Ştiri
21 ianuarie 2010
Comisia Europeană şi preşedinţia spaniolă a UE lanseaza astazi, 21 ianuarie 2010 " Anul european 2010 de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale". Sub sloganul „Stop sărăciei acum!”, campania are drept obiectiv plasarea luptei împotriva sărăciei – care afectează direct un european din şase – în centrul atenţiei în întreaga UE în decursul anului 2010.Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, şi prim-ministrul spaniol José Luis Rodriguez Zapatero inaugureaza Anul printr-o ceremonie de lansare care are loc la Madrid.
Detalii
21 ianuarie 2010
Parlamentul European l-a reales pe Nikiforos Diamandouros (Grecia) în funcţia de Ombudsman European pentru un mandat până în 2014. Domnul Diamandouros, care deţine această poziţie din 2003, a fost susţinut de 340 de deputaţi, în cadrul unui vot secret în plen. Ceilalţi doi candidaţi au fost: Vittorio Bottoli (Italia) şi Pierre-Yves Monette (Belgia). Ombudsmanul European examinează plângerile cetăţenilor privind cazurile de administrare defectuoasă în activitatea instituţiilor UE.
Detalii
11 ianuarie 2010
In perioada 11-19 ianuarie 2010 au loc audierile comisarilor desemnaţi în Parlamentul European.
Detalii
15 ianuarie 2010
În căutarea unui câştigător: Concursul de videofilme dedicate antreprenoriatului european 2010!
Detalii
15 ianuarie 2010
„Ce înseamnă pentru noi moneda euro?” este un concurs de fotografie pentru locuitorii UE cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, care analizează , în echipe, tema monedei euro în Uniunea Europeană.
Detalii
20 decembrie 2009
Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord incheie 2 ani de existenta cu obiectivul strategic declarat de a trece, incepand cu 2010, de la functia reactiva la o functie pro activa.
Detalii
07 decembrie 2009
Membrii retelei de comunicare Europe Direct dezbat, intre 9-11 decembrie 2009, la Cluj, subiecte „fierbinti” de pe agenda Uniunii Europene: prioritatile de comunicare si valorile europene din perspectiva UE si RO; schimbarea climei/biodiversitate; programul UE de relansare economica.
Detalii
06 decembrie 2009
Comisia Europeană a autorizat, în conformitate cu normale privind ajutoarele de stat din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, o schemă de ajutor propusă de România, menită să ofere sprijin întreprinderilor care se confruntă cu dificultăţi de finanţare ca urmare a înăspririi condiţiilor de creditare în contextul actualei crize economice.Schema permite autorităţilor să acorde ajutoare în valoare de până la €500 000 până la 31 decembrie 2010.Schema îndeplineşte condiţiile din Cadrul temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finanţare în contextul crizei financiare şi economice, adoptat de Comisie, (a se vedea IP/08/1993), deoarece este limitată în timp, respectă pragurile relevante şi este destinată doar întreprinderilor care nu se aflau în dificultate la 1 iulie 2008.Prin urmare, schema este compatibilă cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFEU, care permite acordarea de ajutoare pentru a remedia perturbări grave ale economiei unui stat membru.
Detalii
07 decembrie 2009
Comisia Europeană a aprobat o serie de măsuri vizând informarea consumatorilor din ţări terţe cu privire la produsele agricole din Comunitate şi promovarea acestor produse pe pieţele respective.Dintre cele 20 de programe înaintate Comisiei de statele membre au fost acceptate jumătate.Cele 10 programe câştigătoare, prezentate de Franţa, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia şi România,sunt consacrate unor produse cu indicaţii geografice şi denumiri de origine protejate, unor vinuri, fructe, legume, băuturi spirtoase şi produse din carne, precum şi uleiului de măsline şi produselor ecologice.Contribuţia UE, care reprezintă jumătate din bugetul total al programelor, se ridică la 11,1 milioane EUR.
Detalii
02 decembrie 2009
Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare pe 1 decembrie 2009. Acest eveniment a fost marcat de o ceremonie care a avut loc în Lisabona, organizată în comun de către guvernul portughez, preşedinţia suedeză şi Comisia Europeană. Comisia Europeana si-a exprimat convingerea că noul tratat oferă noi avantaje semnificative pentru cetăţeni şi că acesta va soluţiona problema instituţională pentru viitorul apropiat. Acest lucru va permite Uniunii Europene să se concentreze deplin pe gestionarea unei ieşiri fără obstacole din criza economică şi financiară şi să avanseze strategia privind o creştere mai ecologică pentru anul 2020.
Detalii