RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Trei comisari-desemnaţi vor fi audiaţi la Parlamentul European

Comisarul-desemnat belgian, Karel de Gucht, îl înlocuieşte pe Louis Michel în domeniul dezvoltării şi ajutorului umanitar. Acesta din urmă şi-a părăsit postul înainte de încheierea mandatului deoarece a fost ales deputat european în alegerile din iunie anul acesta. Domnul de Gucht a fost deputat european între 1980 şi 1994 şi prim ministru între 1995 şi 2003. Audierea comisarului-desemnat belgian va avea loc pe 1 septembrie în cadrul Comisiei parlamentare pentru Dezvoltare.

Fostul ministru al finanţelor din Lituania, Algirdas Šemeta, este candidat pentru postul de comisar pentru programare financiară şi buget. Acesta o va înlocui pe Dalia Grybauskaite, care a fost aleasă preşedintă a Lituaniei. Audierea domnului Šemeta va avea loc tot pe 1 septembrie, în cadrul Comisiei parlamentare pentru Bugete.

Polonezul Paweł Samecki, membru al conducerii băncii centrale a ţării sale, candidează la postul de comisar pentru politica regională. Acesta o va înlocui pe Danuta Hübner care a fost aleasă în iunie în Parlamentul European. Audierea domnului Samecki va avea loc pe 2 septembrie în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare regională.

Înainte de votul în plen, eurodeputaţii examinează candidaţii în cadrul unor audieri, pentru a afla priorităţile acestora şi ce pregătire au în domeniu. Karel de Gucht, Algirdas Šemeta şi Paweł Samecki abordează deja în cadrul Comisiei Europene problemele curente în portofoliile respective, dar pentru numirea oficială au nevoie de aprobarea Parlamentul European. Votul în plen va avea loc pe 16 septembrie la Strasbourg.

Audierile comisarilor-desemnaţi vor putea fi urmărite în direct