RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Jurnalistii din Transilvania de Nord, instruiti pe tema Alegerile pentru Parlamentul European 2009

18 ziaristi din judetele Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord) au fost instruiti, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul trainingului „Alegerile pentru Parlamentul European, 2009”. A fost pentru prima oara cand jurnalisti din regiunea noastra s-au intrunit intr-un cadru de acest fel. Seminarul de instruire a fost organizat de Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest si Asociatia Profesionistilor in Presa Cluj (APPC).
Trainingul „Alegerile pentru Parlamentul European, 2009”, destinat jurnalistilor din Transilvania de Nord s-a derulat pe parcursul a doua zile (26-27 martie 2009), la sediul ADR Nord-Vest din Cluj-Napoca. Au participat jurnalisti din presa scrisa, radio, televiziune, agentii de stiri, on-line, freelanceri din judetele Bihor, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj, membri sau nu ai asociatiilor profesionale de media. Rolul de lectori a fost indeplinit cu succes de nume importante: Sorin Ionita, Director de Cercetare Societatea Academica din Romania, membru Team Europe; Mircea Maniu, profesor universitar UBB Cluj, membru Team Europe; Rares Niculescu, europarlamentar; Roxana Morea, consilier de presa, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania; Federico Grandesso, jurnalist, Reprezentanta Regiunii Veneto la Bruxelles; Claudiu N. Cosier, director general ADR Nord-Vest si membru Team Europe. La finalul trainingului, participantii au primit diplome de absolvire. Ei au fost incurajati sa inainteze, in cadrul unei consultari ce se va derula in perioada aprilie-iunie 2009, propuneri privind oportunitatea infiintarii unei Retele regionale a Noii Generatii de Jurnalisti Europeni din Transilvania de Nord.
Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord a organizat acest training in contextul in care, in luna iunie 2009 (7 iunie in cazul Romaniei), alegerile pentru Parlamentul European se vor organiza pentru prima data simultan in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene iar europarlamentarii romani vor avea de indeplinit un mandat intreg, de 5 ani. Prin aceasta Centrul si-a propus sa contribuie la obiectivul global legat de alegerile pentru Parlamentul European 2009 si anume cresterea cunostintelor cetatenilor in legatura cu functionarea si rolul Parlamentului European si incurajarea unei participari cat mai numeroase la vot, in toate statele membre. De altfel, alegerile europarlamentare reprezinta una dintre prioritatile de comunicare ale Comisiei Europene in 2009.
Jurnalistii din Transilvania de Nord care nu au putut participa la acest training vor avea o noua sansa in luna iulie cand va fi organizat un seminar de instruire pe o alta prioritate de comunicare din acest an a Comisiei Europene: „20 de ani de la caderea Zidului Berlinului”.