RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Zidul Berlinului cade in centrul Clujului, in 9 noiembrie

Peste 140 de imagini foto originale, provenite din arhivele landului Berlin vor fi proiectate, luni, 9 noiembrie 2009 începând cu ora 19, pe faţada Casei Matei din centrul Clujului. Evenimentul special marchează 20 de ani de la Căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989; un moment istoric fundamental pentru evoluţia ulterioară a spaţiului est-european şi implicit a ţării noastre.

Pentru a marca aniversarea a 20 de ani de la acest moment, Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest şi Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord şi-au propus două evenimente. Primul, sub forma unui seminar de instruire destinat jurnaliştilor din Transilvania de Nord, a avut loc în perioada 24-25 septembrie 2009 şi s-a bucurat de prezenţa unor invitaţi de marcă precum Emil HUREZEANU, analist politic, Iulian FOTA, consilier prezidenţial, şeful Departamentului Securităţii Naţionale, Marius OPREA, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Marian VOICU, realizator de emisiuni TVR, Peter ECKSTEIN KOVACS, consilier prezidenţial, şeful Departamentului pentru Minorităţi. Participanţii au fost 20 de jurnalişti din toate cele şase judeţe ale regiunii. Lectorii au abordat, în cadrul lucrărilor, evoluţia între 1989-2009 a mai multor domenii cum ar fi securitatea în UE, priorităţile de comunicare, descentralizarea în Europa, modernizarea României în context NATO şi UE şi au împărtăşit cu jurnaliştii viziunea lor pentru 2029 în ceea ce priveşte domeniile amintite.

Proiecţia de luni, 9 noiembrie 2009 a fost special gândită să aibă loc într-un spaţiu public pentru a respecta întocmai atât momentul istoric cât şi caracterul popular al evenimentului de acum 20 de ani din Germania. Expoziţia foto documentar este intitulată „Istoria căderii Zidului Berlinului în imagini” şi a fost îngrijită de jurnalistul clujean Cristian Ivaneş, co-organizator al evenimentului. Proiecţia va avea loc între orele 19-21, în piaţa Matei Corvin din centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca, pe un fond muzical spectaculos asigurat de Radio Cluj. Cele 140 de imagini surprind construcţia Zidului Berlinului începând cu 1961, dăinuirea şi căderea zidului la 9 noiembrie 1989. De asemenea, va interveni prin telefon în direct de la Berlin, Ernst Meinhardt, fost redactor la RIAS (Postul de Radio din Sectorul American), echivalentul pentru RGD a Europei Libere. Meinhardt un şvab bănăţean, vorbeşte impecabil limba română iar poveştile sale despre încercările de fugă spre libertate sunt extraordinare.

Motivul pentru care organizatorii au optat pentru acest eveniment special ţine de faptul că fiecare dintre noi, incluzând publicul spectator, datorăm libertatea evenimentului din 1989, care merită astfel rememorat la 20 de ani. Evenimentul este sprijinit de Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Centrul Cultural German din Cluj.Contact:
Lia Valendorfean, coordonator
Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord
(Agentia de Dezvoltare Regională Nord-Vest)
Str. Sextil Puşcariu nr.2, Cluj-Napoca,Cluj, Romania
Tel: 00-40-64-599 544, fax: 00-40-64-439222, mobil 0755-777011
e-mail: europedirect@nord-vest.ro
http://europedirect.nord-vest.ro/, europedirect.europa.eu