RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

2017 - A 10-a ediție a premiului Charlemagne pentru tinerii europeni

Despre premiu:
Parlamentul European invită tinerii din România, cu vârste cuprinse între 16-30 de ani, să se înscrie în competiţia “Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni”, concurs organizat de către Parlamentul European şi Fundaţia pentru Premiul International Charlemagne din Aachen.
Aflată la cea de-a 10-a ediţie, competiţia se adresează tinerilor care au realizat proiecte care promovează buna înțelegere între popoarele din diferite țări europene, oferind astfel exemple de cooperare între tineri din diferite state membre - cum ar fi evenimente pentru tineret, schimburi de experiență între tineri sau proiecte online care au o dimensiune europeană. O condiţie necesară înscrierii în concurs se referă la perioada de derulare a proiectelor, astfel încât acestea trebuie să fi fost deja începute şi să aibă termen de finalizare în perioada 1 ianuarie 2016 – 30 ianuarie 2017 sau să fie în curs de desfăşurare.

Procesul de selecţie
Selecţia proiectului câştigător al Premiului Charlemagne pentru Tinerii Europeni se va face în două etape:
· Etapa întâi: înscrierile în cadrul etapei naţionale a concursului pot fi realizate până la data de 30 ianuarie 2017, urmând ca juriile naţionale, compuse din cel puţin doi deputaţi din Parlamentul European şi dintr-un reprezentant al unei organizaţii pentru tineret să selecţioneze un câştigător naţional din fiecare dintre cele 28 de state membre până la 15 martie 2017.
· Etapa a doua: juriul european, compus din trei deputaţi în Parlamentul European, Preşedintele Parlamentului European şi patru reprezentanţi ai Fundaţiei pentru Premiul Internaţional Charlemagne din Aachen, va desemna cele 3 mari proiecte câştigătoare dintre cele 28 de proiecte propuse de juriile naţionale, până la data de 11 aprilie 2017.

Premiile acordate
· Celor mai bune proiecte la nivel european li se vor acorda premii în valoare de 7.500 € (premiul întâi), 5.000 € (premiul al doilea) şi 2.500 € (premiul al treilea).
· Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în data de 23 mai 2017 la Aachen, Germania, unde vor fi invitaţi toţi reprezentanţii celor 28 de proiecte naţionale selectate în prima etapă a procesului de jurizare.
· Premiile acordate celor mai bune trei proiecte vor fi înmânate de Președintele Parlamentului European și de reprezentanții Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen.
· Cei trei laureaţi vor primi, de asemenea, invitaţia de a vizita Parlamentul European (la Bruxelles sau la Strasbourg).

Mai multe informaţii despre regulamentul concursului, modul de înscriere, precum şi formularul de înregistrare se regăsesc la următoarele link-uri:
http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/introduction.html
http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/application-form.html
http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/rules.html.