RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Comisia Europeana extinde masurile de asistenta pentru IMM-uri

Comisia Europeană extinde măsurile de asistență pentru IMM-uri: programe de formare profesională pentru manageri și puncte de contact speciale.

Beijing, 25 noiembrie 2010 – După cum a arătat recentul summit G20, schimburile economice și înțelegerile reciproce dintre Uniunea Europeană și China trebuie încurajate într-un mod durabil. În timp ce majoritatea țărilor au avut mult de suferit din cauza crizei financiare, China a reușit să-și întărească piața internă, devenind a treia cea mai mare economie din lume, reprezentând 7,5 la sută din activitatea economică la nivel mondial. Pentru a-și păstra un avantaj competitiv, companiile europene trebuie să profite mai mult ca niciodată de potențialul oferit de piața chineză și să dezvolte relații de afaceri cu China. Pentru a face posibil acest lucru – chiar și pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care duc cea mai mare lipsă de resurse – Comisia Europeană oferă asistență specifică: Programe de formare profesională pentru manageri și puncte de contact speciale pentru a
accesa piața chineză.

În 2006, Comisia Europeană si guvernul chinez au pus bazele Programului de schimb şi formare profesională pentru manageri (METP). În ultimii patru ani, peste 170 de managerieuropeni au profitat de șansa de a participa la acest program și de a deveni experți pentru piața chineză. În prezent, cea de-a cincea și ultima rundă se află în desfășurare, cu 52 de directori executivi din 22 de state membre UE. „Combinând un curs intensiv de limba chineză cu formare profesională în management și programe interculturale, precum și turnee de studiu și vizite la companii în China, participanții se familiarizează cu limba și cultura chineză, se obișnuiesc cu diferențele în practica de afaceri și stabilesc contacte de afaceri valoroase”, spune Dr. Stefan Hell, liderul echipei METP din Beijing.

În timp ce METP va lua sfârșit în anul 2011, în conformitate cu conceptul său inițial ca proiect ODA, Rețeaua europeană a întreprinderilor a Comisiei Europene a deschis recent 10 puncte de contact în China, asigurând IMM-urilor europene un acces mai facil la această piață atractivă. În cadrul celei de-a treia conferințe anuale a Rețelei, vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, a subliniat importanța acesteia: „Întreprinderile europene mici generează creștere și creează locuri de muncă. Pe măsură ce piețele devin globale, din ce în ce mai multe IMM-uri își vor transforma ideile și energia în exporturi în afara propriilor țări sau a UE. Există oportunități uriașe pentru IMM-uri cu parteneri comerciali mari, precum China, iar Rețeaua europeană a întreprinderilor poate ajuta la netezirea drumului”. Rețeaua este o parte importantă a Programului cadru pentru competitivitate și inovare al UE, care are drept scop încurajarea competitivității companiilor europene.

Informaţii suplimentare:
Despre METP