RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Comisia solicita Romaniei sa respecte legislatia europeana de protectie a naturii

21 februarie 2011

Comisia Europeană a solicitat României să se ocupe de aspectele necorespunzătoare ale protecţiei mediului natural din zona Sulinei şi a Deltei Dunării, una dintre cele mai importante zone umede ale Europei. Comisia este preocupată de procedurile deficitare de evaluare a impactului potenţial al dezvoltării turismului în această zonă care face parte din reţeaua Natura 2000.
Detalii

Finantarile UE destinate cercetarii si inovarii – schimbari urgente vizand reducerea birocratiei

25 ianuarie 2011

Prin măsurile adoptate la 25 ianuarie 2011, Comisia Europeană își propune ca participarea la cel de-Al şaptelea program-cadru al UE să devină mai atractivă şi mai accesibilă pentru cercetătorii de vârf şi companiile cele mai inovatoare, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri). Conform planului de simplificare prezentat de Comisie în aprilie 2010, aceste măsuri vor intra imediat în vigoare.

Detalii

Comisia stabileste prioritatile anuale pentru cresterea economica a UE

12 ianuarie 2011

Europa dispune de un plan cuprinzător pentru a face faţă crizei şi pentru a accelera creşterea economică a Europei. Acum, Europa trebuie să îşi concentreze eforturile pentru a acţiona în mod coordonat, ţinând seama de priorităţi. Acesta este obiectivul analizei pe care Comisia o prezintă astăzi.
Detalii

Drepturile persoanelor cu handicap prevazute de Conventia Natiunilor Unite, ratificate de UE

07 ianuarie 2011

În urma acestei ratificări oficiale, Uniunea Europeană devine parte la primul tratat privind drepturile omului: Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap. Convenţia este menită să asigure că persoanele cu handicap îşi pot exercita drepturile în condiţii de egalitate cu toţi ceilalţi cetăţeni. Acesta este primul tratat general privind drepturile omului ratificat de UE în ansamblul său. Tratatul a fost semnat, de asemenea, de toate cele 27 de state membre ale UE şi ratificat de 16 dintre acestea (a se vedea anexa). UE devine astfel cea de a 97-a parte la acest tratat, care stabileşte norme minime pentru protecţia şi salvgardarea unei game complete de drepturi civile, politice, sociale şi economice pentru persoanele cu handicap. Acesta reflectă angajamentul mai larg al UE de a crea o Europă fără obstacole pentru cele 80 de milioane de persoane cu handicap estimate în UE până în 2020, astfel cum este precizat în Strategia Comisiei Europene pentru persoanele cu handicap (IP/10/1505)

Detalii

Previziunile de toamna 2010-2012: Relansarea economica se face simtita in UE

06 decembrie 2010

Previziunile de toamnă ale Comisiei anunţă continuarea relansării economice care a început deja în UE. PIB-ul urmează să crească cu aproximativ 1¾% în 2010-2011 şi cu circa 2% în 2012. Rezultatele obţinute în acest an au fost mai bune decât cele preconizate, de aceea creşterea anuală din 2010 a fost revizuită simţitor în sus în comparaţie cu previziunile din primăvară. Cu toate acestea, în ciuda contextului internaţional mai relaxat şi a începerii consolidării bugetare, activitatea economică va fi mai moderată spre sfârşitul anului şi în 2011, pentru a se intensifica din nou în 2012, pe fondul creşterii cererii din sectorul privat. Pe măsură ce relansarea economică se face simţită în UE, condiţiile de pe piaţa muncii urmează să se îmbunătăţească treptat în perioada analizată în previziuni, la fel şi situaţia bugetară. Rata şomajului ar urma să scadă la aproximativ 9% în 2012, iar deficitul public la 4¼% din PIB. Evoluţia economiei statelor membre va fi însă inegală.

Detalii

Raport privind cetatenia Uniunii Europene

06 decembrie 2010

Comisia Europeană acordă cetățeniei un loc central în cadrul politicilor în materie de justiție și afaceri sociale
Detalii

Comisia Europeana a lansat Anul european al voluntariatului 2011

06 decembrie 2010

Există mii de modalități prin care oamenii pot produce o schimbare. Pentru a evidenția aceste eforturi și pentru a încuraja cât mai mulți cetățeni să li se alăture, Comisia Europeană a inaugurat in 2 decembrie, Anul european al voluntariatului 2011. Vicepreședintele Viviane Reding, comisar european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, alături de Jean-Marc Delizée, secretar de stat federal pentru afaceri sociale al Belgiei și de Marian Harkin, deputat european, au prezentat sloganul anului: „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”

Detalii

Politica agricola comuna dupa 2013

18 noiembrie 2010

Comisia Europeană a publicat in 18 noiembrie 2010 o comunicare privind „Politica agricolă comună (PAC) în perspectiva anului 2020 – Cum răspundem provocărilor viitorului legate de alimentație, resurse naturale și teritorii”. Scopul reformei este ca sectorul agricol european să devină mai dinamic, competitiv și eficient în contribuția sa la viziunea strategiei Europa 2020 privind stimularea creșterii durabile, inteligente și favorabile incluziunii. Documentul schițează trei opțiuni pentru continuarea reformei. În urma discuțiilor pe marginea acestor idei, Comisia va prezenta propuneri legislative formale la jumătatea anului 2011.

Detalii

Nou sondaj Eurobarometru referitor la stiintele vietii si biotehnologie

14 noiembrie 2010

Conform unui nou sondaj Eurobarometru referitor la științele vieții și biotehnologie, europenii sunt optimiști în privința celei din urmă. 53% dintre respondenți consideră că biotehnologia va avea un efect pozitiv în viitor și doar 20% consideră că efectul va fi negativ. Sondajul arată totodată lacune mari la nivelul cunoștințelor, indicând necesitatea unei comunicări mai bune: majoritatea respondenților nu au auzit niciodată de unele dintre domeniile acoperite de sondaj, precum nanotehnologia (în speță 55%), băncile biologice (67%) și biologia sintetică (83%), iar, față de anumite domenii precum alimentele modificate genetic, continuă să se înregistreze scepticism și teamă. Eurobarometrul, realizat în februarie 2010, este cel de-al șaptelea organizat din 1991 și se bazează pe eșantioane reprezentative din 32 de țări europene.

Detalii

Dezbatere privind trecerea la o viteza superioara in lupta impotriva saraciei

14 noiembrie 2010

Comisia Europeană a lansat la 10 noiembrie 2010 o consultare publică privind viitorul politicii de dezvoltare a UE. Confruntată cu tripla provocare a crizei economice, alimentare și ecologice și constatând totodată performanțele economice în general încurajatoare ale țărilor în curs de dezvoltare, Comisia dorește să culeagă puncte de vedere cu privire la modul cel mai eficace în care UE poate să sprijine țările în curs de dezvoltare în eforturile lor de a realiza progrese accelerate în vederea atingerii și chiar a depășirii Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Pornind de la realizările anterioare, Comisia propune patru teme principale de dezbatere: impactul ajutorului acordat de UE, încurajarea unei creșteri mai favorabile incluziunii, promovarea dezvoltării durabile și obținerea de rezultate durabile în domeniul agriculturii și al securității alimentare. După încheierea consultării publice deschise țărilor din UE și țărilor partenere, Comisia va prezenta o comunicare privind modernizarea politicii de dezvoltare a UE în 2011.

Detalii