RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Antreprenoriat si voluntariat la varsta inocentei

O serie de activităţi menite să dezvolte competenţele antreprenoriale în rândul copiilor şi tinerilor au fost derulate în parteneriat, în cursul anului 2010, de către Centrele Europe Direct Bistriţa, Maramureş şi Centrul regional Transilvania de Nord.
Cea mai recentă dintre aceste activităţi a fost Târgul „Antreprenor Junior”, organizat în data de 2 octombrie 2010, la Bistriţa. Peste 1.000 de lei au fost strânşi din vânzarea de produse realizate chiar de elevii participanţi, proveniţi din licee din Bistriţa, Cluj şi Maramureş. Acţiunea s-a bucurat de un real succes în rândul participanţilor care au apreciat iniţiativa de promovare a voluntariatului şi antreprenoriatului.

Dezvoltarea abilităţilor de punere a ideilor în practică, de organizare, lucru în echipă, negociere şi vânzare, încurajarea împărtăşirii de bune practici şi a dialogului au fost doar câteva dintre nevoile identificate de Centrele Europe Direct partenere, în rândul copiilor şi tinerilor.
Târgul „Antreprenor Junior” a vizat dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în rândul copiilor şi tinerilor în vederea conştientizării şi exercitării cetăţeniei europene active şi încurajarea dialogului şi împătăşirii de bune practici în domeniul antreprenorial, în cadrul acestui grup ţintă. În plus, acţiunea a intenţionat să sensibilizeze publicul general cu privire la importanţa voluntariatului, anticipând tema Anului European 2011.

La acest târg au participat câte 15 elevi din fiecare judeţ menţionat; aceaştia amenajând standuri cu produse confecţionate chiar de ei. Publicul a apreciat manufacturile, ca dovadă numărul mare de produse vândute şi suma de 1000 de lei adunată. Fondurile strânse din vânzarea produselor au fost donate Fundaţiei Inocenţi Bistriţa, câştigătoare a Marelui Premiu la Secţiunea „Cel mai activ multiplicator de informaţie europeană din societatea civilă” în cadrul Galei Multiplicatorilor de Informaţie Europeană din Transilvania de Nord 2010.

Reamintim că în perioada 22-24 iunie 2010 a avut loc “Vara antreprenorială maramureşeană 2010”, o tabără de formare a tinerilor antreprenori, organizată în cadrul aceluiaşi parteneriat dintre Centrele Europe Direct Transilvania de Nord, Maramureş şi Bistriţa. Atunci, un număr de 32 de elevi din regiune au beneficiat în mod gratuit de activităţi educative (în principal prezentări de exemple de bună practică în domeniul antreprenorial din Europa), brainstorming pe idei de afaceri, vizite la câteva companii din zonă.

Tabăra de formare a tinerilor antreprenori “Vara antreprenorială” va continua în 2011, la Cluj.