RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Cum votează deputaţii europeni

Majoritatea este evaluată de preşedintele şedinţei fără ca numărul exact de voturi să fie numărat. Când adoptarea unui raport cere majoritate simplă, votul este rapid şi simplu.

Uneori, numărul de voturi "pentru" este foarte apropiat de cel al voturilor "împotrivă". În această situaţie, evaluarea preşedintelui poate fi contestată de deputaţi, care ridică mâinile strigând "Check! Check!" ("Verificare! Verificare"). În cazul în care preşedintele consideră că rezultatul votului nu este clar, acesta poate cere votul electronic. Deputaţii trebuie să apese pe unul din cele trei butoane de pe pupitrul fiecăruia ("pentru", "împotrivă", "abţinere"). Pentru ca votul să fie valid, deputaţii trebuie să introducă în cutia electronică un card personal.

În cazul în care sistemul electronic nu funcţionează, preşedintele cere deputaţilor să se ridice sau să stea pe scaune în funcţie de vot. În acest fel, rezultatul este mai simplu de evaluat.

Cine a votat "pentru", cine a votat "împotrivă"?
În urma unui vot electronic, rezultatul se afişează pe ecranele aflate în sală. Acest sistem este util în special atunci când sunt contestaţii, când este necesară o majoritate absolută (majoritate + 1 dintre deputaţii europeni) şi devine indispensabil în cazul unei majorităţi calificate (de exemplu când pentru adoptarea unei legi este necesar votul "pentru" a două treimi din numărul deputaţilor prezenţi).

Tipul de majoritate depinde de felul deciziei şi domeniul legii. Voturile sunt anonime chiar şi în cazul votului electronic. Felul în care a votat fiecare deputat este înregistrat în procesul verbal doar atunci când a avut loc un vot prin apel nominal. Numele acestei proceduri vine din perioada când preşedintele striga fiecare deputat pe nume şi acesta spunea cum votează. Preşedintele spunea "Domnul Smith" şi domnul Smith se ridica şi spunea "da" sau "nu". Deputaţii erau strigaţi în ordine alfabetică, începând cu un nume tras la sorţi. Cu 736 de deputaţi, această procedură ar lua foarte mult timp în momentul de faţă. Votul electronic pune capăt şedinţelor interminabile.

Uneori, deputaţii europeni votează prin scrutin secret. Această procedură este rezervată numirilor, de exemplu alegerii preşedintelui, vicepreşedinţilor şi chestorilor. Însă orice vot poate avea loc prin scrutin secret, dacă cel puţin o cincime din deputaţii europeni cer acest lucru.

Cum se descurcă deputaţii?
Din iulie 2004, au fost depuse în şedinţă plenară 55.557 de documente. Dar, cum nimeni nu poate fi specialist în toate domeniile, grupurile politice de la Parlamentul European şi-au ales coordonatori responsabili pe subiecte specifice, precum piaţa internă, industrie, agricultură etc.

Grupurile mai desemnează şi "raportori", care redactează texte privind dosarele importante abordate în Parlament. Coordonatorii şi raportorii îşi cunosc perfect proiectele şi propun deputaţilor "liste de voturi", în care indică o manieră de vot conform liniei politice adoptate în grupul lor .

În timpul şedinţelor, aceşti coordonatori ridică mâna cu degetul mare în sus sau în jos, indicând deputaţilor linia politică adoptată în cadrul grupului. Cu toate acestea, deputaţii pot alege să nu voteze conform acesteia.