RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Training "Alegerile pentru Parlamentul European, 2009" pentru jurnalisti

INVITATIE


In luna iunie 2009, alegerile pentru Parlamentul European se vor organiza pentru prima data simultan in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Unul dintre obiectivele Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord este de a creste calitatea procesului de adaptare si transmitere la nivel local/regional a agendei europene la zi, prin incurajarea crearii unei Retele regionale a noii generatii de jurnalisti europeni. Prin aceasta ne propunem sa contribuim la obiectivul global legat de alegerile pentru Parlamentul European 2009 si anume cresterea cunostintelor cetatenilor in legatura cu functionarea si rolul Parlamentului European si incurajarea unei participari cat mai numeroase la vot, in toate statele membre.

Echipa de organizare din cadrul Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord, cu sprijinul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord -Vest si a Asociatiei Profesionistilor in Presa Cluj anunta deschiderea sesiunii de inscriere la TRAININGUL destinat jurnalistilor din Transilvania de Nord, cu TEMA „Alegerile pentru Parlamentul European, 2009”.


Participantii eligibili: Jurnalistii din presa scrisa, radio, televiziune, agentii de stiri, on-line, freelanceri din Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord), membri sau nu ai asociatiilor profesionale de media.
Conditii de participare: Completarea si transmiterea Formularului atasat precum si a unui Portofoliu de 3 articole/stiri radio, tv, de agentie publicate/difuzate in perioada 2007-2009, care sa demonstreze preocuparea Dvs. fata de tematica europeana, la adresa email europedirect@nord-vest.ro . Organizatorii vor asigura cazarea pentru participantii dinafara Clujului si masa pentru toti participantii. Costurile legate de transport vor fi acoperite, pe cheltuiala proprie, de catre fiecare participant. Inscrierile se vor face pe principiul „primul venit, primul servit”, in limita a 20 de ziaristi.
Procedura de selectie: Comitetul de selectie va fi compus din reprezentanti ai Centrului regional Europe Direct, ai ADR Nord-Vest, ai APPC, ai Reprezentantei Comisiei Europene si ai Biroului Parlamentului European la Bucuresti. Jurnalistii vor fi admisi la training pe baza urmatoarelor criterii:
1. Relevanta articolelor din portofoliul personal fata de problematica europeana in general si de Parlamentul European in special;
2. Originalitatea articolelor/stirilor publicate pe aceste teme
Durata: Trainingul va avea o durata de 2 zile (perioada exacta va fi anuntata ulterior incheierii selectiei participantilor), va avea loc la Cluj-Napoca si este gratuit. La final, participantii vor fi incurajati sa inainteze o propunere privind operationalizarea Retelei regionale a noii generatii de jurnalisti europeni. Cele mai viabile propuneri vor fi supuse dezbaterii breslei, pe site-ul gazdei, a asociatiilor media si institutiilor de presa din regiune. Participantii vor primi o diploma care va certifica absolvirea trainingului „Alegerile pentru Parlamentul European, 2009”.
Deadline inscriere: Termenul limita pentru inscriere este 6 martie 2009. Participantii selectati vor fi anuntati in data de 10 martie 2009.

Informatii suplimentare privind Parlamentul European si mecanismele sale de functionare puteti gasi accesand portalul europa la http://parliament.europe.bg/en/  
Context: Comisia Europeana a stabilit pentru anul 2009 sase prioritati de comunicare: Alegerile pentru Parlamentul European; Energie si schimbari climatice; A 20-a aniversare a caderii Zidului Berlinului si a Cortinei de Fier; Dezvoltare durabila, locuri de munca si solidaritate; Viitorul unei Europe pentru cetateni; Europa in lume.
Activitatile Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord in 2009 sunt corelate atat cu agenda europeana cat si cu nevoile locale de informare din regiunea noastra. Printre aceste activitati se numara: raspunsuri la intrebari pe teme europene si transmiterea reactiilor cetatenilor catre Comisia Europeana; imbunatatirea europedirect.nord-vest.ro; training pentru ziaristi pe prioritatile de comunicare; organizarea dezbaterii „2009 = Anul European al Creativitatii si Inovarii”; organizarea „Galei multiplicatorilor de informatie europeana din Transilvania de Nord”, editia 2009; producerea de materiale informative, inclusiv spot audio si TV de promovare; organizarea targului regional „Forumul Oportunitatilor Europene”, editia 2009; activitati in parteneriat cu alte centre Europe Direct din UE.

Contact:
Lia Valendorfean, coordonator Centru
Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord
(Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest)
Str. Sextil Puscariu nr.2, Cluj-Napoca,Cluj, Romania
Tel: 00-40-64-599 544, fax: 00-40-64-439222, mobil 0755-777011
e-mail: europedirect@nord-vest.ro
europedirect.nord-vest.ro, europedirect.europa.eu