RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Sesiunea constitutiva a noului Parlament European

În data de 14 iulie 2009, la Strasbourg, vor fi prezenţi la sesiunea constitutivă a Parlamentului European 736 de deputaţi europeni, aleşi în 27 de state membre prin sufragiu universal, reprezentând aproximativ 500 de milioane de cetăţeni din Uniunea Europeană care se întinde de la Atlantic până la Marea Neagră.
Potrivit datelor provizorii, Parlamentul European va avea 478 de europarlamentari bărbaţi şi 258 de femei (35% faţă de 31% în martie 2009), aleşi prin sufragiu universal. Aceştia provin din peste 165 de partide sau formaţiuni politice naţionale şi se vor reuni în mai multe grupuri politice. Membrii Parlamentului European îşi vor exercita în mod liber mandatul pe durata a cinci ani, adică până în 2014.
Sesiunea constitutivă a Parlamentului European este dedicată, în principal, alegerii structurilor de conducere ale Parlamentului şi organizării interne.
Marţi, 14 iulie 2009
Potrivit Regulamentului de Procedură al PE, sesiunea constitutivă va fi deschisă de Hans-Gert Pöttering, Preşedintele aflat la sfârşit de mandat. Sub preşedinţia Preşedintelui provizoriu nu se poate desfăşura nicio altă dezbatere decât cea privind alegerea Preşedintelui sau verificarea prerogativelor.
Pentru alegerea Preşedintelui Parlamentului European sunt prevăzute în prima parte a zilei patru tururi de scrutin secret. Pentru primele trei tururi se va vota conform principiului majorităţii absolute, iar pentru ultimul tur de scrutin se va vota cu majoritate simplă.
În continuare vor fi aleşi vicepreşedinţii Parlamentului European pe un buletin comun. Sunt aleşi în primul tur, în limita celor paisprezece locuri care urmează a fi atribuite şi în ordinea numărului de voturi obţinute, candidaţii care obţin majoritatea absolută a voturilor exprimate.
Atât mandatul Preşedintelui cât şi cel al vicepreşedinţilor are o durată fixă de doi ani şi jumătate.
Miercuri, 15 iulie 2009
Prima parte a zilei este dedicată dezbaterii prioritare, în cadrul căreia premierul ceh va prezenta rezultatele Consiliului European din 18-19 iunie, precum şi bilanţul primului semestru în care Republica Cehă a deţinut preşedinţia UE, iar prim-ministrul suedez va face o trecere în revistă a priorităţilor actualei preşedinţii suedeze şi anume răspunsul european la criza economică şi financiară, schimbările climatice, în special conferinţa de la Copenhaga şi obiectivele post-Kyoto şi arhitectura instituţională în contextul intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona.
Ordinea de zi prevede alegerea la orele 12.30 a celor cinci chestori, alegere ce se va desfăşura în conformitate cu aceleaşi reguli care se aplică în cazul alegerii vicepreşedinţilor.
Pe ordinea de zi se mai află declaraţiile Consiliului şi ale Comisiei cu privire la situaţia din Iran, China şi Honduras.
Joi, 16 iulie 2009
Ca urmare a propunerii Conferinţei preşedinţilor, Parlamentul va vota cu privire la componenţa comisiilor parlamentare, iar începând cu orele 10.30 vor avea loc reuniunile constitutive a douăsprezece comisii permanente. Celelalte comisii vor avea reuniunile constitutive la Bruxelles, în săptămâna a 30-a.
Aniversarea a 30 de ani de la primele alegeri directe pentru Parlamentul European
Luni, 13 iulie 2009, în semn de bun venit adresat noilor deputaţi aleşi, Parlamentul European va organiza un concert de muzică clasică pentru a celebra 30 de ani de la desfăşurarea primelor alegeri europene directe.
Concertul va avea loc între orele 15.30-16.00, în faţa clădirii Louise Weiss (LOW), Parlamentul European, Strasbourg. Concertul va fi susţinut de orchestra simfonică a Filarmonicii din Strasbourg, acompaniată de corul "Petits Chanteurs".
Program:
15.30h - Giuseppe VERDI, Forţa destinului, uvertură
15.40h - Ridicarea drapelului european de către membrii Eurocorps
15.50h - Ludwig van BEETHOVEN, Oda bucuriei, Simfonia a IX-a (imnul european)
Briefing de presă
Parlamentul European (Bruxelles) - vineri, 10 iulie, orele 11.00, sala Anna Politkovskaya, PHS 0A50
Briefingul de presa îl puteţi urmări în direct la Europe by Satellite (EbS).
Avanpremiera online:
http://www.europarl.europa.eu/news/expert/briefing_page/57512-194-07-29-20090629BRI57511-13-07-2009-2009/default_ro.htm 
Programul EbS:
http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?page=3&date=07/10/2009&institution=0 
EuroparlTV:
http://www.europarltv.europa.eu/
EPLive:
http://www.europarl.europa.eu/eplive/public/default_ro.htm