RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Premiul Lorenzo Natali pentru jurnalism 2011

Premiul Lorenzo Natali pentru jurnalism 2011 a fost lansat de Comisia Europeană chiar de Ziua mondiala a libertății presei, 5 mai. Premiul este acordat pentru excelență în presa scrisă, radio și televiziune, având drept temă dezvoltarea, democrația și drepturile omului la nivel mondial.

„Mii de reporteri își pun viața în pericol în fiecare zi pentru a ne informa cu privire la conflicte, la dezastre umanitare sau pur și simplu pentru a ne relata despre viața oamenilor. În prea multe părți ale lumii libertatea presei este subminată sau încălcată, iar eu, pe timpul mandatului meu, voi continua să apăr acest drept al omului”, a declarat comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs. Acesta a adăugat: „Iată de ce sunt foarte mândru să lansez Premiul anual Lorenzo Natali, menit să recompenseze pe unii dintre cei mai talentați jurnaliști care scriu despre aspecte legate de dezvoltare și care contribuie la lupta noastră împotriva sărăciei.”

Premiul reprezintă o recunoaștere a jurnaliștilor de excepție, unii dintre ei expunându-se la riscuri majore pentru a dezvălui nedreptățile și suferințele. Instituit în 1992 de către Comisia Europeană, Premiul Lorenzo Natali se acordă în memoria lui Lorenzo Natali, fost comisar european care a contribuit la promovarea programelor de dezvoltare și de ajutoare ale Uniunii Europene. Premiul se acordă în parteneriat cu „Reporteri fără frontiere” și se adresează jurnaliștilor din presa scrisă, presa electronică și presa audiovizuală din Europa, Africa, Orientul Mijlociu și din lumea arabă, America Latină și Caraibe, precum și din Asia și Pacific.

Laureaților din presa scrisă și electronică li se vor atribui premii în bani în valoare de 5 000 EUR (premiul I), 2 500 EUR (premiul II) și 1 500 EUR (premiul III). Laureații din domeniul jurnalismului de televiziune și de radiodifuziune vor primi un premiu în valoare de 5 000 EUR fiecare. Câștigătorul Marelui premiu va primi suplimentar un premiu în valoare de 5 000 EUR. Câștigătorii competiției vor fi anunțați în decembrie 2011, în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor.

Pentru a beneficia de eligibilitate la depunerea candidaturilor, lucrările jurnalistice trebuie să fi fost publicate sau difuzate în perioada 1 iulie 2010 – 31 august 2011. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 31 august 2011. Candidaturile trebuie depuse electronic pe site-ul www.lorenzonataliprize.eu .

Un juriu independent va analiza candidaturile din perspectiva relevanței acestora în legătură cu aspecte legate de drepturile omului, democrație și dezvoltare, precum și din punct de vedere al originalității lucrării, al calității acesteia, al profunzimii investigației efectuate și al oricărui eventual impact politic.

Pagini Utile:
Pagina de web a Premiului Lorenzo Natali
http://lorenzonataliprize.eu/
Pagina de Facebook a Premiului Lorenzo Natali
http://www.facebook.com/pages/Lorenzo-Natali-Journalism-Prize/206524359368095  
Premiului Lorenzo Natali pe Twitter
http://twitter.com/#!/LorenzoNataliP