RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Marile teme politice ale toamnei la Parlamentul European

Pe 2 octombrie, în Irlanda va avea loc un nou referendum privind Tratatul de la Lisabona. Votul irlandezilor este crucial pentru intrarea în vigoare a tratatului.

În cazul în care irlandezii spun "da" la referendum, Tratatul ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010. În această situaţie, preşedinţia suedeză a UE va avea greaua sarcină de a obţine un consens între statele membre pentru nominalizarea preşedintelui UE şi a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate - două noi posturi create de Tratatul de la Lisabona.

Votarea noului preşedinte al Comisiei şi intervievarea comisarilor-desemnaţi
Înainte să îşi preia postul de preşedinte al Comisiei Europene pentru următorul mandat, José Manuel Barroso are nevoie de aprobarea deputaţilor europeni. În cazul în care este reales, domnul Barroso va avea sarcina de a aloca portofolii comisarilor desemnaţi de statele membre UE.

Deputaţii europeni au un cuvânt de spus şi asupra comisarilor europeni. După "examinarea" acestora în audieri organizate la nivelul comisiilor parlamentare, deputaţii vor vota în plen asupra întregului colegiu. Audierile comisarilor desemnaţi pentru noul mandat vor avea loc probabil în octombrie şi noiembrie.

Copenhaga: un acord privind reducerea emisiilor
Lideri internaţionali şi mii de oficialităţi se vor reuni la Copenhaga între 7 şi 18 decembrie pentru a participa la Conferinţa ONU privind schimbarea climatică.

Un rezultat pozitiv este posibil doar dacă SUA şi China - care emit cel mai mult bioxid de carbon din lume - vor aproba elementele de bază ale noului acord. În momentul de faţă cele două negociază propriile poziţii.

Între timp, Uniunea Europeană a adoptat noi legi privind combaterea schimbării climatice, care au ca obiectiv reducerea emisiilor de CO2 cu 20%, creşterea eficienţei energetice cu 20% şi folosirea surselor de energie regenerabile în proporţie de 20% din totalul de energie - până în 2020.

Reforma politicii UE în domeniul azilului
În mai, deputaţii europeni din mandatul precedent au adoptat noi standarde pentru ameliorarea felului în care funcţionează politica UE în domeniul azilului, prin introducerea drepturilor legale pentru imigranţi şi consolidarea solidarităţii între cele 27 de state membre.

În iulie, preşedinţia suedeză a UE a lansat "Programul de la Stockholm", ce iniţiază cooperarea europeană în domeniul judiciar şi în cel al vizelor şi imigrării pentru următorii cinci ani. Acest program are scopul de a uşura povara unor ţări precum Malta, Spania şi Italia, care se confruntă cu valuri masive de imigranţi din Africa.

Ministrul suedez pentru imigrare, Tobias Billstroem, a spus că va face publice în septembrie o serie de propuneri care vor aborda politica potenţial controversată a redistribuirii refugiaţilor şi persoanelor ce solicită azil între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Aceste propuneri ar putea stârni dezbateri aprinse în Parlament, în momentul prezentării acestora în faţa deputaţilor europeni.