RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

EU PILOT - raspunsuri prompte la plangerile cetatenilor si intreprinderilor

05 martie 2010

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 3 martie 2010, primul său raport de evaluare privind funcţionarea „EU Pilot” - metoda introdusă pentru a îmbunătăţi asistenţa către cetăţeni şi întreprinderi cu privire la aplicarea legislaţiei UE. Raportul arată modul în care Comisia şi cincisprezece state membre îşi îmbunătăţesc cooperarea pentru a reduce numărul de proceduri oficiale de încălcare şi pentru a obţine mai rapid rezultate pentru cetăţeni şi întreprinderi.
Detalii

Comisia Europeana a lansat strategia Europa 2020 pentru iesirea din criza

05 martie 2010

Comisia Europeană a lansat miercuri, 3 martie 2010 strategia Europa 2020 pentru ieşirea din criză şi pregătirea economiei UE pentru deceniul următor.Comisia identifică trei factori cheie pentru creşterea economică, de aplicat prin acţiuni concrete la nivelul UE şi la nivel naţional:o creştere inteligentă (promovarea cunoaşterii, inovării, educaţiei şi societăţii digitale), o creştere durabilă (o producţie mai competitivă, cu o utilizare mai eficientă a resurselor) şi o creşterea economică favorabilă incluziunii (o mai mare participare la piaţa forţei de muncă, dobândirea de competenţe şi lupta împotriva sărăciei).

Detalii

Inscrieti-va acum la TRAININGURILE pentru JURNALISTI !

03 martie 2010

Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest anunta lansarea suitei de evenimente dedicate jurnalistilor din Transilvania de Nord, in 2010. Inscrieti-va la trainingurile:
1. Proiectele REGIO – de la idee la succes;
2. Redresarea economica si sociala in Uniunea Europeana.


Detalii

Comisia a prezentat propuneri de consolidare a agentiei Uniunii Europene insarcinate cu gestionarea frontierelor, Frontex

25 februarie 2010

Printre propuneri se numără dezvoltarea cadrului juridic pentru asigurarea respectării depline a drepturilor fundamentale în timpul desfăşurării activităţilor Frontex şi întărirea capacităţii operaţionale a agenţiei de susţinere a statelor membre. Ca urmare a noii propuneri, statele membre ar pune la dispoziţia agenţiei mai multe echipamente şi un personal mai numeros. Frontex ar fi în măsură să conducă operaţiuni de patrulare la frontieră împreună cu statele membre ale UE.  Agenţiei i s-ar permite, de asemenea, să furnizeze asistenţă tehnică ţărilor terţe şi să trimită ofiţeri de legătură în ţări terţe.
Detalii

Previziunile intermediare ale UE: redresarea economica este in curs, dar ramane fragila

20 februarie 2010

Economia UE a început să se redreseze treptat, deşi încă se confruntă cu vânturi potrivnice. PIB-ul real a reintrat pe o pantă ascendentă în al treilea trimestru din 2009, punând capăt celei mai lungi şi mai profunde recesiuni din istoria Uniunii Europene. Măsurile anticriză excepţionale adoptate la nivelul UE au jucat un rol crucial în îmbunătăţirea situaţiei economice. Cu toate acestea, conform previziunilor din toamna anului 2009, ritmul de creştere a încetinit în trimestrul al patrulea, odată cu dispariţia progresivă a impactului unor factori temporari.
Detalii

Consultare publica privind strategia europeana pentru Dunare - pana la 31 martie!

25 februarie 2010

Comisia Europeană invită autorităţile locale şi regionale din statele membre, organizaţiile non-guvernamentale, companiile private şi societatea civilă să îşi exprime opiniile şi ideile, până la 31 martie 2010, pentru a sprijini Comisia în redactarea strategiei.
Detalii

Telecomunicatii: Comisia invita statele membre sa-si intensifice campaniile de informare pentru 112

12 februarie 2010

Cu ocazia Zilei Europene 112, care s-a desfăşurat la 11 februarie 2010, Comisarul European pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, s-a adresat în scris statelor membre invitându-le să-şi intensifice eforturile de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la numărul european unic de urgenţă 112. Deşi se observă o uşoară ameliorare în acest sens, trei sferturi dintre cetăţenii UE nu au aflat nici până în prezent că pot suna la 112 în caz de urgenţă pentru a chema poliţia, pompierii sau serviciile medicale, indiferent dacă se află acasă sau în călătorie în UE.
Detalii

Comisia Europeana crede ca Romania a luat masuri efective pentru corectarea deficitului bugetar

25 februarie 2010

Comisia Europeană a concluzionat astăzi că România a luat măsuri efective pentru corectarea deficitului bugetar. Având însă în vedere recesiunea economică din 2009 mai puternică decât s-a previzionat iniţial, Comisia propune extinderea termenului limită pentru aducerea deficitului sub 3% din PIB cu un an, până în 2012.

Detalii

Europenii sunt ingrijorati in ceea ce priveste viitorul situatiei economice si sociale

25 februarie 2010

Europenii sunt, în medie, relativ mulţumiţi de situaţia lor personală, însă mai puţin mulţumiţi atunci când este vorba de situaţia economică, serviciile publice şi politicile sociale din ţara lor, arată un sondaj de opinie publicat in 2 februarie 2010. De asemenea, Eurobarometrul privind climatul social din Uniunea Europeană arată că există diferenţe mari între ţări, cetăţenii ţărilor nordice şi ai Ţărilor de Jos fiind în general cei mai satisfăcuţi de propria situaţie personală.
Detalii

Este nevoie de un organism european dedicat asigurarii respectarii legislatiei UE privind deseurile

01 februarie 2010

Un studiu al Comisiei Europene publicat in 1 februarie 2010 recomandă instituirea unui organism european dedicat care să vegheze la implementarea şi respectarea legislaţiei UE privind deşeurile. Studiul este parte a unei serii de acţiuni întreprinse de Comisie cu scopul de a îmbunătăţi gestionarea deşeurilor şi de a garanta îndeplinirea standardelor stabilite prin legislaţia UE, în vederea protejării cetăţenilor şi a mediului.
Detalii