RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Mesaj din cadrul ISS - NASA: "Foloseste-ti votul!", ne indeamna un astronaut ESA


Frank De Winne, astronautul de naţionalitate belgiană al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), a transmis un mesaj din spaţiu, îndemnându-i pe europeni să voteze la alegerile europene din 4-7 iunie. Misiunea de 6 luni a astronautului la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), demonstrează "ceea ce europenii pot realiza atunci când toţi cooperează", a declarat acesta, adăugând că "Europa arată unită, de aici, de sus". Primul mesaj electoral de acest gen din partea unui astronaut în spaţiu reprezintă o iniţiativă comună a Parlamentului European, a Agenţiei Spaţiale Europene şi a domnului DeWinne.
"Am făcut demersuri pentru a vota prin procură, aşa încât nu voi lipsi de la alegerile europene, chiar dacă sunt aici. Sper că şi tu vei vota, oriunde ai fi şi indiferent de orientarea ta politică", a spus Frank De Winne, a cărui misiune a fost lansată săptămâna trecută, de pe cosmodromul Baikonur din Kasakhstan.
De Winne va fi primul astronaut ESA care va conduce Staţia Spaţială Internaţională cu prezenţă permanentă, din octombrie până la întoarcerea sa pe pământ, în noiembrie.
"Faptul că voi fi primul european care va comanda Staţia Spaţială Internaţională este un exemplu clar a ceea ce pot realiza europenii când cooperează", a spus De Winne. Alegerile sunt importante, a mai declarat astronautul european, pentru că Europa îmbunătăţeşte multe aspecte ale vieţii noastre zilnice, de la protecţia mediului la drepturile consumatorilor, de la siguranţa transporturilor la libera circulaţie a persoanelor, Europa are în vedere bunăstarea cetăţenilor săi".
În cele şase luni ale misiunii sale pe orbită, De Witte va coordona un program ştiinţific multidisciplinar, cuprinzând experimente care vor permite extinderea frontierelor ştiinţei în mai multe domenii.
Cetăţenii europeni vor vota între 4 şi 7 iunie 2009. Acestea sunt cele mai mari alegeri transnaţionale din istorie, cu aproape 375 de milioane de votanţi din 27 de state membre ale Uniunii şi cu aproximativ 9 000 de candidaţi. 736 de membri vor fi aleşi pentru singura instituţie UE aleasă prin vot direct.

Mai multe informaţii:

Imagini cu o calitate adecvată pentru transmisie/difuzare vor fi transmise de către Europe by Satellite (EbS), azi, 3 iunie la orele 11.45, 14.45 şi 17.15
Video pe EUTube
http://www.youtube.com/watch?v=aVHU1DZFkgc
Link FTP pentru descărcarea video-ului şi a imaginilor cu o calitate adecvată pentru transmisie
ftp://ftpeps01.europarl.eu.int/epavvideo/Elections2009/Celebrities/DE_WINNE/F.De.Winne.Belgian_Astronaut/ (copy&paste a link-ului în browser internet, puteţi accesa trei dosare: fotografii, imagini pentru web şi pentru transmisie TV)
Site dedicat alegerilor europene
http://www.europarl.europa.eu/elections2009/default.htm?language=ro
Agenţia Spaţială Europeană
www.esa.eu
Misiunea OasISS
http://www.esa.int/SPECIALS/OasISS_Mission/index.html