RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

"Magiunul de prune Topoloveni", protejat de sistemul european de calitate

Începând din 8 aprilie 2011, "Magiunul de prune Topoloveni" s-a alăturat celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul european de calitate, al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP).

"România are tradiţii locale, agricole şi alimentare, cu un potenţial excepţional. Recunoaşterea europeană pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea şi protejarea produselor de calitate româneşti, în Europa şi în afara ei. Îi felicit pe producători pentru acest succes şi sper că şi alţii le vor urma exemplul", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, după semnarea deciziei de înregistrare a produsului românesc în registrul denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice protejate.

Garantarea calităţii pentru consumatori şi a unui preţ echitabil pentru fermieri sunt obiectivele reformei politicii europene de calitate lansată de Comisia Europeană în decembrie 2010. Aceasta are în vedere o mai bună recunoaştere a valorii produselor de calitate, a tradiţiilor din care izvorăsc şi a efortului suplimentar pe care realizarea acestora îl solicită. Procedurile administrative vor fi simplificate, indicaţiile geografice (DOP şi IGP) vor beneficia de definiţii mai clare şi protecţie îmbunătăţită, iar specialităţile tradiţionale garantate (STG) de noi criterii de eligibilitate. Comisia analizează şi necesitatea introducerii unor sisteme de calitate adaptate micilor producători, care îşi comercializează produsele pe pieţe locale, respectiv producătorilor din zonele montane.

Pagini Utile
Descrierea produsului "Magiun de prune Topoloveni" înregistrată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:241:0003:0007:RO:PDF  

Decizia de înregistrare a produsului publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:094:0021:0022:EN:PDF  

Baza de date DOOR a DOP-urilor, IGP-urilor și STG-urilor înregistrate:
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html?&recordStart=0  

Pagina de internet dedicată politicii privind calitatea (DG AGRI):
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm