuitului (PCP) propusă de Comisie. Cu acest vot, Parlamentul deschide calea către negocierile cu Consiliul în vederea încheierii unui acord privind noua politică.


Detalii

Combaterea spălării banilor: norme mai stricte

05 februarie 2013

Comisia a adoptat astăzi două propuneri de consolidare a normelor UE existente cu privire la combaterea spălării banilor și la transferurile de fonduri. Amenințările asociate spălării banilor și finanțării terorismului sunt într-o continuă evoluție, iar acest lucru impune actualizări periodice ale normelor în domeniu.


Detalii

Politica regională a UE: consolidarea încrederii în sânul comunităţilor divizate

29 ianuarie 2013

În urma primirii de către Uniunea Europeană a Premiului Nobel pentru pace, Comisia Europeană invită comunităţile divizate din UE şi nu numai să analizeze modalităţile şi situaţiile în care ar putea profita de experienţa dobândită prin programul PEACE, desfăşurat de UE în Irlanda de Nord şi în regiunea de frontieră a Irlandei.


Detalii

RegioStars 2013: Comisia premiază proiectele emblematice

31 ianuarie 2013

Proiectele inovatoare care vor contribui la crearea de locuri de muncă pentru viitor se vor afla în această seară în centrul atenţiei deoarece domnul Johannes Hahn, comisarul pentru politica regională, prezintă Premiile RegioStars 2013. Împreună cu președintele juriului, Luc Van den Brande, comisarul Hahn va decerna, în cadrul a cinci categorii, premii pentru proiecte din Portugalia, Regatul Unit, Polonia, Germania și Lituania care demonstrează bune practici în dezvoltarea regională.


Detalii

302 cercetători de înalt nivel au primit fonduri UE în valoare de 680 milioane EUR

23 ianuarie 2013

Consiliul European pentru Cercetare (CEC) acordă 680 milioane EUR pentru 302 lideri consacrați din domeniul cercetării din 24 de țări diferite din întreaga Europă, în cadrul celui mai recent concurs vizând prestigioasele sale granturi pentru cercetători confirmați cunoscute sub numele de „Advanced Grants”.
Detalii