RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Elevii din regiunea noastra invata cum sa devina antreprenori

participantii la tabara antreprenoriala

Un număr de 32 de elevi din Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) au beneficiat recent, în mod gratuit, de o tabără de formare a tinerilor antreprenori.

“Vara antreprenorială maramureşeană 2010” a avut loc în perioada 22-24 iunie la Şuior (judeţul Maramureş), fiind organizată în cadrul cooperării dintre Centrele Europe Direct Transilvania de Nord, Maramureş şi Bistriţa – toate trei parte a reţelei europene cu acelaşi nume. Costurile au fost suportate de cele trei centre ED.

Cei 32 de participanţi au fost elevi din clasele VII-XI: 10 din judeţul Cluj, 12 din judeţul Maramureş şi 10 elevi din judeţul Bistriţa-Năsăud. Elevii au fost selectaţi pe baza interesului lor faţă de tematica europeană în general şi a implicării în proiecte extra-şcolare.

În cele 3 zile de tabără, tinerii au participat la activităţi educative – în principal prezentări de exemple de bună practică în domeniul antreprenorial din Europa, brainstorming pe idei de afaceri, vizite la câteva companii din zonă -, dar şi la activităţi relaxante. Astfel, cei 32 de elevi şi 8 însoţitori au vizitat fabrica de ciocolată “Galactic” din Baia Sprie, complexul turistic Mogoşa, firma ADISS SA din Tăuţii Măgherăuş specializată în tratarea apelor şi epurarea apelor uzate municipale şi industriale şi Aeroportul Baia Mare, au participat la un foc de tabără, o excursie cu telescaunul la cota 1000 Şuior şi la o seară de carnaval.

Tinerii au dezbătut noutăţile aflate cu prilejul vizitelor la companiile menţionate: modul de organizare, procesul de fabricaţie, tehnologiile folosite, piaţa de desfacere, bugetul. Discuţiile au surprins detalii despre cum reuşeşte o firmă să reziste şi să se dezvolte într-o perioadă de criză economică ca cea pe care o traversează România acum.
Domeniile alese de elevi pentru viitoarele lor afaceri au cuprins: web-designul, producţia de accesorii îmbrăcăminte din materiale reciclabile, consultanţă în afaceri, fermă de creştere a bovinelor, servicii în turism.

Tabăra de formare a tinerilor antreprenori “Vara antreprenorială” va continua în 2011, la Cluj.