RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Parc Stiintific si Tehnologic Metropolitan Cluj, pentru viitorul regiunii

Astazi, de Ziua Europei, la standurile publice de informare organizate de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest si Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord in centrul Clujului, 12 institutii si organizatii au semnat Acordul Cadru de Colaborare pentru constituirea Parcului Stiintific si Tehnologic Metropolitan (PSTM) Cluj.

Documentul a fost semnat de reprezentantii grupului de initiativa, respectiv: dl. presedinte Alin Tise (Consiliul Judetean Cluj), dl. primar Sorin Apostu (Primaria Cluj-Napoca), dl. primar Ioan Pop (Primaria Baciu), dl. prorector Andrei Marcus (Universitatea Babes-Bolyai Cluj), dl. rector Radu Munteanu (Universitatea Tehnica Cluj), dl. prorector Augustin Vlaic (Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj), dl. rector Constantin Ciuce (Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj), dl. rector Radu Solovastru (Universitatea de Arta si Design Cluj), dl. director Mircea Chintoanu (Institutul de Cercetari pentru Instrumentatie Analitica Cluj), dl. director Mircea Mihestean (Oficiul Teritorial pentru IMMC Cluj), dl. director general Claudiu N. Cosier (Institutul Regional de Cercetare, Educatie si Transfer Tehnologic si ADR Nord-Vest).

La eveniment a fost prezent dl. Florin Stamatian, prefectul judetului Cluj. Prezenta dansului la semnare s-a vrut un gest de intarire a importantei pe care o are acest proiect pentru viitorul Clujului si al regiunii

Acordul Cadru vizeaza dezvoltarea de proiecte de infrastructura de afaceri si cercetare subscrise constituirii Parcului Stiintific si Tehnologic Metropolitan Cluj. Un prim proiect care va fi pregatit in 2011 vizeaza dezvoltarea unui Pol de Competitivitate - care ar putea fi finantat in cadrul POSCCE, Axa 1.3.1. -, care sa graviteze in jurul unei aglomerari de firme ce vor deveni parte a Consortiului, alaturi de membri ai grupului de semnatari de astazi.

Parcurile stiintifice si tehnologice au aparut in Europa de Vest si America de Nord in anii ‘90, in special in domeniul tehnologiei informatiei. Dintre structurile de sprijin pentru afaceri, aceste parcuri aduc un plus de valoare adaugata intrucat inglobeaza atat activitati cat si rezultate ale cercetarii si ale dezvoltarii tehnologice. Este in fapt o veriga de legatura absolut necesara pentru dezvoltare, in conditiile in care cercetarea-dezvoltarea-inovarea reprezinta factorul decisiv pentru impulsionarea competitivitatii si a progresului. In Romania exista in prezent 5 asemenea parcuri la Iasi, Galati, Bucuresti, Timisoara si Brasov. Un numar insuficient in comparatie cu tarile din Europa de Vest unde exista zeci de parcuri.

Reamintim ca Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest a finalizat, in anul 2008, „Strategia Regionala de Inovare pentru Transilvania de Nord”, care prevede o serie de proiecte-pilot menite sa contribuie la conturarea unei culturi a inovarii, prin dezvoltarea de competente si de infrastructura de cercetare-inovare.

Printre aceste proiecte se numara: crearea Institutul Regional pentru Cercetare, Educatie si Transfer Tehnologic (IRCETT) S.A., (functional) si dezvoltarea unui Parc Stiintific si Tehnologic in zona metropolitana Cluj si crearea, dupa un concept policentric, a unei retele de sustinere a inovarii (poli de excelenta) in celelalte orase mari (Oradea, Baia Mare, Satu Mare), care sa functioneze ca si antene-satelit.

Peste 12 standuri de informare amenajate de tot atatea institutii si organizatii au stat, astazi, 9 mai, la dispozitia clujenilor care au trecut prin centrul istoric al Clujului. Cei interesati au dialogat cu experti despre subiecte „fierbinti” europene, inclusiv fondurile structurale. Evenimentul a fost „colorat” cu produsele traditionale expuse de Asociatia Mesterilor Populari Clujeni.

Contact: Lia Valendorfean, expert PR, ADR Nord-Vest, 0755-777011