RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Zidul Berlinului cade in centrul Clujului, in 9 noiembrie !

Peste 140 de imagini foto originale, provenite din arhivele landului Berlin vor fi proiectate, luni, 9 noiembrie 2009 incepand cu ora 19, pe fatada Casei Matei din centrul Clujului.
Va invitam sa participati la acest eveniment care marcheaza 20 de ani de la Caderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989; un moment istoric fundamental pentru evolutia ulterioara a spatiului est-european si implicit a tarii noastre!

Pentru a marca aniversarea a 20 de ani de la acest moment, Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest si Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord si-au propus doua evenimente. Primul, sub forma unui seminar de instruire destinat jurnalistilor din Transilvania de Nord, a avut loc in perioada 24-25 septembrie 2009 si s-a bucurat de prezenta unor invitati de marca precum Emil HUREZEANU, analist politic, Iulian FOTA, consilier prezidential, seful Departamentului Securitatii Nationale, Marius OPREA, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, Marian VOICU, realizator de emisiuni TVR, Peter ECKSTEIN KOVACS, consilier prezidential, seful Departamentului pentru Minoritati. Participantii au fost 20 de jurnalisti din toate cele sase judete ale regiunii. Lectorii au abordat, in cadrul lucrarilor, evolutia intre 1989-2009 a mai multor domenii cum ar fi securitatea in UE, prioritatile de comunicare, descentralizarea in Europa, modernizarea Romaniei in context NATO si UE si au impartasit cu jurnalistii viziunea lor pentru 2029 in ceea ce priveste domeniile amintite.

Proiectia de luni, 9 noiembrie 2009 a fost special gandita sa aiba loc intr-un spatiu public pentru a respecta intocmai atat momentul istoric cat si caracterul popular al evenimentului de acum 20 de ani din Germania. Proiectia va avea loc intre orele 19-21, in piata Matei Corvin din centrul istoric al orasului Cluj-Napoca, pe un fond muzical spectaculos asigurat de Radio Cluj. Cele 140 de imagini surprind constructia Zidului Berlinului incepand cu 1961, dainuirea si caderea zidului la 9 noiembrie 1989. De asemenea, va interveni prin telefon in direct de la Berlin, Ernst Meinhardt, fost redactor la RIAS (Postul de Radio din Sectorul American), echivalentul pentru RGD a Europei Libere. Meinhardt un svab banatean, vorbeste impecabil limba romana iar povestile sale despre incercarile de fuga spre libertate sunt extraordinare.

Motivul pentru care organizatorii au optat pentru acest eveniment special tine de faptul ca fiecare dintre noi, incluzand publicul spectator, datoram libertatea evenimentului din 1989, care merita astfel rememorat la 20 de ani. Evenimentul este sprijinit de Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, Primaria Municipiului Cluj-Napoca si Centrul Cultural German din Cluj.


Contact:
Lia Valendorfean, coordonator
Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord
(Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest)
Str. Sextil Puscariu nr.2, Cluj-Napoca,Cluj, Romania
Tel: 00-40-64-599 544, fax: 00-40-64-439222, mobil 0755-777011
e-mail: europedirect@nord-vest.ro