RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Noile automobile vor fi echipate cu lumini de zi

Începând cu data de 7 februarie 2011, toate noile tipuri de autoturisme și camionete mici pentru marfă vor trebui să fie echipate cu lumini de zi (Daytime Running Lights - DRL). Camioanele și autobuzele vor face acelaşi lucru, 18 luni mai târziu, în august 2012. Luminile de zi – DRL - sunt dispozitive de iluminat care intră în funcțiune automat în momentul pornirii motorului. Este de așteptat ca ele să ducă la îmbunătățirea siguranței rutiere prin creșterea substanțială a vizibilității autovehiculelor pentru ceilalți participanți la trafic. Aceste dispozitive au şi un consum de energie redus în comparație cu cel al luminilor de întâlnire, existente în prezent. În țările în care luminile de zi sunt deja obligatorii, existența acestora a fost apreciată ca fiind o evoluție foarte pozitivă în domeniul siguranței rutiere.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: „Luminile de zi vor avea o contribuție importantă la îndeplinirea obiectivului nostru de reducere a numărului victimelor îm accidente rutiere. Aceasta este o veste bună și pentru protecția mediului, deoarece consumul redus de energie va duce la reducerea emisiilor de CO2, comparativ cu cele înregistrate în cazul utilizării luminilor normale”.

În 2009, peste 35 000 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile europene și, potrivit estimărilor, au existat de patru ori mai multe răniri producătoare de handicapuri permanente, de zece ori mai multe răniri grave și de 40 de ori mai multe răniri ușoare. Aceste cifre sunt în scădere datorită unei serii de măsuri, printre care se numără tehnologii pentru asigurarea unei mai bune siguranțe pentru vehicule, infrastructuri rutiere mai sigure și o pregătire mai bună a șoferilor (a se vedea IP/10/970).
Potrivit cercetărilor recente în domeniul luminilor de zi, participanții la trafic, inclusiv pietonii, cicliștii și motocicliștii, pot observa vehiculele echipate cu lumini de zi mai bine și mai repede decât pe cele cu luminile de întâlnire aprinse. La vehiculele echipate cu lumini de zi, acestea intră în funcțiune automat în momentul pornirii motorului. În condiții de întuneric, șoferul trebuie să aprindă manual luminile de condus. În acest caz, luminile de zi se sting automat.
Din punct de vedere al mediului, luminile de zi reprezintă o soluție eficientă de îmbunătățire a vizibilității vehiculelor. Deoarece această tehnologie este proiectată pentru utilizarea pe timp de zi, ea este mult mai eficientă decât dispozitivele de iluminat existente. Consumul de energie este de aproximativ 25-30% din cel al unei lumini standard. Când se folosesc LED-uri pentru luminile de zi, consumul de energie scade la numai 10%.
Directiva 2008/89/CE privind echiparea obligatorie a vehiculelor cu lumini de zi, care intră în vigoare astăzi, va contribui din plin la siguranța drumurilor Europei. Ea va armoniza cerințele naționale privind echiparea obligatorie a vehiculelor de tip nou cu lumini de zi, cerințe care variau mult până în prezent între statele membre UE.

Informații suplimentare:
Directiva 2008/89/CE și informații suplimentare privind luminile de zi - DRL
Cercetări privind luminile de zi - DRL
Siguranța rutieră în UE