RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Lanţul Baltic: după 20 de ani

În 1989, în timp ce Polonia, Ungaria şi Cehoslovacia treceau prin anumite schimbări democratice, Uniunea Sovietică avea încă o influenţă majoră pe coasta baltică. Pe 23 august 1989, o manifestaţie fără precedent împotriva dominaţiei sovietice, "Lanţul Baltic", a adus ţările captive - Estonia, Letonia şi Lituania - pe drumul final către recâştigarea independenţei. Evenimentul din 1989 este, poate, la fel de semnificativ ca "Revoluţia de catifea" şi căderea zidului Berlinului.

"Poate fi comparat cu opoziţia non-violentă a lui Gandhi"
Eurodeputata letonă Sandra Kalniete, fost comisar european, a participat la organizarea evenimentului. Dumneaei a studiat arta, dar a intrat în politică în 1988, în timpul mişcării pentru independenţa Letoniei.

"După 20 de ani, sunt încă emoţionată când aud de Lanţul Baltic. După 20 de ani, Lanţul Baltic nu şi-a pierdut semnificaţia. Astăzi, acesta este o legendă şi poate fi comparat cu opoziţia non-violentă a lui Gandhi şi a rămas în istoria bătăliilor pentru libertate din secolul 20", ne-a spus doamna Kalniete.

Uniunea Sovietică nu a îndrăznit să folosească forţa
Deputatul european lituanian Vytautas Landsbergis, pianist şi fost lider al mişcării pentru independenţa Lituaniei de sub regimul sovietic, ne-a povestit despre cum comemorează ţara sa tristul pact Ribbentrop-Molotov, încă din 1987, în Ziua internaţională a panglicii negre.

"Lanţul Baltic trimitea lumii un mesaj evident de bună voinţă: cerem libertate şi o vom avea într-un mod paşnic; violenţa şi nedreptatea au luat sfârşit. Uniunea Sovietică nu a îndrăznit să folosească forţa, iar în decembrie Congresul deputaţilor poporului a adoptat o rezoluţie condamnând şi respingând pactul Ribbentrop-Molotov."

O iniţiativă unică
Tunne Kelam, deputat european eston, a fost un membru important al mişcării pentru independenţa Estoniei, în 1989 fiind unul din preşedinţii Partidului eston pentru independenţa naţională. În Lanţul Baltic, domnul Kelam se afla în Talinn, pe o stradă ce ducea către parlamentul eston.

"În 1989, statele baltice erau ocupate de sute de mii de soldaţi sovietici. În acele condiţii, iniţiativa cetăţenească de organizare a unui lanţ de două milioane de oameni era unică. Merită un loc în istoria naţiunilor reprimate", ne-a spus dumnealui.

August 1989, Polonia: primul guvern necomunist din Europa de Est
Tot acum 20 de ani, în Polonia a fost creat primul guvern necomunist din Europa de Est. Pe 24 august 1989, Tadeusz Mazowiecki (Solidarność) devine prim ministru după ce candidatul comunist nu poate forma un cabinet.

În Polonia au loc primele alegeri libere din regiune, în iunie 1989, când suporterii Solidarność câştigă 99 din cele 100 de locuri din senat şi 160 de locuri din 161 în Sejm (parlamentul polonez). "După vot, erodarea sistemului s-a accelerat", ne-a explicat Janusz Onyszkiewicz, fost deputat european şi purtător de cuvânt pentru Solidarność.

A urmat căderea Zidului Berlinului
Deoarece "doctrina Brejnev" era încă în vigoare, oricând ar fi putut avea loc o intervenţie sovietică. "Am primit nişte mesaje din Uniunea Sovietică, de la pionierii Glasnost-ului şi Perestroicii, cum că această doctrină nu va rămâne în vigoare, dar nimeni nu era sigur de acest lucru. Era ca un leu mort - chiar dacă toţi spun că e mort, trebuie să pui piciorul pe el şi să îl tragi de coadă ca să verifici", ne-a mai spus domnul Onyszkiewicz.

Rolul Poloniei a fost decisiv în căderea Zidului. Domnul Onyszkiewicz ne-a explicat: "Când Polonia a respins comunismul, era evident că va apărea problema Republicii Democrate Germane şi că Zidul Berlinului va cădea. În noiembrie 1989 am vorbit despre acest lucru cu Helmut Kohl, cancelarul german, în timpul vizitei acestuia în Polonia. Kohl nu a crezut, dar în ziua următoare a trebuit să plece înapoi în Germania pentru că Zidul tocmai căzuse".