RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Campania UE in favoarea unei alimentatii sanatoase: jocul online „Goana după comoara” ajunge la final

Tinerii europeni din UE 27 sunt invitaţi să îşi testeze cunoştinţele despre o dietă echilibrată şi un stil de viaţă sănătos, să redescopere avantajele fructelor, legumelor şi lactatelor şi să încerce să câştige premii extraordinare constând în articole sportive şi în obiecte care ţin de obiceiurile alimentare sănătoase. Data limită până la care concurenţii pot alerga după comoară este 31 decembrie 2009.
Lansată de comisarul Mariann Fischer Boel la 28 septembrie (a se vedea IP/09/1366) şi având mottoul „Savurează, bea şi fă mişcare”, site-ul web prezintă o echipă de personaje întruchipând fructe, legume şi lactate savuroase şi sportive care le spun şcolarilor poveşti despre alimente.
„Goana după comoară ” constă în opt runde a câte două întrebări al căror răspuns poate fi aflat de pe site-ul web cu ajutorul „Echipei savorilor”.Copiii şi adolescenţii cu vârsta sub 16 ani pot participa şi pot câştiga cadouri simpatice, cum ar fi biciclete mountain bike, maşini de făcut suc sau iaurt ori un set complet de ping-pong,pentru a începe plini de energie anul 2010.

Context:
Campania în favoarea unei alimentaţii sănătoase se desfăşoară în paralel cu Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi cu Programul de distribuire a laptelui în şcoli demarate de UE – iniţiative importante care promovează o dietă mai echilibrată şi deprinderi alimentare mai sănătoase în rândul copiilor.
Campania în favoarea unei alimentaţii sănătoase transmite mesajul:„Mănâncă, bea şi fă mişcare” direct în şcoli.Peste 17 000 de copii şi profesorii lor au luat parte la jocurile propuse în cadrul campaniei itinerante a „Echipei savorilor” în Belgia, Franţa, Regatul Unit, Irlanda, Estonia, Lituania şi Polonia.Ecoul a fost pozitiv, şcolile considerând evenimentul interesant, instructiv şi interactiv.Fără îndoială, campania ar trebui să continue, având în vedere numărul mare de cereri pentru desfăşurarea unei a doua serii de vizite în şi mai multe şcoli de pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Simpaticul filmuleţ în care apar campioana belgiană de tenis Justine Henin şi deţinătorul recordului Guinness, Rosolino Cannio, în vârstă de 8 ani, încurajează copiii să îşi îmbunătăţească obiceiurile alimentare.
Şi părinţii pot găsi o serie de idei şi sfaturi utile despre cum să-şi încurajeze copiii să mănânce un mic dejun echilibrat sau să aleagă o gustare mai sănătoasă între mese.Pagina profesorilor îi sprijină pe profesori în activităţile pe care le desfăşoară la şcoală, oferind acces la cele mai bune iniţiative, la date şi cifre şi la material didactic în toate limbile Uniunii Europene.
Conform unui sondaj Eurobarometru recent, trei sferturi dintre respondenţi sunt „total de acord” că „în prezent par să fie mai mulţi copii supraponderali decât acum cinci ani”.Într-adevăr, aproximativ 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali, 5 milioane dintre aceştia fiind obezi.

Pagini Utile:
Campania „Echipa savorilor”
http://ec.europa.eu/agriculture/tasty-bunch/index_ro.htm  
"Goana după comoară"
http://ec.europa.eu/agriculture/tasty-bunch/treasure-hunt/index_ro.htm  
La adresa următoare poate fi consultat un dosar de presă audiovizual actualizat
http://ec.europa.eu/agriculture/tasty-bunch/press-corner/index_ro.htm?press=audiovisual#press-audiovisual