RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Doua domenii "fierbinti": INOVARE si EDUCATIE, dezbatute de personalitati ale regiunii

Doua domenii "fierbinti" ale realitatii europene au fost dezbatute de 9 mai, ziua Europei, de personalitati ale Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord). Reprezentanti ai universitatilor, ai invatamantului pre-universitar de stat si particular si ai mediului de afaceri au discutat pe marginea a doua teme: INOVARE si EDUCATIE.

La dezbaterea publica "Viziunea Transilvania de Nord-Uniunea Europeana" au participat Dl. Andrei Marga, rector UBB; Andrei Marcus prorector UBB, Mircea Maniu, sef catedra Studii Europene, UBB; Gabriel Badescu, sef catedra Stiinte Politice, UBB; Maria Vincze prof.univ, UBB; Simona Baciu, director Scoala Internationala Cluj; Petre Mitru, manager Millenium 3 Baia Mare; Marcel Borodi, manager Brinel si presedinte ARIES Transilvania; Anca Radu, inspector de imagine ISJ Cluj, Grigore Pop, sef Cartel Alfa si Claudiu N. Cosier, director general ADR Nord-Vest. Dezbaterea a fost moderata de dl. Ovidiu Pecican, prof.univ. UBB si realizator de emisiuni TV.

Speakerii au dezbatut contributia spatiului valoric autohton la elaborarea si implementarea politicii de coeziune a Uniunii Europene in regiunea noastra in ceea ce priveste cele doua domenii; au detaliat modul in care ne ajuta sau ne impiedica valorile autohtone in procesul de integrare europeana si au exemplificat cu propriile cazuri beneficiile inovarii si ale unei educatii performante.

Publicul - format preponderent din elevi dar si din reprezentanti ai structurilor regionale pentru fondurile structurale, multiplicatori de informatie europeana, membri Team Europe, Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare Nord-Vest, Institutului Regional de Educatie, Cercetare si Transfer Tehnologic -, a intervenit activ in dezbatere. Astfel, elevii au ridicat problema lipsei de comunicare informala profesor-elev, a slabei promovari a invatamantului universitar autohton, a lipsei corelarii dintre invatamant si piata muncii. Concret, tinerii si-ar dori sa nu mai emigreze daca aici ar gasi posibilitatea unei slujbe performante, bine platite si pentru care sa fie ofertati de catre mediul de afaceri inca de pe bancile scolii.

La final, personalitatile participante au premiat elevii clujeni castigatori ai concursului „Europa direct la tine acasa. Valori romanesti, regionale in context european si valori europene in context romanesc, regional”, organizat in cadrul aceleasi campanii, in perioada 14 aprilie – 2 mai 2008. Castigatorii sunt: Alexandra-Bianca Prunea - clasa a X-a, Colegiul National “Emil Racovita” Cluj (premiul I), Adela Giurgiu – clasa a XI-a, Liceul teoretic “Avram Iancu” (premiul II), Oana Stanciu - clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Avram Iancu” (premiul III). De asemenea, au mai fost acordate cinci mentiuni.

Dezbaterea a fost organizata in cadrul campaniei „Regiunea Transilvania de Nord este in Europa. Informeaza-te!”, activitate finantata de Comisia Europeana in cadrul proiectului „Centrul regional Europe Direct pentru Transilvania de Nord”.

Evenimentul a avut loc la Sala Radio, intre orele 9,30-13,00 si a fost organizat de ADR Nord-Vest si Centrul regional Europe Direct pentru Transilvania de Nord, cu sprijinul partenerilor principali Radio Cluj si TVR Cluj precum si al Asociatiei Profesionistilor in Presa Cluj, UBB Cluj, ISJ Cluj, Primaria Cluj-Napoca, Facultatea de Studii Europene, Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, Liceul „Avram Iancu”, Colegiul National „Emil Racovita”.

Reamintim ca Centrul regional Europe Direct pentru Transilvania de Nord ofera publicului larg: furnizare de informatii, asistenta si raspunsuri la intrebari privind legislatia, politicile, programele si oportunitatile de finantare ale Uniunii Europene, posibilitatea de a adresa intrebari despre Uniunea Europeana la numarul de telefon gratuit 00800 6 7 8 9 10 11 precum si alte servicii.