RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Virusul gripei aviare, H5N1, confirmat in Romania

Comisia Europeană a adoptat astăzi o decizie prin care confirmă zonele de risc instituite de autorităţile române în legătură cu existenţa unui focar extrem de contagios de gripă aviară la o fermă avicolă familială din comuna Letea, judeţul Tulcea, în Delta Dunării, aproape de graniţa cu Ucraina.
Centrul naţional de testare din România a confirmat ieri existenţa unei tulpini extrem de contagioase a virusului H5N1. Pentru a limita răspândirea virsului, autorităţile române au luat imediat măsurile necesare de control prevăzute de legislaţia Uniunii Europene.

Măsurile includ uciderea tuturor păsărilor de la ferma contaminată, trasarea unei zone de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi a unei zone de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul fermei, unde sunt organizate controale stricte asupra deplasărilor. Adunarea în acelaşi spaţiu a păsăretului este interzisă, iar măsurile de bio-securitate din cadrul fermei trebuie întărite.

Suprafaţa de 10 kilometri din jurul focarului este considerată o "zonă de mare risc", ea fiind înconjurată de o zonă mai întinsă cu "risc redus", în care se aplică însă o serie de restricţii privind deplasările precum şi măsuri suplimentare de protecţie biologică pentru fermele avicole.
Aceasta este primul focar extrem de contagios de gripă H5N1 descoperit în Uniunea Europeană în ultimul an. Ultimul caz a fost confirmat în martie 2009 la o raţă sălbatică în Germania. 

Informaţii suplimentare:
http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/dyna/influenza/index.cfm