RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Comisia solicita interzicerea pe teritoriul Uniunii Europene a mefedronei, drog similar cu ecstasy

Comisia Europeană a solicitat astăzi interzicerea unui drog periculos, similar cu ecstasy, care este încă legal în 12 ţări UE.Aceasta a solicitat statelor membre să oprească răspândirea liberă a drogului numit mefedronă pe teritoriul UE, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia.Mefedrona este deja ilegală în 15 ţări UE.Acest drog este asociat morţii a cel puţin 37 de persoane în Regatul Unit şi Irlanda.

„Mefedrona este un drog periculos care este disponibil pe internet şi pe stradă.Acest drog a fost deja responsabil de moartea unor persoane, de aceea invit guvernele să acţioneze rapid în vederea controlării şi incriminării lui”, a declarat dna Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru justiţie.„Este de responsabilitatea noastră să îi protejăm pe tineri de noi substanţe psihoactive precum mefedrona.”

S-au semnalat în Uniunea Europeană două cazuri de deces în care mefedrona pare să fi fost singura cauză.În Regatul Unit şi Irlanda s-au înregistrat cel puţin 37 de alte cazuri de deces în care s-a detectat mefedronă în eşantioanele post-mortem.

Propunerea prezentată astăzi de Comisie ar interzice producerea şi comercializarea mefedronei, impunând asupra acesteia sancţiuni penale în întreaga Europă.

În prezent, guvernele UE trebuie să decidă, prin vot cu majoritate calificată în Consiliu, dacă vor pune în aplicare aceste măsuri.

Mefedrona este un stimulant ale cărui efecte fizice sunt comparabile cu cele produse de ecstasy (MDMA) sau cocaină.Se vinde în principal sub formă de praf, dar şi de capsule sau tablete, pe internet, în magazine etnobotanice (head shop) sau de către traficanţi pe stradă.

O evaluare ştiinţifică a riscurilor efectuată de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), stabilit la Lisabona, a indicat că mefedrona poate cauza probleme grave de sănătate şi poate duce la dependenţă, iar în Europa s-au înregistrat câteva cazuri de deces asociate consumului de mefedronă.

Mefedrona nu are nicio valoare medicală demonstrată şi nicio utilizare legitimă cunoscută.Se numără printre substanţele controlate în 15 ţări UE:Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, România, Suedia şi Regatul Unit.

Context:
Comisia a luat această decizie în urma unei proceduri de evaluare a riscului şi de control al noilor substanţe psihoactive prevăzută de Decizia Consiliului din 10 mai 2005 (2005/387/JHA). Consiliul a solicitat această evaluare a riscurilor la 26 mai 2010.

Pagini Utile:
Sala de presă a Direcţiei Generale Justiţie
http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm  
Pagina de internet a vice-preşedintelul Reding
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm