RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Lucrarile trainingului destinat jurnalistilor din Transilvania de Nord

Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord si partenerii sai Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest si Asociatia Profesionistilor in Presa Cluj organizeaza cel de-al doilea training din 2009 destinat jurnalistilor din regiune, cu tema „A 20a aniversare a caderii Cortinei de Fier si a 5a aniversare a extinderii UE cu EU-10”.

Trainingul are loc in perioada 24-25 septembrie la sediul ADR Nord-Vest din Cluj-Napoca, si are ca obiectiv instruirea a 20 de jurnalisti din cele 6 judete ale Regiunii Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj) in legatura cu una dintre prioritatile de comunicare ale Comisiei Europene pentru 2009: Aniversarea a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului.

Trainingul abordeaza evolutia intre 1989-2009 si viziunea pana in 2029 in ceea ce priveste: securitatea in UE, prioritatile de comunicare, descentralizarea in Europa, beneficiile procesului de extindere pentru vechile State Membre EU-15, avantajele concrete ale aderarii pentru cetatenii EU-12, sustinerea pentru continuarea extinderii s.a. Printre VIP-urile invitate in calitate de lectori se numara: Emil HUREZEANU, analist politic, Iulian FOTA, consilier prezidential, seful Departamentului Securitatii Nationale, Marius OPREA, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, Marian VOICU, realizator de emisiuni TVR, Peter ECKSTEIN KOVACS, consilier prezidential, seful Departamentului pentru Minoritati. Mass-media clujeana este si ea prezenta: redactorul Radio Cluj Cristian Ivanes prezinta o expozitie foto documentar intitulata „Istoria caderii Zidului Berlinului in imagini”.
Jurnalistii participanti s-au inscris trimitand prin e-mail, la europedirect@nord-vest.ro , un formular de inscriere si un portofoliu cu trei articole/stiri radio, tv, agentie care sa demonstreze interesul acestora fata de tematica europeana.

Reamintim faptul ca Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord si partenerii sai Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest si Asociatia Profesionistilor in Presa Cluj au mai organizat, in perioada 26-27 martie 2009, primul training pentru jurnalisti, pe tema „Alegerile pentru Parlamentul European, 2009”. Acesta s-a bucurat de participarea a 21 jurnalisti din regiune si i-a avut ca lectori pe Sorin IONITA, Director de Cercetare Societatea Academica din Romania, membru Team Europe; Mircea MANIU, profesor universitar UBB Cluj, membru Team Europe; Rares NICULESCU, europarlamentar; Roxana MOREA, consilier de presa, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania; Federico GRANDESSO, jurnalist, Reprezentanta Regiunii Veneto la Bruxelles; Claudiu N. COSIER, director general ADR Nord-Vest si membru Team Europe.

Obiectivul strategic al Centrului regional EUROPE DIRECT Transilvania de Nord (gazduit de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest) este de a creste calitatea procesului de adaptare si transmitere la nivel local/regional a prioritatilor de comunicare si a agendei europene la zi, prin incurajarea crearii unei Retele regionale a Noii Generatii de Jurnalisti Europeni. Prin aceasta, ne propunem sa contribuim la obiectivul global legat de o mai buna cunoastere vizavi de functionarea si rolul institutiilor europene si a modului in care deciziile acestora ne afecteaza viata de zi cu zi.


Contact:
Lia Valendorfean, coordonator
Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord
(Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest)
Str. Sextil Puscariu nr.2, Cluj-Napoca,Cluj, Romania
Tel: 00-40-64-599 544, fax: 00-40-64-439222, mobil 0755-777011
e-mail: europedirect@nord-vest.ro
http://europedirect.nord-vest.ro/, europedirect.europa.eu