RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Valorile pot tine o Europa diversa unită în fata greutatilor

prezidiu conferinta

Pornind de la viziunea Comisiei Europene şi de la orientările sale politice pe termen lung, participanţii au dezbătut implicaţiile Tratatului de la Lisabona, care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009, şi priorităţile României pe termen lung.
O Europă a valorilor, o Europă a ambiţiilor, bazată pe coeziune socială, creştere economică şi solidaritate, a fost în centrul dezbaterilor participanţilor.

„Criza cu care ne confruntăm, este parte a vieţii noastre cotidiene, nu este doar una financiară sau economică, este totodată şi o criză a valorilor societăţii europene. Acest lucru ne arată că lumea secolului XXI a devenit interdependentă. Acesta este elementul care ar putea să determine schimbările fundamentale în relaţiile dintre puterile lumii, de aceea avem nevoie de o reflecţie profundă cu privire la tipul de societate în care ne dorim să trăim.”, a spus domnul Niculae Idu, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Doamna Lucinia Bal, Şeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România a adăugat: „Ieşirea din criză nu este reflectată doar prin indicatorii economici, ci, la modul concret, prin scăderea şomajului şi a problemelor sociale cauzate de această criză. Bineînţeles, asta înseamnă să nu ne bazăm doar pe strategii financiare, ci efectiv pe o strategie concertată, adaptată la contextul global”.

“Ce face România în interior, ce face România în Uniunea Europeană, ce face România în sistemul internaţional? Întreg sistemul internaţional este în restructurare, iar această restructurare a început cu cel financiar. Dar din punctul de vedere al cetăţenilor, sunt adeptul aceluiaşi principiu: Europa trebuie redată cetăţenilor”, a declarat la eveniment prof. Vasile Puşcaş
Conferinţa a continuat cu alte 3 sesiuni de dezbateri desfăşurate în paralel: Priorităţi de comunicare şi valori din perspectiva Uniunii Europene şi a României, Schimbarea climei şi biodiversitate, Programul Uniunii Europene de relansare economică.
La dezbateri au participat: Niculae Idu, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Lucinia Bal, Şeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România, prof. Vasile Puşcaş, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, prof. Toader Nicoară, prorector, Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, împreună cu membrii reţelei Europe Direct.
In România, reţeaua Europe Direct cuprinde 31 de centre de informare, 12 centre de documentare, precum şi o echipă de experţi naţionali în politici europene, Team Europe. Mai multe infomatii despre Reteaua Europe Direct:
http://ec.europa.eu/romania/information/index_ro.htm