RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Un spațiu de justiție și de drepturi fundamentale bazat pe încredere reciprocă

În fiecare lună, EDIC Transilvania de Nord vă prezintă unul din cele 10 domenii politice prioritare ale CE.
Tema lunii iulie
privind prioritățíle CE este "Un spațiu de justiție și de drepturi fundamentale bazat pe încredere reciprocă".


Sursa: http://ec.europa.eu/index_en.htm

Consolidarea statului de drept și conectarea sistemelor de justiție din Europa fac obiectul principal al priorității legate de justiție și drepturile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene.
Așa cum sublinia președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, "Uniunea Europeană este mai mult decât o piață unică foarte mare, este și o uniune a valorilor care sunt împărțite și evidențiate prin tratate și prin drepturi fundamentale. Combaterea crimelor și terorismul care trece de granițele teritoriale este o responsabilitate a Uniunii Europene. Trebuie descifrată crima organizată precum traficul de oameni, furturile sau atacurile cibernetice. Cooperarea juridică este importantă deoarece tot mai mulți oameni călătoresc, studiază, muncesc, se căsătoresc și au copii în afara granițelor naționale. Trebuie așadar create punți între sistemele juridice naționale. Oamenii și companiile trebuie să aibă mult mai ușor acces la drepturile pe care le au pe tot teritoriul Uniunii Europene."

În acest sens, Comisia Europeană a publicat în mai 2016 raportul său privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE în 2015. Raportul oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care drepturile fundamentale au fost puse în aplicare în cadrul unei serii de politici ale UE, precum și în statele membre. Găsiți AICI comunicatul de presă referitor la acest subiect.