RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

UE investește încă 18 milioane de euro în viitorul internet mobil ultrarapid

„Prin intermediul tehnologiilor LTE, know-how-ul cercetării europene va continua să dea tonul dezvoltării serviciilor și dispozitivelor mobile din întreaga lume, așa cum am făcut-o și în ultimele decenii prin standardul GSM”, a apreciat Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicații și media. „Tehnologiile LTE vor transforma telefoanele mobile în puternice calculatoare mobile. Milioane de noi utilizatori vor avea acces ultrarapid la internet pe celularele lor oriunde s-ar afla. Această evoluție va crea oportunități excepționale și un potențial uriaș de creștere pentru economia digitală."

Long Term Evolution (LTE) este tehnologia wireless de ultimă oră, capabilă să asigure viteze de conectare la internetul mobil de până la 100 megabiți pe secundă, de 10 ori mai rapid decât rețelele 3G. În Europa, LTE se află acum în probe la operatori mobili din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, Suedia și Regatul Unit și urmează să intre pe piață în Suedia și Norvegia în prima jumătate a anului viitor. În intervalul 2004-2007, UE a sprijinit cu 25 de milioane de euro cercetările legate de optimizarea și standardizarea LTE (proiectele WINNER I și II desfășurate de un consorțiu alcătuit din 41 de societăți și universități de frunte ale continentului). A luat astfel naștere primul concept al unei infrastructuri de rețea bazate pe LTE.

L una trecută, Comisia Europeană a hotărât să investească încă 18 milioane de euro în studiile asupra unei versiuni perfecționate a LTE, LTE Advanced . În septembrie, Comisia va începe să negocieze detaliile cu consorțiile care vor lucra la proiecte, inclusiv la proiectul vedetă, ARTIST4G, care dezvoltă rezultatele proiectelor WINNER și care reunește, alături de industria 4G, cercetători din Finlanda, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia și Regatul Unit. Noile proiecte ar urma să demareze în ianuarie 2010.

Comisia Europeană consideră că răspândirea tehnologiei LTE și LTE Advanced reprezintă un potențial de mare anvergură:

LTE va mări capacitatea operatorilor de rețele, permițându-le să ofere bandă largă mobilă mai rapidă unui număr mai mare de utilizatori la prețuri mai scăzute, revoluționând astfel piața europeană de telecomunicații mobile.

LTE Advanced va mări vitezele de bandă largă mobilă până la 1 gigabit (o mie de megabiți) pe secundă, dând posibilitatea utilizatorilor în mișcare să beneficieze deplin de servicii online sofisticate ca televiziune și video de înaltă calitate, la cerere.

LTE valorifică mai eficient spectrul de frecvențe radio, permițând rețelelor mobile să profite de „dividendul digital" și să utilizeze frecvențele eliberate prin trecerea de la televiziunea analogă la cea digitală ( IP/09/1112 ). Semnalul va străbate distanțe mai lungi decât cu actuala tehnologie GSM, asigurând aceeași acoperire de rețea cu mai puține antene, ceea ce va contribui la conservarea peisajului european și la reducerea consumului de energie.

LTE ar putea asigura pătrunderea comunicațiilor mobile de bandă largă în regiunile mai puțin populate, contribuind la atenuarea „fracturii digitale” dintre zonele rurale și urbane. La sfârșitul anului 2008, 23% din populația rurală a UE nu avea încă posibilitatea unei conexiuni DSL la internet ( IP/09/1221 ).

Principalii operatori de telefonie mobilă și principalii producători de pe piața mondială, cum ar fi Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei și Nokia Siemens Networks, s-au angajat deja să utilizeze standardul LTE. După estimările analiștilor pieței, operatorii din întreaga lume vor investi aproape 6 miliarde de euro (8,6 miliarde de dolari) în echipamente LTE până în 2013.

Context

Succesul mondial al standardului GSM s-a datorat unei strânse colaborări între industrie, cercetare și reglementare la nivel paneuropean. În anii ’80, standardizarea GSM a fost promovată cu ajutorul cooperării europene în știință și tehnologie, precursoarea programelor UE de cercetare din ziua de azi. Comisia Europeană a susținut proiectul GSM, iar în 1987 țările europene au aprobat propunerea Comisiei de a se rezerva banda de 900 MHz pentru serviciile GSM, pregătind terenul pentru răspândirea rapidă a tehnologiei GSM în toată Europa.

Î n iulie 2009, statele membre UE, urmând exemplul Parlamentului European, au aprobat propunerea Comisiei de actualizare a directivei GSM din 1987 în vederea deschiderii accesului la banda de 900 MHz și pentru alte tehnologii, inclusiv pentru LTE ( IP/09/1192 ) .

Î n perioada 2007-2013, UE va investi în total peste 700 de milioane de euro în cercetările dedicate viitoarelor rețele, jumătate din sumă urmând să fie alocată tehnologiilor wireless care contribuie la dezvoltarea rețelelor 4G și ulterioare.

Pentru cercetările sprijinite de UE în domeniul rețelelor viitorului și LTE:

http://cordis.europa.eu/fp7/ict/future-networks/

Pentru proiectul Wireless World Initiative New Radio (WINNER), finanțat de UE:

http://www.ist-winner.org