RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Inovarea contribuie la prosperitatea economica a Transilvaniei de Nord

Personalităţi ale regiunii au marcat Anul European al Creativităţii şi Inovării în cadrul unei dezbateri publice:
Inovarea contribuie la prosperitatea economică a Transilvaniei de Nord

Anul European al Creativităţii şi Inovării a fost marcat astăzi, la Cluj, în cadrul unei dezbateri publice care a reunit peste 100 de participanţi din judeţele Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord). Dezbaterea „2009 Anul European al Creativităţii şi Inovării” a avut loc între orele 10-14, la sala Transilvania a complexului expoziţional Expo Transilvania, în contextul mai larg al celei de-a VII-a ediţii a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii PRO INVENT 2009 (24-27 martie).
În cadrul târgului, organizatorul – Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord şi ADR Nord-Vest – a pus la dispoziţia publicului un stand cu materiale informative furnizate de Comisia Europeană.
Reprezentanţi ai universităţilor, şcolilor, structurilor regionale care implementează programele cofinanţate din fondurile structurale 2007-2013, mediului de afaceri, structurilor de cercetare, Institutul Regional pentru Educaţie, Cercetare şi Transfer Tehnologic, Centrele de Documentare Europeană, Team Europe, mass-media, publicul larg, au dezbătut pe mai multe subiecte. Participanţii au încercat să afle: evoluţiile în ceea ce priveşte inovarea în diverse domenii; care sunt decalajele de inovare între Europa şi SUA; care este viziunea regiunii noastre vizavi de inovare, comparativ cu viziunea din Uniunea Europeană ş.a. De asemenea, experţii Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest au prezentat Strategia Regională de Inovare a Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord). În a doua parte a evenimentului a avut loc o dezbatere-concurs cu elevi: „Play a VIP – Fii inventator pentru o zi”, în cadrul căreia tinerii au jucat rolul unor inventatori faimoşi din lume ilustrând modul în care descoperirile acestora au schimbat lumea, sau tineri care au intrat ei înşişi în rol de inventatori. La final, elevii au fost recompensaţi cu pachete promoţionale oferite de Comisia Europeană şi Centrul regional ED.
La dezbaterea publică „2009 Anul European al Creativităţii şi Inovării”au vorbit Nicolae Păun, prodecan Facultatea de Studii Europene, UBB; Ovidiu Pecican, profesor universitar Facultatea de Studii Europene, UBB; Doina Ienei, profesor universitar Universitatea de Artă şi Design Cluj; Stelian Brad profesor universitar, Universitatea Tehnică Cluj; Simona Baciu, director Şcoala Internaţională Cluj; Claudiu N. Coşier, director general ADR Nord-Vest.
Evenimentul a fost organizat de Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord în parteneriat cu ADR Nord-Vest, Expo Transilvania, Camera de Comerţ şi Industrie Cluj, Universitatea Tehnică Cluj, şi a fost finanţat de Comisia Europeană în cadrul proiectului „Centrul regional Europe Direct pentru Transilvania de Nord”. Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest a continuat, astfel, tradiţia co-organizării unei dezbateri publice anuale pe subiecte de maxim interes de pe agenda europeană; amintim aici evenimentele de mare succes „Team Europe – dezbatere asupra politicilor de dezvoltare regională şi impactul acestora asupra României” (mai 2007) şi „9 Mai 2008: Viziunea Transilvania de Nord-Uniunea Europeană privind Educaţia şi Inovaţia” (mai 2008).

Contact: Lia Valendorfean, coordonator Centru, 0755-777011, europedirect@nord-vest.ro