RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

O Uniune a schimbărilor democratice

In fiecare luna, EDIC Transilvania de Nord vă prezintă unul din cele 10 domenii politice prioritare ale CE.
Tema lunii decembrie privind prioritățíle CE este "O Uniune a schimbărilor democratice".

Pentru prima dată, în 2014, țările UE au trebuit să ia rezultatele alegerilor în considerare atunci când au propus un candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene. A fost un pas important, deși mai sunt necesari încă mulți alții pentru a face Uniunea Europeană mai democratică și pentru a o aduce mai aproape de cetățenii săi.
În acest context, reglementările UE sunt un subiect sensibil, mai ales după Brexit. Numărul mare al reglementărilor europene a fost însă în atenția președintelui Junker încă din 2014, când acesta a afirmat că : "Vreau o Uniune Europeană care este mai mare și mai ambițioasă la chestiunile mari, și mai mică și mai modestă la lucrurile mai mici.".

Sursa: http://ec.europa.eu/priorities/democratic-change/better-regulation_en

Într-o Uniune a schimbărilor democratice, europenii au dreptul să știe cine sunt comisarii și personalul Comisiei Europene, membrii Parlamentului European și reprezentanții Consiliului, care se reunesc în cadrul procesului legislativ. Comisia s-a angajat să strângă și mai mult relația cu Parlamentul European, precum și să colaboreze mai strâns cu parlamentele naționale. În același timp, Comisia așteaptă reacția cetățenilor pentru a contribui la procesul decizional, menținând un dialog permanent între Comisie și cetățeni (vedeți și pagina dedicată de pe acest site: In dialog cu UE)