RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Comisia Europeana stabileste optiuni cu privire la viitoarea politica de coeziune

14 noiembrie 2010

Cel de-al 5-lea Raport privind coeziunea economică, socială şi teritorială, elaborat de Comisia Europeană şi publicat la data de 11 noiembrie 2010, arată că politica de coeziune a UE a contribuit în mod semnificativ la creşterea economică şi la prosperitate, precum şi la promovarea unei creşteri echilibrate în întreaga Uniune. Cu toate acestea, din perspectiva evoluţiilor economice şi sociale semnificative petrecute în ultimii ani, de acum înainte politica de coeziune trebuie să facă faţă unor noi provocări. În contextul mai larg al revizuirii bugetului UE, raportul evidenţiază faptul că viitoarele investiţii din sfera politicii de coeziune trebuie să fie în concordanţă cu obiectivele strategiei Europa 2020.  De asemenea, raportul propune introducerea unor condiţii mult mai stricte, precum şi a unor stimulente, pentru asigurarea utilizării efective a fondurilor dedicate politicii de coeziune, precum şi o mai mare concentrare pe obţinerea de rezultate.

Detalii

Zilele europene ale dezvoltarii - 6 si 7 decembrie la Bruxelles

14 noiembrie 2010

La 6 și 7 decembrie, Comisia Europeană va organiza cea de a 5-a ediție a Zilelor europene ale dezvoltării (ZED) la Bruxelles, în cooperare cu președinția belgiană a Uniunii Europene. Președintele José Manuel Barroso va ține un discurs în deschiderea acestui forum de discuții politice majore care reunește actuali și foști șefi de stat și de guvern din Europa, Africa și din restul lumii, reprezentanți la nivel înalt ai guvernelor, organizații internaționale, precum și specialiști în domeniul dezvoltării, organizații neguvernamentale, mass-media și societatea civilă. Organizate la câteva zile după Summitul UE-Africa de la Tripoli, în paralel cu Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care are loc la Cancún, Zilele europene ale dezvoltării oferă o interfață oportună și specifică, ce permite părților interesate și guvernelor să abordeze provocările globale într-o atmosferă deschisă și, de multe ori, informală. Pentru a participa la Zilele europene ale dezvoltării, vă invităm să vă înscrieți la adresa http://register.eudevdays.eu/ .

Detalii

Comisia adopta prioritatile strategice pentru 2011

01 noiembrie 2010

În 2010, instituţiile UE au dovedit că sunt pregătite şi capabile să facă faţă adversităţilor, dând dovadă de rezistenţă, hotărâre şi solidaritate în abordarea provocărilor fără precedent apărute în contextul crizei economice şi financiare. Următorul pas constă în asigurarea unei redresări durabile. Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2011, care transpune aceste obiective în acţiuni concrete. Programul de lucru reflectă hotărârea Comisiei de a ajuta Europa să iasă din criză şi să se îndrepte către un viitor prosper, sigur şi just din punct de vedere social.

Detalii

Comisia Europeana prezinta planuri pentru a consolida piata unica

01 noiembrie 2010

În două rapoarte publicate in 28 octombrie 2010, Comisia Europeană a prezentat o serie de soluţii concrete pentru stimularea pieţei unice.În Raportul privind cetăţenia UE, Comisia propune măsuri pentru a simplifica viaţa cetăţenilor atunci când îşi exercită drepturile conferite de UE de a se căsători, cumpăra o casă sau înmatricula un autovehicul în altă ţară a UE.Pentru a stimula creşterea economică, competitivitatea şi progresul social, Actul privind piaţa unică face apel la acţiuni de simplificare a vieţii tuturor participanţilor pe piaţă – întreprinderi, consumatori şi lucrători.
Detalii

Transporturi: Comisia reevalueaza finantarile pentru 92 de proiecte majore

01 noiembrie 2010


Comisarul Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a dat publicităţii, in 28 octombrie 2010, în premieră, un raport intermediar de evaluare a 92 de proiecte prioritare de infrastructură din cadrul programului Trans-European Networks (TEN-T), cofinanţate de Comisie prin acest program pentru perioada 2007-2013.Evaluarea oferă o imagine detaliată a stadiului de desfăşurare pentru fiecare proiect de infrastructură important, prezentând situaţia finanţării şi gradul de avansare a lucrărilor.


Detalii

Inscrieti-va acum la trainingul pentru jurnalisti „Europa 2020”!

04 octombrie 2010

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest şi Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord anunţă deschiderea perioadei de înscriere pentru trainingul „Europa 2020”. Trainingul va avea loc in perioada 21-22 octombrie 2010, la Cluj-Napoca. Evenimentul face parte din seria activităţilor dedicate mass-media în 2010, în cadrul proiectului Europe Direct. Trainingurile dedicate jurnaliştilor din Transilvania de Nord îşi propun să contribuie la creşterea calităţii reflectării în mass-media regională şi locală a priorităţilor de comunicare europene.
Detalii

Procedura de incalcare a dreptului comunitar, deschisa impotriva Frantei

01 octombrie 2010

Comisia Europeana a evaluat in data de 29 septembrie 2010 evenimentele din Franta si transpunerea legislatiei cu privire la libera circulatie a cetatenilor europeni (directiva 38/2004) si a decis deschiderea procedurii de incalcare a dreptului comunitar impotriva Frantei.
Detalii

Comisia Europeana prezinta pachetul legislativ pentru consolidarea guvernantei economice

01 octombrie 2010

Comisia Europeana a prezentat in 29 septembrie 2010, pachetul legislativ pentru consolidarea guvernantei economice din Uniunea Europeana si din zona euro. Este cel mai amplu pachet legislativ de acest fel de la lansarea uniunii economice şi monetare. Pentru remedierea deficienţelor legislaţiei actuale se are în vedere lărgirea domeniului de aplicare şi intensificarea supravegherii politicilor fiscale, precum şi aplicarea unor politici macroeconomice şi a unor reforme structurale.
Detalii

Sesiune plenara a Parlamentului European, Strasbourg, 20-23 septembrie 2010

20 septembrie 2010

Punctele esenţiale ale sesiunii plenare a Parlamentului European, Strasbourg, 20-23 septembrie 2010: rezultatele summitului UE: Van Rompuy la Strasbourg; supravegherea financiară; mai multă flexibilitate pentru bugetul 2007-2013; răspuns UE comun la viitoare crize de aprovizionare cu gaze naturale; ameliorarea anchetelor privind accidentele aviatice; rezidenți ilegali: Acordul de readmisie cu Pakistan; interzicerea importurilor de produse fabricate în lagărele de muncă forțată din China.


Detalii

Scolile, invitate sa se inscrie la Concursul UE pentru tineri traducatori

01 septembrie 2010

Școlile secundare care doresc să înscrie elevi la ediţia 2010 a Concursului UE pentru tineri traducători se pot înregistra începând din 1 septembrie 2010, la adresa http://ec.europa.eu/translatores .
Detalii