RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Primele rezultate ale alegerilor europene: scrutin preliminar in Suedia, Finlanda si Estonia

Suedia, Finlanda şi Estonia au dat startul alegerilor europene prin procedura scrutinului preliminar. Procedura scrutinului preliminar oferă alegătorilor, care nu pot sau nu doresc să voteze în ziua alegerilor, posibilitatea de a vota înaintea acestei date.
După 9 zile de vot în Suedia, aproape 230 000 de alegători, reprezentând 2,3% din electorat, şi-au exprimat votul. Pe perioada alegerilor europene din 2004, procentul votanţilor în cadrul acestei proceduri a fost de 1,68%.
În Finlanda, după două zile de vot, s-au înregistrat peste 232 000 de votanţi, adică 5,6% din electorat, faţă de 4,7% - participare înregistrată în 2004.
În Estonia, pentru prima dată, alegătorii pot vota electronic. Începând cu 28 mai, 6800 de votanţi au utilizat această procedură. De la 1 iunie, scrutinul preliminar poate fi de asemenea folosit în anumite secţii de votare.

Contact:
Marina LAHTEENMA
Stockholm Information Office
E-mail: marina.lahteenmal@europarl.europa.eu
Tel: +46 709 98 96 41 (gsm)

Minna OLLIKAINEN
Helsinki Information Office
E-mail: minna.ollikainenl@europarl.europa.eu
Tel: +358 40 72 050 25 (gsm)

Mare HAAB
Tallin Information Office
E-mail: mare.haab@europarl.europa.eu

sursa: European Parliament
Directorate General for Communication
Direcţia Media, Redacţia Română