RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Utilizarea unei monede unice europene

Studiul efectuat de Comisia Europeană și publicat în decembrie 2016 de World Economic Forum (https://www.weforum.org) referitor la principalele lucruri pentru care cetățenii europeni se bucură că sunt parte din Uniunea Europeană a indicat printre alte beneficii ale apartenenței la UE utilizarea unei monede unice în cea mai mare parte a Uniunii.

Printre beneficiile trecerii la moneda euro, cetățenii au menționat facilitarea schimburilor economice și eliminarea riscului de fluctuatie a ratei de schimb, posibilitatea de a călători mult mai uşor şi mai ieftin, deoarece nu mai este necesar schimbul de valută şi cheltuieli pe diferențe și comisioane, stabilitatea relativă a monedei unice din punct de vedere economic.

Utilizarea unei monede unice în comunitatea europeană a început la 1 ianuarie 1999. Euro este astăzi moneda folosită de 19 state ale Uniunii Europene, constituind Zona Euro (Austria,Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovacia și Slovenia). Mai există câteva state europene unde moneda euro este folosită: Andorra, Monaco, San Marino, Kosovo, Muntenegru și Vatican).

Pentru mai multe detalii despre folosirea monedei unice euro, accesați AICI site-ul Comisiei Europene.