RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Incărcător comun pentru telefoane mobile

V-a deranjat vreodată faptul că nu puteaţi împrumuta încărcătorul pentru telefon mobil al unui prieten sau al unui coleg deoarece nu era compatibil cu telefonul dumneavoastră? Această epocă se apropie de sfârşit. Existenţa unui încărcător comun compatibil cu telefoanele mobile indiferent de marcă este ideea simplă pe care Comisia o promovează de mulţi ani. Datorită cooperării dintre paisprezece întreprinderi şi Comisia Europeană soluţia este acum disponibilă: onechargerforall.eu. La 29 decembrie 2010, au fost publicate noi standarde tehnice pentru telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date. Astăzi, vicepreşedintele Antonio Tajani primeşte un model de încărcător compatibil comun din partea dnei Bridget Cosgrave, director general al DIGITALEUROPE, cea mai mare asociaţie a industriei tehnologiei digitale europene.


„Îmi exprim satisfacţia cu privire la introducerea noilor încărcătoare pentru telefoane mobile pe baza noului standard al UE. Este cu adevărat o veste bună pentru consumatorul european. Aşteptăm acum ca noul încărcător şi telefoanele mobile compatibile să fie disponibile spre vânzare. Îndemn industria să accelereze introducerea lor pe piaţă pentru a le permite cetăţenilor din întreaga UE să se bucure de avantajele unui încărcător comun cât mai curând posibil”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie şi antreprenoriat.

Astăzi se marchează începutul unui proces de implementare iniţiat de Comisia Europeană. Sprijinul Comisiei le-a permis producătorilor să ofere acest beneficiu consumatorilor europeni într-un termen relativ scurt. UE a conceput soluţia privind încărcătoarele comune prin intermediul unei abordări de bun simţ care aduce avantaje tuturor – fără a fi nevoie de o nouă reglementare. Comisia Europeană va depune eforturi alături de industrie pentru a le permite consumatorilor europeni să beneficieze de pe urma acestei iniţiative cât mai curând posibil.
Ca urmare a publicării standardelor în decembrie 2010, producătorii de telefoane mobile pot în prezent să înceapă introducerea modificărilor de design şi de testare necesare pentru încărcătoare, garantând faptul că telefoanele compatibile sunt sigure şi interoperabile. Telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date compatibile de diferite mărci pot funcţiona acum cu acelaşi încărcător comun – un mare pas înainte pentru utilizatorii de telefoane mobile. Cei paisprezece producători au convenit să introducă noile încărcătoare comune pentru telefoane mobile pe piaţa europeană în cursul anului 2011.
Încărcătorul comun reprezintă o dovadă tangibilă a modului în care standardizarea poate facilita viaţa europenilor. Standardizarea este unul dintre elementele cheie pe care Comisia le promovează pentru a pune în valoare potenţialul pieţei unice, astfel cum se evidenţiază în Analiza anuală a creşterii din ianuarie 2011.

Context:
Incompatibilitatea încărcătoarelor de telefoane mobile cauzează nu doar inconveniente utilizatorilor, ci reprezintă şi o importantă problemă de mediu în Uniunea Europeană. Utilizatorii de telefoane mobile care doresc să îşi schimbe telefoanele mobile sunt nevoiţi adesea să cumpere un nou încărcător, indiferent de starea celui actual.
În urma unei solicitări din partea Comisiei Europene, paisprezece producători principali de telefoane mobile au convenit să semneze un memorandum de înţelegere pentru a armoniza încărcătoarele pentru telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date vândute în UE. Printre întreprinderile care au semnat memorandumul de înţelegere se numără Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments şi Atmel.

În urma unui mandat primit din partea Comisiei Europene, organismele europene de standardizare CEN-CENELEC şi ETSI au publicat standarde armonizate pe care telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date compatibile cu noul încărcător comun trebuie să le respecte începând cu 2011. Soluţia referitoare la încărcătorul comun se bazează pe tehnologia care utilizează un conector micro USB. Pentru telefoanele care nu dispun de o interfaţă micro USB, se permite utilizarea unui adaptor, în conformitate cu memorandumul de înţelegere.
Acordul vizează telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date, şi anume cele care pot fi conectate la computer pentru a face schimb de imagini, fişiere şi muzică. Telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date predomină deja pe piaţă. Aşa-numitele telefoane inteligente (smartphones) sunt un segment din cadrul telefoanelor mobile adaptate pentru transferuri de date.

Pagini Utile:

Înregistrarea conferinţei de presă susţinute de vice-preşedintele Comisiei Europene Antonio Tajani şi Bridget Cosgrave, directorul general al celei mai mari asociaţii în domeniul industriei tehnologiei digitale europene, poate fi urmărit pe pagina de internet a EbS.
One charger for all http://www.onechargerforall.eu/ro/