RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Asigurările sociale în statele membre ale UE

Printre avantajele statutului de membru al Uniunii Europene (UE) se numără și beneficiile reglementate la nivel comunitar în domeniul securităţii sociale. Principiul de bază consacrat prin Tratatul de la Roma referitor la eliminarea obstacolelor din calea liberei circulații a persoanelor între statele membre (2.1.3; 3.1.3) a impus și adoptarea unor măsuri de securitate socială care să împiedice cetățenii UE care lucrează și au reședința într-un alt stat membru decât al lor să își piardă unele sau toate drepturile de securitate socială. Spre exemplu, un cetățean care lucrează legal într-una dintre ţările UE sau într-o regiune din Spaţiul Economic European (SEE) poate să-şi crească pensia cu ajutorul cotizaţiei plătite în statele respective.

Coordonarea sistemelor de securitate socială
este necesară pentru a sprijini libera circulație a persoanelor pe teritoriul UE. O reformă fundamentală care modernizează întregul sistem legislativ a intrat în vigoare începând cu luna mai 2010, înlocuind legislația din anii 1970, iar alte acte juridice au îmbunătățit protecția drepturilor lucrătorilor atunci când aceștia beneficiază de drepturile lor de liberă circulație. Începând cu sfârșitul anului 2016, s-a propus revizuirea sistemului în vederea adaptării acestuia la realitățile economice și sociale moderne din UE.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate este un bun exemplu de instrument european creat pentru a asigura persoanelor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, accesul gratuit sau la un cost redus la servicii medicale în cursul vizitelor temporare în străinătate.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate asigură tratamentele și procedurile care sunt în mod normal acoperite de asigurarile de sănătate din țara vizitată.

Mai multe detalii găsiți AICI, pe site-ul Parlamentului European, unde sunt prezentate fișele tehnice ale Uniunii Europene care urmăresc să ofere o privire de ansamblu asupra procesului de integrare europeană și asupra contribuției Parlamentului European la acest proces.