RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Informare de presa: bursele europene JTI

BURSELE EUROPENE JTI
- Having a good idea and taking it further! -

Bursele Europene JTI sunt o initiativa a Freedom House Romania sustinuta de JTI si au ajuns la cea de-a III-a editie. Ele au fost lansate in 2007 (continuand Bursele JTI pentru jurnalisti care ofereau stagii de pregatire in SUA pentru ziaristi romani), ca mod de a racorda proiectul la noua situatie a Romaniei, de membru in Uniunea Europeana.
Bursele Europene JTI inseamna un program gandit sa ii profesionalizeze pe jurnalistii romani in modul de functionare al institutiilor europene si al manierelor optime de a aborda problematicile conexe lor in media occidentala. Programul cuprinde un training cu profesionisti din domeniu, urmat de o calatorie de studii si intalniri cu oficialitati UE la Bruxelles timp de o saptamana pentru 8 jurnalisti selectati dintre cei inscrisi. 3 dintre acestia beneficiaza apoi de stagii de pregatire profesionala de 3 saptamani in organizatii de presa europene.
Iata ce spun fosti castigatori ai Burselor Europene JTI:
"E drept, am avut de-a face in general cu purtatorii de cuvant ai comisarilor, astfel incat, intr-un fel, bursa a inceput sa ia aspectul unui training pe comunicare. Oricum, eu m-am bucurat, studiind, pe langa informatia propriu-zisa, si modul de a raspunde / reactiona al acestora. [...] Program foarte strans, foarte strict, plin. Semana cu ritmul unei zile nebune din redactie? Da, daca ma gandesc la cantitate. Nu, daca le compar prin prisma respectarii termenelor. Mi-a placut. Vizite la birourile comisarilor, dar si la studiourile media ale Comisiei; peste tot, Europa isi amintea de anii inceputurilor si arata ce a devenit. Mulajul unei masini din anii 50 si radioul cu tranzistori coexista cu un studio cu tehnica moderna de comunicare si panoul cu numele celebritatilor care se implica in programele europene: de la politicieni la cei de la U2. Peste tot, incercarea de a face cat mai apropiata Europa". (Florinela Giurgea, corespondent al Agentiei Mediafax in judetul Mures si reporter de stiri pentru Radio SON Targu-Mures)
"Cele trei saptamani de internship in redactia European Voice m-au facut sa realizez care imi sunt plusurile si minusurile profesionale, ca jurnalist care se ocupa de afaceri europene preponderent de la Bucuresti. [...] Mai mult decat cu oamenii, cei din institutiile europene comunica brandurilor de presa, fie ca ele se numesc European Voice, BBC, Financial Times, Libration sau RFI. [...] Am descoperit ca sunt un jurnalist generalist pe afaceri europene. Suna ciudat? Ei bine, am vazut ca oamenii au domenii de care se ocupa, exact cum se intampla in publicatiile noastre nationale: unii se ocupa de finante, altii de partea de justitie, altii de mediu. Eu ma ocup de UE pare chiar hazliu, din punctul de vedere al celor de-acolo insa asta ma ajuta sa stiu cate putin din tot ce tine de UE. Marele castig al acestui internship a fost sa vad modul de organizare a unei redactii din trustul The Economist. Planificare, planificare, planificare asa se poate rezuma mersul bun al lucrurilor". (Ane-Marie Blajan, EU Affairs Editor la HotNews.ro)
Data limita de depunere a dosarelor de inscriere este miercuri 15 iulie 2009 (inclusiv). Toate inscrierile vor avea in titlu mentiunea "pentru Bursele europene JTI".
Preselectia candidatilor se va face pe baza dosarului de inscriere, iar selectia pe baza unui interviu.
Pentru depunerea dosarelor si obtinerea de informatii suplimentare va puteti adresa Fundatiei Freedom House.
Adresa: B-dul Ferdinand 125 et.1 ap.2, sector 2, Bucuresti
Telefon: 021.253 28 38; 0740 089 253 Fax: 021.253 00 63,
E-mail: jti@freedomhouse. ro <http://us.mc509.mail.yahoo.com/mc/compose?to=jti%40freedomhouse.ro>

Persoana de contact:
Mirona Dobrin,
Asistent Coordonator Proiecte,
mirona@freedomhouse .ro <http://us.mc509.mail.yahoo.com/mc/compose?to=mirona%40freedomhouse.ro>