RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Comisia Europeana va indeamna sa va „Imaginati o lume noua”… cu ajutorul fotografiei

30 iunie 2009

În cadrul Anului european al creativităţii şi inovării (AECI) 2009, Comisia Europeană a lansat concursul de fotografie „Imaginaţi o lume nouă". Sunt invitaţi să îşi exprime creativitatea fotografi profesionişti şi amatori de toate vârstele din întreaga Uniune Europeană. Un juriu de prestigiu va selecta învingătorii, care vor primi premii constând în echipament fotografic şi excursii în oraşe din Uniunea Europeană. Concursul are un site web: www.imagine2009.eu Termenul limită pentru prezentarea fotografiilor este 31 august 2009.

Detalii

Concurs destinat jurnalistilor din UE pe teme privind discriminarea si diversitatea

12 iunie 2009

15% dintre europeni afirmă că au fost victime ale discriminării - un motiv întemeiat pentru Comisia Europeană de a lansa, pentru al şaselea an consecutiv, concursul pentru jurnalişti „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.” Premiul este accesibil jurnaliştilor din presa imprimată şi din presa electronică. El reprezintă o recunoaştere a talentului profesioniştilor din sectorul mass-media care contribuie, prin munca lor, la o mai bună înţelegere a beneficiilor diversităţii şi ale luptei împotriva discriminării bazate pe religie sau convingeri, handicap, vârstă, orientare sexuală, rasă sau origine etnică. Premiul din acest an cuprinde o categorie specială destinată articolelor care pun accentul pe legătura dintre sărăcie şi discriminare.

Detalii

Turistii europeni sunt indemnati sa tina asupra lor cardul european de sanatate in vara aceasta

29 iunie 2009

Profitaţi la maximum de vacanţa dumneavoastră din această vară, chiar dacă se întâmplă să aveţi şi o pasă ghinionistă. O vacanţă în Uniunea Europeană trebuie să însemne odihnă şi relaxare. Totuşi, există cazuri nefericite ce se soldează cu accidente şi urgenţe. O gleznă luxată în timp ce dansaţi într-un club de pe plajă sau escaladaţi un munte vă poate strica tot concediul. Graţie Cardului european de asigurări sociale de sănătate (EHIC), un card care, în ultimii ani, a devenit unul foarte important de deţinut, veţi fi înapoi pe plajă sau veţi urca iar pe munţi, chiar din ziua următoare, fără niciun fel de griji. Deja este un inconvenient suficient să trebuiască să vă rezolvaţi un accident sau o afecţiune într-o limbă străină, şi este şi mai stresant dacă trebuie să vă faceţi griji cu privire la procedurile de tratament.


Detalii

Beneficii reale pentru cetatenii din intreaga Europa: realizarile Comisiei Europene 2004-2009

29 iunie 2009

Comisia Europeană a prezentat bilanţul realizărilor sale, înainte de alegerile pentru Parlamentul European.Comisia a făcut ca Uniunea Europeană reunită să funcţioneze în beneficiul cetăţenilor săi, activitatea Comisiei conducând la creşterea stabilităţii şi a prosperităţii unei Uniuni formate din 27 de state membre. De asemenea, aceasta a luat măsuri decisive pentru a răspunde crizei economice şi financiare şi a pus în aplicare o abordare integrată pentru combaterea schimbărilor climatice şi pentru asigurarea securităţii aprovizionării cu energie. Comisia a încercat să influenţeze globalizarea, astfel încât aceasta să nu conducă la excluziune, să fie mai bine reglementată şi să reflecte valorile europene.

Detalii

Noua Carta europeana privind libertatea presei

25 mai 2009

Carta a fost semnată la 25 mai de către 48 de jurnalişti europeni din 19 ţări pentru a proteja presa de intervenţii guvernamentale şi pentru a asigura accesul jurnaliştilor la sursele de informaţie. Carta enunţă principalele valori pe care autorităţile publice trebuie să le respecte în relaţia cu jurnaliştii.


Detalii

Ajutoare de stat: Comisia autorizeaza introducerea unei scheme de garantare temporare in Romania pentru a stimula economia reala

29 iunie 2009

Comisia Europeană a autorizat, în conformitate cu normale privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, o schemă de ajutor propusă de România, menită să ofere sprijin societăţilor care se confruntă cu dificultăţi de finanţare ca urmare a înăspririi condiţiilor de creditare în contextul actualei crize economice.Schema permite autorităţilor să acorde ajutoare sub formă de garanţii subvenţionate pentru creditele de investiţii şi creditele pentru capital de lucru încheiate până la 31 decembrie 2010.

Detalii

Mesaj din cadrul ISS - NASA: "Foloseste-ti votul!", ne indeamna un astronaut ESA

01 iunie 2009

Frank De Winne, astronautul de naţionalitate belgiană al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), a transmis un mesaj din spaţiu, îndemnându-i pe europeni să voteze la alegerile europene din 4-7 iunie. Misiunea de 6 luni a astronautului la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), demonstrează "ceea ce europenii pot realiza atunci când toţi cooperează", a declarat acesta, adăugând că "Europa arată unită, de aici, de sus". Primul mesaj electoral de acest gen din partea unui astronaut în spaţiu reprezintă o iniţiativă comună a Parlamentului European, a Agenţiei Spaţiale Europene şi a domnului DeWinne.
Detalii

Parlamentul European pe Twitter

10 mai 2009

In perspectiva alegerilor europene din 4-7 iunie, Parlamentul European a creat un cont Twitter, disponibil in cele 22 de limbi oficiale ale Uniunii, pentru a urmari pregatirile pentru vot in intreaga Europa.
Detalii

Primele rezultate ale alegerilor europene: scrutin preliminar in Suedia, Finlanda si Estonia

02 iunie 2009

Suedia, Finlanda şi Estonia au dat startul alegerilor europene prin procedura scrutinului preliminar. Procedura scrutinului preliminar oferă alegătorilor, care nu pot sau nu doresc să voteze în ziua alegerilor, posibilitatea de a vota înaintea acestei date.
Detalii

Activitatile EuroparlTV pentru seara electorala - 7 iunie 2009

29 mai 2009

În cadrul activităţilor organizate de Serviciul de Presă al Parlamentului European în seara de 7 iunie 2009, când vor fi anunţate primele rezultate ale alegerilor europene, canalul de televiziune prin internet al Parlamentului, EuroparlTV, va transmite o serie de dezbateri şi scurte emisiuni pentru o mai bună informare a publicului cu privire la acest eveniment.
Detalii