RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

A cincea aniversare pentru numele de domeniu „.eu”

Data de 7 aprilie 2011 marchează cea de-a cincea aniversare a numelui de domeniu „.eu”, care a ajuns pe locul al 9-lea în topul domeniilor de prim nivel de pe internet, pe locul al 5-lea în topul celor mai populare domenii naţionale de prim nivel din lumea întreagă şi pe locul al 4-lea în Europa. Deţinerea unui nume de domeniu „.eu” este benefică îndeosebi pentru întreprinderile mici şi mijlocii deoarece ajută la creşterea vizibilităţii lor pe pieţele europene, conferindu-le o identitate paneuropeană prin intermediul internetului.

Numărul înregistrărilor de nume de domenii „.eu” a crescut în fiecare an de la introducerea acestuia, ajungând în prezent la aproximativ 3,5 milioane, ceea ce îl plasează pe locul al 9-lea în topul celor mai populare domenii de prim nivel din lume.

Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene, responsabilă cu Agenda Digitală, a declarat: „Sunt foarte mulţumită de faptul că numele de domeniu «.eu» este din ce în ce mai popular în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii ce vor să se afirme pe piaţa unică a Europei. Prezenţa pe internet cu numele de domeniu «.eu» conferă persoanelor fizice şi juridice o identitate europeană care este imediat recunoscută de potenţialii clienţi din întreaga lume.”

Un nume de domeniu „.eu” este recunoscut imediat de potenţialii clienţi, care ar putea să nu aibă încredere într-o societate cu un nume de domeniu naţional pe care nu-l cunosc. Exemple de IMM-uri ce dețin un nume de domeniu „.eu”:

multe întreprinderi mici din regiunea italiană Toscana;
o întreprindere din Lituania care se ocupă cu instalarea de bazine de înot;
o întreprindere din Marea Britanie care se ocupă cu promovarea de evenimente;
un magazin de articole de îmbrăcăminte pentru copii din Olanda.

Un nume de domeniu „.eu” nu numai că este ușor de înregistrat, dar este şi ușor de gestionat în cazul în care apar probleme, deoarece poate opera în oricare dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE. De asemenea, permite folosirea, la stânga numelui de domeniu „.eu”, a unor caractere cu diacritice („é”, „ö”, „ç” sau „č”), chirilice („ю”, „ф”, „ж”, „й”) sau grecești („ε”, „ω”, „μ”, „φ”), așa-numitele nume de domenii internaționalizate sau IDN.

Cele mai multe înregistrări de nume de domenii „.eu” s-au făcut în Germania (31% din totalul domeniilor „.eu”), Olanda (13%), Marea Britanie (10%), Franța (9%) şi Polonia (6%). În ultima perioadă, ritmul de înregistrare de nume de domenii „.eu” a devenit mai alert în Republica Cehă, Estonia, Lituania şi Slovacia.

Pagini Utile
Statisticile actualizate în timp real privind domeniile „.eu” sunt disponibile pe pagina:
http://www.eurid.eu/ro/despre/fapte-cifre/statistici  

Pagina de internet pentru Agenda Digitală:
http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm  

Pagina de internet a vicepreşedintei Neelie Kroes:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/  

Urmăriți activitatea doamnei comisar Neelie Kroes pe Twitter:
http://twitter.com/neeliekroeseu