RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Jerzy Buzek este noul Presedinte al Parlamentului European

Jerzy Buzek, din partea formaţiunii politice poloneze Platforma Obywatelska şi membru al grupului Partidului Popular European, este noul Preşedinte al Parlamentului European. El a fost ales în primul tur de scrutin cu 555 voturi, ceea ce reprezintă 86% din numărul voturilor valabil exprimate.
"Cea mai mare provocare pentru Europa rămâne rezolvarea crizei economice şi o mai bună comunicare cu cetăţenii europeni", a declarat înaintea desfăşurării votului candidatul Partidului Popular European.
Eva-Britt Svensson (Suedia) din partea Grupului Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al Parlamentului, a obţinut 89 de voturi.
Din cele 713 voturi depuse, 69 nu au fost valabile, fiind astfel 644 de voturi valabile exprimate. Pentru a întruni majoritatea absolută a voturilor a fost nevoie de minim 323 de voturi.
Noul Preşedinte al Parlamentului European a mulţumit celor care l-au ales, această funcţie fiind "o mare provocare şi onoare", asigurând pe cei care nu l-au votat că va căuta consensul.
El s-a referit şi la temele centrale cu care Europa se va confrunta în următorii ani, printre care se află criza economică şi financiară, securitatea energetică, precum şi schimbările climatice. În continuare el a declarat că "avem nevoie de Tratatul de la Lisabona tocmai pentru a face faţă acestor provocări. Pacea, libertatea şi bunăstarea pot fi asigurate în cel mai adecvat mod la nivel european."
Preşedintele a anunţat că discursul său în care îşi va prezenta programul pentru următorii doi ani şi jumătate va fi prezentat în cadrul sesiunii plenare din septembrie.
Cei trei lideri ai grupurilor politice, Joseph Daul din partea PPE, Martin Schulz din partea S&D şi Guy Verhosfstadt din partea ALDE, într-o declaraţie comună şi-au manifestat sprijinul pentru Jerzy Buzek ca Preşedinte al PE pentru prima parte a actualei legislaturi 2009-2014, urmând ca grupul Socialiştilor şi al Democraţilor să numească un membru al PE pentru a doua parte a mandatului actual.

Reacţii ale preşedinţilor grupurilor politice
Joseph Daul din partea Partidului Popular European a reliefat că, datorită alegerii domului J. Buzek, pentru prima dată se poate vorbi despre o Europă unită, simbolul acesteia fiind tocmai Preşedintele Parlamentului European.
Martin Schulz, în numele Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi a Democraţilor, a declarat că alegerea domului Jerzy Buzek reprezintă un eveniment istoric, având în vedere că în acest an se aniversează 20 de ani de la căderea zidului Berlinului şi şase ani de la aderarea Poloniei la UE. Faptul că azi a putut fi votat Preşedinte al Parlamentului European un reprezentat al Solidarnosc, fost premier polonez, demonstrează că "visul pentru pace şi libertate poate deveni libertate."
Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European, a menţionat că preşedintele PE se va putea baza pe sprijinul acestui grup. Obiectivul trebuie să fie crearea unei Uniunii Europene mai integrate, în special în acest context dificil în care trebuie elaborată o strategie pentru ieşirea din criza economică şi financiară actuală. El a ţinut să sublinieze că Preşedintele Parlamentului se bucură de sprijinul unei majorităţi pro-europene.
Rebecca Harms din partea grupului Verzilor a declarat că alegerea domului Buzek reprezintă o onoare pentru Parlamentul European. Ea speră că pe durata acestui mandat Preşedintele va reuşi să întărească legăturile dintre estul şi vestul Europei. Cooperarea cu estul Europei va trebui să fie mai intensă, referindu-se în primul rând la Ucraina.
Timothy Kirkhope a declarat în numele Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni: "Dumneavoastră ştiţi să apreciaţi libertatea pe care Parlamentul nostru şi-o doreşte. Acest parlament trebuie să reformeze Europa. Noi vă vom sprijini în acest sens."
Lothar Bisky, GUE/NGL, a declarat că se bucură enorm pentru alegerea actualului Preşedinte deoarece şi el provine din estul Germaniei, exprimându-şi speranţa că "Europa va recunoaşte contribuţia Poloniei."
Nigel Farage, în numele grupului Europa Libertăţii şi a Democraţiei, felicitând pe noul Preşedinte a menţionat că în opinia sa "este mai degrabă vorba de învestire pe hârtie." El s-a referit şi la imnul european, cu care a început sesiunea constitutivă, imn pe care olandezii şi francezii l-au respins.
Bruno Gollnisch, în numele deputaţilor neafiliaţi, l-a felicitat pe Preşedinte, însă nu a aprobat modul în care a fost ales, deoarece rezultatul reflectă alianţa grupurilor politice mari din Parlamentul European. El speră însă că domul Buzek nu va fi sclavul acestei alianţe şi va apăra şi "drepturile disidenţilor" din Parlamentul European.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a felicitat în nume personal pe domnul Buzek, dar şi în numele Comisiei, declarând că prin valorile susţinute, domnul Buzek va fi un preşedinte activ care "va apăra interesele Europei şi ale cetăţenilor europeni."

Curriculum Vitae - Jerzy Buzek
Profesor de ştiinţe tehnice, implicat în mod activ în viaţa comunităţii; prim-ministru al Poloniei din1997 până în 2001.
Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Dortmund, din Seul şi din Isparta, precum şi al şcolilor politehnice din Silezia şi Opole. O lungă perioadă de timp, lector universitar în cadrul universităţilor din Opole, Gliwice şi Częstochowa; cercetător în cadrul Institutului Academiei Poloneze de Știinţă din Gliwice. Stagiu de cercetare la Universitatea Cambridge (1972). Reprezentantul Poloniei în cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie - programul de cercetare a gazelor cu efect de seră (1992-1997). Organizator şi preşedinte al unei reţele internaţionale de 19 instituţii specializate în domeniul energiei şi protecţiei mediului (1996). Prorector al Universităţii Polonia din Częstochowa (2002-2004) şi co-fondator al Școlii poloneze de diplomaţie. Autor a aproximativ 200 de lucrări ştiinţifice, a numeroase raţionamente ştiinţifice şi titularul a trei brevete în domeniul protecţiei mediului, energiei şi al tehnicii de procesare.
Membru al sindicatului liber "Solidarność" (Solidaritatea) din 1980, apoi preşedinte al primului Congres Naţional al delegaţilor "Solidarność" din 1981. Activ în structurile subterane ale sindicatului după 1981. După 1989, prezidează cel de-al IV-lea, al V-lea şi al VI-lea congres al "Solidarność".
Ales deputat în Parlamentul Republicii Polone în 1997. În 1999, în calitate de prim-ministru, a făcut posibilă aderarea Poloniei la NATO şi apoi a contribuit la pregătirea ţării pentru integrarea în Uniunea Europeană (inclusiv prin descentralizarea statului şi consolidarea rolului administraţiei locale). În 1998 a început negocierile pentru aderare. Reprezentant în PPE-DE al mişcării sociale AWS (Acţiunea de Solidaritate Electorală) (1999).
Pentru activitatea depusă în domeniul cercetării şi al tehnologiei, a fost ales cel mai bun deputat al anului 2006. Premiul i-a fost decernat de prestigioasa publicaţie "Parliament Magazine".
În anul 2007, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a proclamării Declaraţiei universale a drepturilor omului, a primit din partea Preşedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, o statuetă reprezentând porumbelul păcii.

http://www.buzek.pl/         -  pagina web personala a domnului Buzek